Be to, jos sparčiai pinga ar net tampa nemokamomis, lengviau pasiekiamomis ir patogesnėmis. Deja, už tai turime dėkoti ne bankams, o jų monopolį apkarpiusiam Lietuvos bankui ir inovatyviems verslininkams.

Jei dar negirdėjote apie gyvenimą palengvinančias šiuolaikines finansų technologijas - susipažinkite: penkios sritys, kur jau dabar Lietuvoje galima sėkmingai apeiti bankus.

1. Tarptautinės pinigų perlaidos. Dėl naujų rinkos taisyklių bankai buvo priversti stipriai atpiginti pervedimus eurais ES šalyse.

Tačiau tokios bendrovės, kaip lietuviškoji „Transfergo“ ar estų „Transferwise“ tampa ypač patrauklios, kai reikia pinigus pervesti už ES ribų arba užsienio valiuta. Šios dvi bendrovės siūlo kelis ar net keliolika kartų geresnius įkainius bei palankesniu kursu keičia valiutą.

2. Banko sąskaita ir mokėjimo kortelė.

Šioje srityje bankus ir vėl paspaudė Lietuvos bankas bei nurodė sumažinti mokesčius už pagrindines mokėjimo paslaugas.

Visgi, čia net centrinį banką aplenkė vietos verslininkai. Bendrovė „Mistertango“ lapkritį jau pradėjo gyventojams teikti pagrindines mokėjimo paslaugas - el. bankininkystė, pervedimai ES - visiškai nemokamai. Bendrovė planuoja netrukus pasiūlyti ir nemokamą mokėjimo kortelę. Šioje srityje su bankais taip pat varžosi ir kita lietuviška įmonė „Paysera“.

3. Paskolos ir investavimas.

Tarpusavio skolinimo paskolos tapo išsigelbėjimu tiems mokiems gyventojams, nuo kurių nusisuka bankai ir kurie nenori veltis į itin brangius greituosius kreditus.

Tokių paskolų principas - per specialias internetines platformas žmonės paprastai ir greitai skolina vieni kitiems. Lietuvoje veikia ne viena tokio skolinimo platforma - „Savy“, „Paskolų klubas“, „Finbee“, „Manu“ ir kitos. Be to, jos tapo ir galimybe investuoti - skolinantieji uždirba iš palūkanų už suteiktas paskolas.

4. Valiutos keitimas.

Palankesnį nei bankai valiutos keitimą siūlo ne tik tarptautinės pinigų perlaidos bendrovės. Turbūt geriausią kursą keičiant valiutą lietuviai gali gauti naudojantis Didžiosios Britanijos kompanijos „Revolut“ paslaugomis. Jos teikiamos ir Lietuvoje. Pavyzdžiui, keisdami 1000 svarų sterlingų į eurus, „Revolut“ pagalba galite gauti net keliasdešimt eurų daugiau nei keisdami pinigus banke.

5. Atsiskaitymai el. parduotuvėse.

Atsiradus inovatyviems sprendimams bankai ir čia nebegali diktuoti sąlygų. Pavyzdžiui, minėta „Mistertango“ padeda el. parduotuvėms surinkti įmokas iš pirkėjų kelis kartus pigiau nei tai daro bankai, o tai prekybininkams leidžia ne tik sutaupyti plėtrai, bet ir atpiginti prekes.

Savo ruožtu kai kurios bendrovės, pavyzdžiui, „Paskolų klubas“, pačios kuria nuosavas sistemas, kad galėtų pigiau surinkti įmokas iš klientų. Apie planus kurti savo sistemą atsiskaitymams yra paskelbusi ir maisto pristatymo į namus el. parduotuvė „zzz.lt“.

Ateityje matysime dar daugiau naujų inovacijų, padėsiančių efektyviau valdyti savo pinigus. Juoba jau dabar Lietuvoje galima laukti sprendimų, įsitvirtinančių Vakaruose.

Pavyzdžiui, patogesnės ir eiliniams gyventojams lengviau pasiekiamos investavimo platformos, su dirbtiniu intelektu susiję sprendimai, patogesnė galimybė pervesti pinigus neturintiems banko sąskaitų arba galimybė atsiskaityti kortele parduotuvėse, neturinčiose kortelių skaitytuvo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)