Pasak vieno iš tiekėjų, šalti orai, potvyniai bei saulės šviesos trūkumas nusmukdė ištisos grupės žemės ūkio kultūrų derlingumą.

Ypač nukentėjo aguročiai ir salotos.

BBC duomenimis, pietrytinėje Ispanijoje bei pietinėje Italijoje dauguma ankstyvųjų salotų ir brokolių daigai visiškai sunyko.

Ispanijos Mursijos provincijoje nuo smarkiausių per 30 metų liūčių labai nukentėjo paprikų ir baklažanų daigai.

Šis Ispanijos regionas žiemos sezonu tiekia iki 80 proc. daržovių, vartojamų Europoje.

Tiekėjai jau dabar ieško alternatyvių Europai tiekiamų šviežių daržovių šaltinių, įskaitant ir iš JAV.

Tačiau jau dabar daržovių kainos Jungtinėje Karalystėje išaugo 25-40 proc., o iki metų pabaigos greičiausiai pakils dar daugiau.

Didžiosios Britanijos mažmeninio tinklo „Tesco“ atstovas pareiškė, kad jau dabar jaučiamas daržovių, įprastų britų vartotojui, trūkumas ir kad artimiausiais mėnesiais jis gali dar išaugti.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas teigia, kad ir mūsų šalies prekybininkų tiekėjai yra tie patys, todėl Pietų šalių klimatas gali padaryti įtakos kainoms Lietuvoje.

„Kol laukiame lietuviškų daržovių derliaus, tenka pirkti ir tiekti produkciją iš Pietų. Kainodara, kurią gauname iš tiekėjų, yra tokia pati, kaip ir visur kitur. Kai kurių daržovių, vaisių derlius dėl klimato mažesnis, o sumažėjus pasiūlai atitinkamai didėja ir produktų kaina. Gali būti, kad kainos, palyginti su praėjusių metų tuo pačių laikotarpiu, gali būti didesnės, tačiau šiuo metu dar anksti užtikrintai teigti, jog jos didės. Kainas nustato tiekėjai ir reikia palaukti, ar jie rekomenduos parduoti žemės ūkio produktus brangiau“, – sakė L. Vilimas.