"Lietuvos dujų" generalinis direktorius Viktoras Valentukevičius, oficialiai atidarydamas naująjį dujotiekį, teigė, kad Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB) atstovaujami Europos donorai finansavo maždaug 70 proc., o Vyriausybė - apie 20 proc. projekto vertės.

Pastatyta 100 kilometrų magistralinio ir 10 kilometrų skirstomojo dujotiekio bei Visagino dujų skirstymo stotis. Dujotiekiu bus tiekiamos dujos Visagino ir Ignalinos atominės elektrinės katilinėms.

Pasak V.Valentukevičiaus, dujų poreikis šiose katilinėse 2005-2008 metais svyruos nuo 4 mln. iki 14,7 mln. kubinių metrų kasmet. Sustabdžius antrąjį Ignalinos atominės elektrinės reaktorių, dujų poreikis 2010 metais sieks 105 mln. kubinių metrų.

"Kiekvienas toks užbaigtas projektas yra žingsnis į didesnę mūsų ekonomikos plėtrą. Tikiuosi, kad ši trasa ateityje bus maksimaliai panaudota", - Visagine vykusiose statybos užbaigimo iškilmėse sakė Vyriausybės vadovas Algirdas Brazauskas.

Jis taip pat pasidžiaugė, kad šis dujotiekis suteikė šilumos tiekimo garantijas, kai dirba tik vienas Ignalinos atominės elektrinės blokas, pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba.

Įgyvendinant šį projektą "Lietuvos dujas" konsultavo Danijos inžinerinė kompanija "Ramboll", vamzdžius tiekė Vokietijos "Rohrenwerk Gebr. Fuchs", statybos darbus atliko Vokietijos "PPS Pipeline Systems".

"Projektas buvo sudėtingas bei labai trumpo įgyvendinimo laikotarpio, - sakė V.Valentukevičius. - Džiaugiamės, kad šį svarbų tarptautinį egzaminą išlaikėme".

Pasak V. Valentukevičiaus, klojant dujotiekį buvo susidurta su tam tikromis kliūtimis. Tai apie 25 kilometrai miško, 3 upės (Mera, Dysna, Šventė), daugiau kaip 10 kilometrų pelkėtų vietovių, per 30 susikirtimų su keliais ir geležinkeliu, kalvotomis vietovėmis, ypač Ignalinos rajone.

Klojant dujotiekį per upes ir pelkes dviejose vietose buvo sėkmingai panaudota netranšėjinio vamzdžių klojimo technologija.

Statant dujotiekį buvo surastos ir ištirtos penkios projekte numatytos ir naujai surastos archeologine prasme įdomios senovės gyvenviečių ir kapaviečių vietos.

2004-aisiais Lietuvoje buvo sunaudota 2,881 mlrd. kubinių metrų dujų - 0,4 proc. mažiau nei 2003-iaisiais (2,894 mlrd. kubinių metrų).

Vokietijos "E.ON Ruhrgas International" priklauso 38,9 proc., vieninteliam gamtinių dujų tiekėjui į Lietuvą Rusijos koncernui "Gazprom" - 37,1 proc., valstybei - 17,7 proc. "Lietuvos dujų" akcijų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją