Anthony Scaramuccis perspėjo, kad jei Kinija nutartų atsakyti tuo pačiu, jei D. Trumpo administracija įvestų tarifus importui, tai jai kainuotų „daug daugiau“ nei tai kainuotų Jungtinėms Valstijoms. Jis pridūrė, kad dabartiniai prekybiniai santykiai yra „labiau palankūs Kinijai nei mums“.

Šie komentarai nuskambėjo iškart po to, kai Kinijos prezidentas Xi Jinpingas, kalbėdamas Davose vykstančiame Pasaulio ekonomikos forume (PEF), perspėjo, kad „prekybos kare nugalėtojų nebus“.

Savo kalboje forume Kinijos prezidentas tvirtai gynė globalizaciją ir kritikavo protekcionizmą.

„Laikytis protekcionizmo tai tas pat, kaip užsirakinti tamsiame kambaryje. Lauke gali siautėti vėjai ir lietūs, tačiau lygiai taip pat ten gali būti giedra ir šviesti saulė. Prekybos kare nugalėtojų nebus, – pareiškė Xi Jinpingas. – Kinija laikys savo duris plačiai atvertas ir jų neuždarys“.

Savo rinkimų kampanijos metu D. Trumpas grasino kiniškas prekes apmokestinti 45 proc. importo muitu.

A. Scaramuccis, kuris penktadienį Baltuosiuose rūmuose pradės eiti vyresniojo prezidento patarėjo pareigas, pavadino santykius su Kinija „asimetriškais“ ir sumenkino šalies galimybes imtis atsakomųjų priemonių prieš JAV.

Pasak JAV prezidento patarėjo, jei Kinija imtųsi tokių pat priemonių „vardan teisingumo“, „jiems tai kainuotų daugiau, daug daugiau nei mums, ir aš manau, kad jie tai supranta“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)