„Latvijos pusė tikrai supranta ir remia, kad tas objektas turi atitikti visus saugumo reikalavimus, tarptautinių organizacijų monitoringo reikalavimus. (...) Savaime suprantama, kad mums tai yra išlikimo ir politinis klausimas, o kitoms valstybėms tai yra ekonominis klausimas ir daugelis valstybių žiūri į tai per savo valstybių interesą ir ekonominę prizmę“, - antradienį interviu LRT radijui sakė Saulius Skvernelis.

Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius interviu BNS sakė, kad saugumo klausimus nuolat kelia susitikimuose su Baltarusijos ir Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) atstovais, bet kartu mano, kad Astravo AE yra tapusi Lietuvos vidaus politikos klausimu, į kurį Latvija nesikiš.

Pernai birželį Vyriausybė pritarė elektros, pagamintos Astravo AE ir kitose trečiose šalyse, embargo planui, pagal kurį jos importas į Lietuvą, o kartu ir į kitas ES šalis, bus ribojamas per elektros biržos „Nord Pool“ Lietuvos zoną.

Galutinį sprendimą dėl iš trečiųjų šalių nesaugiose jėgainėse pagamintos elektros importo ribojimo Vyriausybė ketina priimti šią savaitę.

50 kilometrų nuo Vilniaus statomoje Astravo AE nuolat įvyksta įvairūs incidentai, kurie Lietuvai kelia abejonių dėl jėgainės saugumo.

Jėgainėje bus įrengti du reaktoriai, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų. Pirmąjį reaktorių planuojama įjungti 2019-aisiais, o antrąjį – 2020 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)