Tai ministras pareiškė, po to, kai 11 pastarųjų metų Finansų ministerijoje dirbęs ekonomistas Oldrichas Dedekas, vadinamas „ponu Euru“ nusprendė palikti savo postą ir pereiti dirbti į šalies centrinio banko valdybą. Toks sprendimas paskatino šalį dar kartą prabilti apie savo prieštaringą požiūrį į bendrą Europos valiutą.

„Mums nereikia jokio koordinatoriaus, nes mes neketiname jungtis prie euro“, – dienraščiui „Lidove Noviny“ sakė A. Babisas, taip pat einantis vicepremjero pareigas. Jis pridūrė, kad po vėliau šiais metais vyksiančių rinkimų ši pareigybė gali būti visai panaikinta.

„Paliksime tai kitai vyriausybei“, – sakė jis.

Beje, apklausos rodo, kad spalį vyksiančiuose parlamento rinkimuose jo centristinė partija ANO gali laimėti.

Čekija tapo Europos Sąjungos nare 2004 metais ir kartu prisiėmė įsipareigojimą galiausiai prisijungti ir prie euro zonos po to, kai šalis atitiks narystės kriterijus. Tačiau kaip ir kitos Vidurio Europos šalys, kaip Vengrija ir Lenkija, Čekija nėra entuziastingai nusiteikusi ir nelabai ruošiasi euro įvedimui.

Ne vienas Čekijos lyderis, įskaitant ir buvusį šalies prezidentą Vaclavą Klausą, yra atvirai reiškęs euroskeptiškas mintis, o ir pati 10,5 mln. gyventojų turinti šalis šiuo klausimu yra susiskaldžiusi.

Lapkritį atliktas Eurobarometro tyrimas parodė, kad 32 proc. čekų turi neigiamą nuomonę apie ES, o 28 proc. – teigiamą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)