Pasaulis pasikeitė dramatiškai nuo to laiko, kai prieš metus įvyko pastarasis susitikimas Šveicarijos Alpėse: JAV prezidento rinkimus laimėjo Donaldas Trumpas, Jungtinės Karalystės (JK) gyventojai nubalsavo už traukimąsi iš Europos Sąjungos (ES). Toks britų sprendimas neabejotinai liudija apie visuomenės nusivylimą dėl globalizacijos, rašo naujienų agentūra „Reuters“.

Kasmet į Davose rengiamą Pasaulio ekonomikos forumą atvykstantys įtakingiausieji šiais metais turi būti pasirengę naujiems iššūkiams: Nyderlanduose, Prancūzijoje ir Vokietijoje vyks rinkimai, o Italijoje taip pat juntama akivaizdi priešiška reakcija valdantiesiems.

Artėjant kasmetiniam susitikimui sausio 11 d. paskelbta 2017 m. Pasaulio ekonomikos forumo pasaulinių rizikų ataskaita, kurioje akcentuojamas augantis atotrūkis tarp pajamų ir gerovės. Būtent šis klausimas įvardijamas kaip tendencija, kuri brėš pasaulinio vystymosi gaires artimiausius kelis dešimtmečius.

Nors šiais metais prognozuojamas tolesnis pasaulinės ekonomikos augimas, prie kurio prisidės numatomas mokesčių mažinimas ir investicijos į infrastruktūrą JAV prezidento pareigas pradėjus eiti išrinktajam D. Trumpui, protekcionizmo grėsmė įvardijama kaip ilgalaikėje perspektyvoje vis didėjanti rizika.

Tiesa, kiti pavojai niekur nedingo, o nerimas dėl su klimatu susijusių problemų D. Trumpui beįžengiant į Baltuosius rūmus meta šešėlį ir verčia abejoti pažadais mažinti oro taršą.

Gamtinės katastrofos minimos tarp didžiausią pavojų pasauliui keliančių veiksnių.

„Nors daugybė šių rizikų buvo minimos ir praėjusių metų ataskaitose, vis tik dabar šių veiksnių daroma įtaka tampa vis didesnė“, - teigė viena iš šios ataskaitos autorių iš „Zurich Insurance“ Cecilia Reyes.

Sausio 17-20 d. Davose susirinks 3000 renginio dalyvių, tarp kurių bus ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas, tapsiantis pirmuoju šios šalies vadovu, dalyvaujančiu Pasaulio ekonomikos forume.

Tarp įvardijamų forumo dalyvių ir neseniai postą užėmusi Jungtinės Karalystės (JK) ministrė pirmininkė Theresa May.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau nusprendė renginyje nedalyvauti. Neatvyks į Davosą ir sausio 20 d. inauguruojamas D. Trumpas.

Vis tik D. Trumpo pažadui „sugrąžinti Amerikai didybę“ bus skirta nemažai dėmesio. Ne ką mažiau klausimų kelia ir jo pozicija Artimųjų Rytų ir terorizmo grėsmės temomis. Dar viena akcentuojama grėsmė – robotų populiarėjimas ir jų keliamas pavojus darbo vietoms.

Ataskaitoje minimas dirbtinis intelektas, robotika ir technologijos, galinčios turėti tiek teigimo, tiek ir neigiamo poveikio, įskaitant ir programišių atakų grėsmės augimą. Be efektyvaus valdymo ir darbuotojų perkvalifikavimo technologijos gali sunaikinti daugiau darbo vietų nei jų sukurti. Dėl šios priežasties pinigų stokojančios šalies vadovybės nebegali užtikrinti anksčiau fiksuoto gerovės lygmens.

Ataskaitoje analizuojama 30 pasaulinių grėsmių ir 13 esminių tendencijų artimiausiam dešimtmečiui, o išvados paremtos 750 ekspertų ir valdininkų apklausa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)