DELFI redakciją pasiekė kopija Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko Vitalijaus Gailiaus pasirašyto prašymo, kuris adresuotas Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM).

„Prašome Komisijai suteikti informaciją, ar už paslaugas, suformuojant nuomai, panaudai, pardavimui valstybinės žemės sklypus yra visiškai atsiskaitęs NŽT vadovas Danielius Kuprys“, – rašoma oficialiame rašte.

Žemės ūkio viceministras Artūras Bogdanovas patvirtino, kad gautas ne tik šis, bet ir daugiau paklausimų dėl ministerijai pavaldžios institucijos vadovo veiksmų.

„Ministerija gavo kelis Seimo Antikorupcijos komisijos raštus dėl Nacionalinės žemės tarnybos vadovo ir (arba) jo šeimos narių išsinuomotų valstybinės žemės sklypų.

Reaguojant į šiuos raštus, 2017 m. sausio 3 d. ŽŪM buvo sudaryta komisija galimam tarnybiniam nusižengimui ištirti ir pradėtas tyrimas.

Pranešimas apie tarnybinį nusižengimą pateiktas NŽT vadovui. NŽT vadovas turi pateikti paaiškinimus dėl valstybinės žemės nuomos. Gavus paaiškinimus bus priimtas sprendimas dėl tarnybinio nusižengimo. Daugiau informacijos pateiksime pasibaigus tarnybiniam patikrinimui“, – ministerijos atsiųstame komentare cituojamas viceministras.

Anot jo, NŽT vadovas savo paaiškinimus turėtų pateikti kitą savaitę, o jo veiklos tyrimas veikiausiai bus baigtas iki sausio pabaigos.

D. Kuprys vadovauti NŽT pradėjo mažiau nei prieš metus – 2016 m. gegužės 30 d.

Teisininko išsilavinimą turintis D. Kuprys profesinę karjerą pradėjo 2004 m. AB „Lietuvos geležinkeliai“ kaip vyresnysis teisininkas. Nuo 2010 m. vadovavo šios bendrovės Keleivių vežimo direkcijos sutarčių ir pirkimų sektoriui, nuo 2014 m. buvo Teisės ir sutarčių skyriaus viršininku, rašoma direktoriaus biografijoje.

D. Kuprys patvirtino, kad jo atžvilgiu pradėtas tyrimas ir situaciją pakomentavo taip:

„Kaip ir numato teisės aktai, artimiausiu metu atsakysiu į visus man keliamus klausimus. Taip pat ypatingai norėčiau atkreipti Jūsų dėmesį į tai, kad atsakymai į man keliamus klausimus yra pateikti mano privačių interesų deklaracijoje, kuri yra viešai paskelbta ir NŽT tinklapyje Čia taip pat yra paskelbtas Žemės ūkio ministerijos raštas Dėl papildomos antraeilės (ūkininkavimo) veiklos“.

Iš tiesų, viešai skelbiamoje direktoriaus deklaracijoje, be kitos informacijos, nurodyta:

„35,4 ha žemės nuomojama iš valstybės ilgalaike nuoma. Apie 20 ha dirbamos žemės iš valstybės yra nuomojama laikinu naudojimu ir/ar formuojamos kadastrinių matavimų bylos. Sandoriai sudaryti iki 2016-05-30 (t.y. iki pradedant darbą NŽT, – aut. past.). Gali kilti interesų konfliktas dėl pasirašomų sutarčių ilgalaikei nuomai. Esant galimam interesų konfliktui, jeigu tiesiogiai tektų priiminėti sprendimus, nusišalinčiau nuo sprendimų priėmimo“.

Vis dėlto pačioje deklaracijoje nurodyta, kad ji buvo užpildyta 2016-12-31 d. - praėjus pusmečiui nuo darbo pradžios naujoje darbovietėje.

Kita vertus, dviejų asmenų, dėl kurių gali kilti interesų konfliktas, asmenybės deklaracijoje nenurodytos dėl to, kad yra apie juos yra ypatingų duomenų, taip pat kitų duomenų, kuriuos skelbti draudžia įstatymai. Tai gali reikšti, kad šie asmenys, pvz., dirba teisėsaugos ar kitose specialiosiose tarnybose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (132)