Tai siūlančias Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pataisas įregistravo Seimo narė Virginija Vingrienė.

Jos teigimu, priėmus siūlomą projektą, papildomai atsirastų apie 250-300 mln. vienetų sistemoje dalyvaujančių pakuočių ir būtų išspręstas apie 50-60 tūkst. tonų pakuočių atliekų surinkimo ir sutvarkymo klausimas.

„Šiuo metu jau esamos užstato už vienkartines pakuotes sistemos išplėtimas ženklios įtakos administratorių plėtojamai surinkimo infrastruktūrai neturės. Neprireiktų ir papildomų kaštų ar investicijų. Tuo tarpu laukiamas ryškus teigiamas aplinkosauginis efektas. Kartu tai padės užtikrinti skaidresnę ir aiškesnę alkoholinių gėrimų rinkos politiką ir informacijos kontrolę“, – sako Seimo narė V. Vingrienė.

Ji siūlo užstato sistemos netaikyti pakuotėms ir jų atliekoms, kurios naudojamos krašto apsaugos reikmėms.

Šiuo metu Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatyme nustatomas sąrašas alkoholinių gėrimų, kuriems taikoma užstato už vienkartines pakuotes sistema, taip iš esmės susiejant pakuotėje talpinamą produkciją su pakuotės dalyvavimu sistemoje.

Pasak V. Vingrienės, taip pat lieka neaiškumų dėl pakuočių, kurioms taikoma užstato už vienkartines pakuotes sistema maksimalaus dydžio, pavyzdžiui, neaišku, ar 3 litrų talpos pakuotės užstato sistemoje dalyvauja.

„Šiandien efektyviai veikianti užstato už vienkartines pakuotes sistema, įgyvendinama sistemos administratorių, apima ne visų rūšių pakuočių tvarkymą, nepaisant to, kad tikrai yra pajėgi įgyvendinti ir didesnės apimties pakuočių atliekų tvarkymo funkcijas“, – mano Seimo narė V. Vingrienė.