Nemažai gyventojų po švenčių sužinojo nemalonią žinią – jiems didėja socialinio draudimo įmokos. Specialistai taip pat stebisi, kad daugelį paliesiančios naujovės patvirtintos tik paskutinę gruodžio savaitę.

Net Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigia tik iš žiniasklaidos apie tai sužinojęs. Jis neatmeta, kad nauja tvarka gali būti peržiūrėta, jeigu problemų patyrę gyventojai kreipsis į Seimą.

Tiesa, „Sodra“ ramina, kad mokėti daugiau įmokų turint verslo liudijimą reikės tik tiems, kurie daugiau niekur nedirba ar nėra kitaip drausti. Pvz., pensininkams arba dirbantiems pagal darbo sutartis niekas nesikeičia.

Nuomoti neapsimokės?

Į DELFI kreipėsi skaitytoja Lina (tikras vardas ir pavardė redakcijai žinoma). Anot jos, nauji pakeitimai tokie, kad ne tik ją, bet ir daugelį kitų vers trauktis į šešėlį.

„Nuomojame butą, kuris mūsų šeimai per mažas, o patys nuomojamės didesnį. Nuosavą naujos statybos butą pirkome paėmę paskolą, todėl net ir išnuomoję jį brangiau, o iš kitų nuomodamiesi pigiau (pvz., senos statybos) apie pelną net negalvojam. Vis sąžinėje kirbėjo kirminukas ir buvau pasiryžus, kad ir nuostolingai, įsigyti verslo liudijimą. Bet mano sąžinę sustabdė Naujųjų reformos“, – komentavo ji.

Anot skaitytojos, sunku suprasti, kad nuo šiol, įsigijus verslo liudijimą papildomai mokėti „Sodros“ pensijai turėtų 99 Eur per mėnesį, sveikatos draudimą („Sodros“ skaičiuoklė esą rodo 411 Eur per metus), ir už patį verslo liudijimą, nors turėdama darbą tuos mokesčius jau ir taip susimoka.

„Labai tikiuosi, kad suklydau ir kažką ne taip interpretavau. Tikrai nesuvokiama, jeigu nuomoji vieną butą už pvz. 300 Eur per mėn., pajamos per metus sudaro 3,6 tūkst. Eur. Už verslo liudijimą turi sumokėti 684 Eur, už pensijos draudimą 99 Eur per mėnesį, už sveikatos draudimą 411 Eur, už paskolą 180 Eur per mėn.

Tai sudaro 4 443 Eur išlaidų per metus, jau neskaitant išlaidų nudėvėtam butui bent minimaliai aptvarkyti. Ir tuo pačiu dar mokam už nuomą, kur patys gyvenam. Verslu net nekvepia. Valdžia vis nori ištraukti nelegalią nuomą į dienos šviesą, bet kad ir kaip norėtųsi viską tvarkyti legaliai, tai stumtų žmones į skurdą“, – svarstė moteris.

Vis dėlto „Sodros“ atstovai patikino, kad šiuo atveju, jeigu moteris turi darbą ir jau yra drausta socialiniu draudimu, jai tereiks sumokėti savivaldybių nustatytą verslo liudijimo kainą, o jokių socialinio draudimo įmokų papildomai mokėti nereikės.

Nori mokėti sąžiningai, bet negali

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė Daiva Čibirienė kritiškai vertino tai, kaip buvo padidinti mokesčiai ir apie tai buvo informuojami gyventojai:

„Labiausiai pajus tie, kurie dirba pagal verslo liudijimus, nes jiems „Sodros“ mokesčiai padidėja du kartus. Ir verslo liudijimą turintis žmogus visą mėnesį mokės beveik 100 Eur įmokų. Tai yra tikrai daug“.
Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos pirmininkė Daiva Čibirienė

Anot pašnekovės, niekas neatliko analizės, ar tokiu didinimu, neperžengtas kritinis taškas, kiek žmonės uždirba pagal verslo liudijimą, ar jie pajėgūs už jį mokėti, kiek jie deklaruodavo uždirbtų pajamų.

„Manau, jie deklaruodavo teisingus skaičius, nes mokesčiai už verslo liudijimą mokami taip. Yra fiksuota pinigų suma, deklaracijoje nurodai, kiek gavai pajamų. Jei tas dydis neperkopia 45 tūkst. Eur per 12 mėnesių, tai tas liudijimas galioja, net tendencija buvo, kad per daug deklaruodavo.

Taigi klausimas, kokias sumas žmonės deklaravę, ar jiems pakaks lėšų susimokėti už verslo liudijimus. Gal jie pakeis verslo formas, pereis į individualią veiklą, kur mokesčiai kitaip skaičiuojami“, – svarstė asociacijos prezidentė.

Anot jos, trūksta informacijos, ar buvo skaičiuota, kaip didinimas paveiks gyventojus.

„Didžiausi pokyčiai įvyko paskutinę gruodžio savaitę. „Sodros“ konsultantai pasakoja apie mokesčių pokyčius, kokie jie yra pirmąjį 2017 m. pusmetį, bet jiems sudėtinga paaiškinti, kas bus po liepos 1 d. O ten vėl bus nauji pokyčiai. Čia tik pradžia.

Daug straipsnių pasirodo – jie klaidinantys, nes kalba apie mokesčius nuo metų pradžios. Vis dėlto liepos 1 d. viskas vėl keičiasi – pensijų draudimas procentu sumažėja, atsiranda nauja darbo rūšis ilgalaikio darbo išmokų fondas, keičiasi nedarbo socialinio draudimo tarifas, jis didėja puse procento“, – kalbėjo D. Čiburienė.

Anot jos, kyla liūdesys, kai paskutinę gruodžio savaitę priimami įstatymai, kuriuos reikia taikyti jau nuo sausio 1 d. Esą net ir norėdamas sąžiningai mokėti visus mokesčius, negali per tiek laiko pasiruošti.

Vis dėlto asociacijos prezidentė teigiamai vertino, kad kai kurioms gyventojų grupėms didėja įmokos. Kaip tokį teigiamą dalyką ji įvertino ligos draudimo įvedimą mažųjų bendrijų nariams, kurie anksčiau neturėjo galimybės gauti išmokas ligos atveju.

Niekas nieko nesakė

Paklaustas, kaip vertina pokyčius, dėl kurių nemažai gyventojų patirs papildomų išlaidų, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R. Karbauskis sakė:

„Negaliu atsakyti į klausimą, nes iš tikrųjų tarp tų įstatymų, kurie buvo pateikti, matyt, jie yra ruošti dar praėjusio Seimo ar praėjusios Vyriausybės. Tikriausiai taip yra, nes tikrai ne šios Vyriausybės. Tarp įstatymo, kurie buvo priiminėjami, tai buvo ir Vyriausybės formavimas, ir biudžetas, ir t.t.

Matyt, į šitą Seimas „nesusiakcentavo“, ta prasme net nauji Seimo nariai galėjo nematyti skirtumo ir nesuprasti. Nebuvo paaiškinta, kad čia yra problema ir t.t. Jūs pirmas man sakote, niekas to nesakė, kad yra kažkas padidinta ir t.t.“

R. Karbauskio teigimu, jeigu dėl padidėjusių įmokų kyla klausimų, reikia žiūrėti, kas atsitiko.

„Tokių įstatymų buvo nemažai, kai nėra jokios informacijos, ateina iš Vyriausybės, jie išnagrinėti ir Seimo nariai nekelia sau klausimo, kad buvusi Vyriausybė ką nors blogai padarė. Jeigu žmonės kelia tą klausimą, reikia būtinai mūsų komitetuose ir Finansų, Ekonomikos, Socialinių reikalų ir darbo komitetuose reikėtų peržiūrėti.

Reikia, kad žmonės, kurie mato problemą, parašytų tokį kreipimąsi ir tai tikrai bus padaryta. Negaliu teigti, bet esu beveik įsitikinęs, kad tai ne šios Vyriausybės ruošta ir ne šio Seimo narių teikta, o anos Vyriausybės“.

Kam kiek reikės mokėti daugiau

„Sodra“ informavo anksčiau verslo liudijimų savininkai drausdavosi tik pagrindinei pensijos daliai. Nuo metų pradžios, jie draudžiami ir papildomai pensijos daliai. Dėl to įmoka jiems padidėjo kone dvigubai - nuo 56 Eur iki 99,94 Eur per mėnesį (arba 107,54 Eur jeigu asmuo pensijų fonduose kaupia pensiją savo lėšomis). Verslo liudijimus yra įsigiję 61,1 tūkst. gyventojų, tačiau naujovės esą paliesią tik daugiau nei 10 tūkst. kurie niekur nedirba ir nėra kitaip drausti.

Be to, kiekvieną mėnesį verslo liudijimų savininkai turi mokėti 9 proc. dydžio privalomojo sveikatos draudimo įmokas, skaičiuojamas nuo minimalios mėnesinės algos (380 Eur x 9 proc. = 34,2 Eur/mėn.).

Dar didesnes įmokos nuo metų pradžios turi būti mokamos už niekur kitur nedirbančius asmenis, kurie pajamas gauna pagal autorines sutartis. Jeigu pernai „Sodros“ įmokų bazė jiems buvo 50 proc., tai dabar – 100 proc.

Pavyzdžiui, jeigu autorius su užsakovu sutars sukurti kūrinį už 100 Eur, tai dabar 38,7 proc. arba 38,7 Eur įmokos turės būti mokamos nuo visos šios sumos. Pernai galiojo tvarka, kad tokiu atveju įmokos būtų mokamos tik nuo 50 Eur sumos, taigi iš viso 19,35 Eur.

Lygiai kaip autoriams įmokų bazė taip pat dvigubai padidėja atlikėjams ir sportininkams, gaunantys pajamas ne iš darbdavio.

Nuo šių metų pradžios pensijų ir sveikatos draudimu draudžiami asmenys, gaunantys tantjemas arba atlygį už veiklą stebėtojų taryboje arba valdyboje mokamą vietoje tantjemų arba kartu su jomis. Šioms pajamoms bus taikomos 26,3 proc. dydžio įmokų tarifas.

Savarankiškai dirbantys asmenys, t.y. individualių įmonių savininkai, ūkinių bendrijų tikrieji nariai ir mažųjų bendrijų nariai nuo šiol draudžiami ligos, motinystės ir nedarbo draudimu.

Dėl to jų įmokų tarifas padidėjo 4,5 proc. – iki 30,8 proc. (arba 32,8 proc. jeigu asmuo kaupia pensiją papildomai pensijų fonduose).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1098)