Buvęs Seimo narys DELFI sakė, kad ketvirtadienį ryte aplankė savo sūnų Dainorą, kuris, jo teigimu, šiuo metu stipriai serga.

„Truputį perkalbėjome. Tai ką – reikia kažkam tai padaryti, pakeisti žmogų, kuris dirba sąžiningai ir tvarkingai. Tas ir pildoma yra“, – kalbėjo jis.

B. Bradauskas sakė, kad STT raštas gali būti susijęs su konfliktu tarp vadinamojo „Vilniaus prekybos“ dešimtuko narių Mindaugo Marcinkevičiaus ir Nerijaus Numavičiaus.

„Pasirodo, kažkokį tai inkriminuoja „VP Market“, kažkokios dvi pusės kariauja dėl savo kažkokių tai dalykų. Norėjo įkinkyti Mokesčių inspekciją į vieną pusę, kuri atseit galėtų jiems padėti susitvarkyti tuos ekonominius reikalus. Kadangi Mokesčių inspekcija nematė reikalo kištis ten, tai viena pusė apskundė, kad atseit ji nesiėmė reikiamų veiksmų. Taip spėjam“, – DELFI sakė B. Bradauskas.

Jis negalėjo pasakyti, kurią pusę – M. Marcinkevičiaus ar N. Numavičiaus – kaltina.

„Ar Numavičius skundžiasi, ar Marcinkevičius – velnias žino“, – atsakė jis.

„Politikų komentarų nevertinu ir nekomentuoju.“ – paprašytas pakomentuoti B. Bradausko išsakytas mintis DELFI sakė M. Marcinkevičius.

N. Numavičiaus atstovė: niekur nesikreipėme

Nerijaus Numavičiaus atstovės, advokatės Olgos Petroševičienės teigimu, Nerijaus Numavičiaus kontroliuojamos įmonės yra tikrinamos nuolat. Nuo konflikto su M. Marcinkevičiumi pradžios tokie patikrinimai tapo intensyvesni.

„Tačiau mes jokių VMI veiksmų ir priimtų sprendimų neskundėme bei į jokias institucijas nesikreipėme“, – teigė O. Petroševičienė.

Pasak jos, savo akcijų vertę brangiau parduoti siekiantis smulkusis akcininkas M. Marcinkevičius jau dvejus metus mėgina melagingai įrodyti, kad kiti „Vilniaus prekybos“ akcininkai moka pernelyg mažai mokesčių. Tačiau nuo pat konflikto mėtyti kaltinimai subliuško tiek Lietuvoje, tiek kitose šalyse.

Politinių užsakymų nevykdė

B. Bradauskas teigė, kad vykdyti polinius užsakymus jo sūnaus prašyta ne pirmą kartą.

„Tačiau sūnus pasakė, kad politinių užsakymų nevykdys ir Mokesčių inspekcijos nepainios. Patikrina duomenis per kompiuterius, pas juos yra sistema ir visa kita, ir jei nėra jokių požymių pradėti, tai jėgų ir neeikvoja“, – pasakojo B. Bradauskas.

Jis svarstė, kad naujai atėjusi valdžia dabar turi priėjimą ir nori nušalinti VMI vadovą.

„Juolab, kad pirmadienį sūnus skambino ir pasigyrė, kad beveik 800 mln. litų viršaus surinko į biudžetą. Sakė, kad „priverčiau mokėti stambiuosius“. Tai sakiau, kad būtų atsargus, nes tau užtaisys po to. Ir akurat – mano žodžiai išsipildė“, – sakė B. Bradauskas.

Jis taip pat teigė, kad ramino savo sūnų ir sakė, jog tėvas yra tam, kad savo vaikus visada išmaitintų.

„Jam (D. Bradauskui – DELFI) niekas nieko nepaaiškina. Nušalino nuo pareigų, tai aš jam sakau – pasisamdyk advokatą, tegul nueina ir išsiaiškina, kame reikalas“, – sakė B. Bradauskas.

D. Bradauskas nesuvokia, kas vyksta

Tuo metu pats D. Bradauskas ketvirtadienį ryte tvirtino nežinąs jokių detalių apie STT raštą.

„Nesuvokiu, kas čia vyksta, nežinau, kuo esu kaltinamas, manęs niekas neinformavo apie detales. Sergu, guliu namie su 38 temperatūra, nuo trečiadienio turiu nedarbingumą, prieš tai turėjau porą dienų atostogų“, – DELFI sakė D. Bradauskas.

„Turiu pamatyti dokumentus, tada galėsiu išsamiau pakomentuoti situaciją. Mes niekada nebuvome niekieno įrankiu ir toliau nebūsime“, – pabrėžė VMI vadovas.

DELFI primena, kad trečiadienį STT pranešė apie galimai korupcinę VMI vadovo D. Bradausko veiklą, Finansų ministerija pradėjo tarnybinio nusižengimo tyrimą.

„Valstybinė mokesčių inspekcija yra viena svarbiausių šalies institucijų, todėl jos vadovo veikla neturi kelti jokių abejonių“, – pranešime sakė finansų ministras Vilius Šapoka.

Tyrimo laikotarpiu D. Bradauskas bus nušalintas nuo užimamų pareigų, kai tik pasibaigs jo laikino nedarbingumo laikotarpis.

„Manau, kad tyrimas turėtų būti baigtas artimiausiu metu“, – DELFI komentavo V. Šapoka.

Šaukia neeilinį posėdį

Seimo narys Mykolas Majauskas ketvirtadienį informavo, kad prašo sušaukti neeilinį Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) posėdį, kuriame būtų pateikta informacija ir atsakyta į klausimus apie STT ir Finansų ministerijos atliekamą jai pavaldžios VMI ir jos viršininko D. Bradausko galimos korupcijos ir drausminio nusižengimo tyrimą.

M. Majauskas į posėdį kviečia V. Šapoką, Viešųjų pirkimų tarnybos, STT, ir VMI atstovus.

„Man nepatinka šita migla, VMI pernelyg svarbi įstaiga, kad visuomenė būtų atribota nuo informacijos“, – DELFI sakė konservatorius.

Tačiau BKF pirmininkas Stasys Jakeliūnas sakė, kad kol kas nemato reikalo tokiam posėdžiui, nes medžiagos, kurią STT pateikė Finansų ministerijai, pagrindu yra pradėtas tarnybinį patikrinimą ir komitetas negali dalyvauti jame.

„Nemanau, kad kažkokio konkretaus turinio galima ir reikia aptarinėti. Tos institucijos turi dirbti savo darbus, o mes, esant reikalui, svarstysime, jeigu bus būtinybė“, – sakė Seimo narys.

Vykdo tyrimą

DELFI primena, kad 2015 metais M. Marcinkevičius žiniasklaidoje pažėrė įtarimų, kad „VP Market“ galbūt slepia mokesčius, o pagrindinis akcininkas, turtingiausiu lietuviu laikomas Nerijus Numavičius neva galimai pažeisdamas teisės aktus perėmė grupės kontrolę.

2016 metų vasarą N. Numavičiaus pusė teigė, kad M. Marcinkevičiaus mesti kaltinimai subliuško, nes VMI nenustatė mokesčių slėpimo.

„Nuo 2015 metų iki šiol buvo atlikti 63 tyrimai (vien tik susijusių su „Maximos“ grupe, – DELFI). Tikrai daug dėmesio mums buvo skirta. Būtent prieš sukankant metams nuo konflikto pradžios, liepos mėnesį gavome paskutinės įmonės tyrimo išvadas, kur buvo užfiksuota, kad ir paskutiniai M. Marcinkevičiaus teiginiai nepasitvirtino“, – 2016-ųjų rugpjūtį žurnalistams sakė daugelio N. Numavičiaus holdingo įmonių vadovė Diana Dominienė.

Tačiau M. Marcinkevičius tuomet abejojo, ar VMI gerai atliko savo darbą.

„VMI deda visas pastangas netirti analogiškų, sąmoningu mokesčių vengimu pripažintų schemų. Pažeidinėdama procedūras bei primygtinai siūlydama susitarti dėl simbolinių baudų, kurios nepriklauso nuo išvengtų mokesčių sumos, VMI ne tik neatlieka savo darbo, bet ir aiškiai parodo, kad bet kokias schemas vėliau bus galima įteisinti už nedidelį su vadovu sutartą mokestį. Tokį elgesį turėtų svarstyti ne tik teismas, bet ir korupciją tiriančios valstybės institucijos“, – išplatintame pranešime cituojamas M. Marcinkevičius.

VMI rugpjūtį išplatintame pranešime buvo informuota, jog vykdant kompleksinį tyrimą vienoje didžiausių verslo grupių Lietuvoje, pabaigti tik dviejų įmonių mokestiniai tyrimai. Jų metu nusižengimų nenustatyta, tačiau likusių verslo grupės įmonių tyrimas nėra baigtas.

„Siekiant išsiaiškinti ar įmonių veikla buvo vykdoma skaidriai šiuo metu VMI analizuoja informaciją gautą iš užsienio šalių: Liuksemburgo ir Airijos. Vertinant atliekamo tyrimo duomenų apimtis, kalbėti apie grupės įmonių tyrimo baigtį ir teikti išvadas yra dar gerokai per anksti“, – rašoma pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (615)