Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktorius Kęstutis Jucevičius neslėpė pritariantis prezidentės pasiūlytoms teisės aktų pataisoms.

„Labai savalaikė ir reikalinga ši iniciatyva. Ypatingai dėl Baudžiamojo kodekso straipsnių ir bausmių sugriežtinimo. Šiandien egzistuojančios bausmės yra visiškai neadekvačios. Netgi už Kelių eismo taisyklių pažeidimus bausmės yra griežtesnės nei už finansinius nusikaltimus.

Taigi, dabartiniai pateikti pakeitimai, taip sakant, privers susimąstyti mūsų šešėlinio verslo atstovus, nes baudos bus jau daug griežtesnės. Ir numatyta laisvės atėmimo bausmė iki 8 metų, o tai yra kvalifikuojama kaip sunkus nusikaltimas. Manome, kad šie pakeitimai ženkliai prisidės prie kovos su šešėliu“, – DELFI sakė FNTT vadovas.

Paklaustas, kokioje pastarojo meto byloje ar tyrime būtų buvę galima pritaikyti griežtesnes bausmes, jis neslėpė, kad daugelyje:

„Pasakysiu gal kitaip. Ar atsimename, kiek visokių mūsų tyrimų dėl pridėtinės vertės mokesčio, dėl cukraus, dėl automobilių prekybos, dėl buitinės technikos, taip pat tyrimai, susiję su naftos produktais, kurie buvo viešinti, ar girdėjome, kad kuris nors nusikaltėlis gautų realią bausmę – pvz., laisvės atėmimo bausmę arba 100 tūkst. Eur dydžio ir pan. baudą. Visą laiką baudos buvo skiriamos iki 10 tūkst. Eur. Taip sakant, juokingai atrodo“.

K. Jucevičiaus teigimu, iš paskutinių garsesnių bylų galima prisiminti, kad laisvės atėmimo bausmė buvo skirta Sergejui Rachništeinui. Visi kiti esą atsiperka tikrai mažomis baudomis.

„Kaip minėjau, pagal dabartinę praktiką, už kelių eismo taisykles yra baudžiama griežčiau nei už finansinius nusikaltimus. Taigi, šios pataisos, tikimės, tikrai padės kovoti su šešėline ekonomika ir nesąžiningi verslininkai, apie kuriuos kalbame, tikrai susimąstys ir pagalvos ar verta rizikuoti, ar geriau sąžiningai vykdyti verslą ir ramiai miegoti“, – svarstė FNTT vadovas.

Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Darius Karčinskas taip pat teigiamai vertino siūlomas naujoves:

„Prezidentės pasiūlymai dėl atitinkamų Baudžiamojo kodekso straipsnių pakeitimo yra savalaikis ir reikšmingas žingsnis <...>

Darbo partijos byloje, išaiškėjo teisinė spraga, kuri padėjo asmenims, vengusiems mokėti mokesčius, išvengti baudžiamosios atsakomybės arba, kitaip tariant, atsipirkti švelniomis bausmėmis už minėtų nusikaltimų padarymą. iki šiol minėti asmenys buvo įtariami, vėliau teisiami už dviejų nusikalstamų veikų padarymą – t. y. už neteisingų duomenų apie pajamas ir pelną pateikimą bei už sukčiavimą“.

Anot pavaduotojo, formuodamas teisminę praktiką Aukščiausiasis Teismas yra pripažinęs, jog sukčiavimas yra turtinio pobūdžio nusikalstama veika. Pastaruosiuose sprendimuose teismas akcentavo, kad asmenims, kurie sukčiauja mokesčių mokėjimo srityje, minėtas nusikaltimas inkriminuojamas netinkamai ir yra perteklinis.

„Dėl šios priežasties susidarė paradoksali situacija: asmenys, vengiantys mokėti mokesčius, iš esmės sukčiaujantys mokesčių mokėjimo srityje ir nesumokantys milijoninių sumų, atsiperka simbolinėmis bausmėmis, kadangi toks nusikaltimas, kaip neteisingų duomenų apie pajamas ir pelną pateikimas iš esmės priskiriamas nesunkių tyčinių nusikaltimų kategorijai.

Faktiškai už tokių nusikaltimų padarymą skiriamos labai švelnios bausmės, kas iš esmės neatitinka paties nusikaltimo pavojingumo pobūdžio. Manome, kad pataisomis bus iš esmės palengvintas nusikalstamų veikų tyrimas – sugriežtinus baudžiamąją atsakomybę, tirdami veikas, galėsime taikyti Kriminalinės žvalgybos įstatyme numatytas priemones“, – komentavo Darius Karčinskas.

Prezidentės pataisomis siūloma keisti BK 220 str. ir 221 str.:

Tas, kas siekdamas išvengti mokesčių, kurių suma viršija 50 MGL, įrašė į deklaraciją arba kitą dokumentą (arba jų nepateikė) žinomai neteisingus duomenis apie asmens pajamas, pelną, turtą ar jų naudojimą ir pateikė juos valstybės įgaliotai institucijai, bus baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba laisvės atėmimu iki 4 metų.

Kai siekiamų išvengti mokesčių suma viršija 500 MGL, arba dalyvaudamas organizuotoje grupėje, baudžiamas laisvės atėmimu iki 8 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (312)