iais metais „Globalios Lietuvos apdovanojimuose“ buvo paskelbti 37 nominantai iš 14 valstybių, kurie ceremonijoje buvo apdovanoti dešimtyje kategorijų. Apdovanojimus globojanti Prezidentė Dalia Grybauskaitė laureatams įteikė skulptoriaus Stasio Žirgulio specialiai šiam renginiui pagamintas statulėles, įamžinančias stiprybės ir integracijos idėjas.

Už į Lietuvą pritrauktas investicijas renginyje buvo pagerbtas JAV lietuvis Gint Baukus, kurio pastangomis „Western Union“ besidomint šalimis, galimoms investicijoms Centrinėje Europoje, Lietuva pateko į trumpąjį atrinktų šalių sąrašą. 2010 m. „Western Union“ Lietuvoje įkūrė Europos regiono operacijų centrą, kuriame šiuo metu dirba apie 2000 darbuotojų.

Už Lietuvoje gimusią ir pasaulyje pripažinimo sulaukusią idėją apdovanotas sonaro „Deeper“ sumanytojas Aurelijus Liubinas. Išmanusis sonaras „Deeper“ – bevielis žuvų ieškiklis, skenuojantis vandens telkinio dugną ir siunčiantis faktinę informaciją į žvejo mobilųjį įrenginį. Tai pirmasis sonaras pasaulyje, kuris yra suderinamas su mobiliaisiais įrenginiais. „Deeper“ įvertintas geriausiu inovatyviu produktu belaidžių priedų kategorijoje didžiausioje pasaulyje technologijų parodoje „Consumer Electronics Show 2016“.

Už tarptautinių inovacijų diegimą Lietuvoje pagerbtas jau daugelį metų JAV gyvenantis ir mokslinį darbą dirbantis prof. Feliksas Bukauskas. 2016 m. prof. F. Bukauskas padovanojo Lietuvos sveikatos mokslų universitetui (LSMU) 350.000 USD vertės mokslinės aparatūros ir genetiškai modifikuotų ląstelių linijų. Molekulinės kardiologijos laboratorijoje įkurta prof. F. Bukausko mokslininkų grupė, kurios darbo tematika yra koneksinų ir jų formuojamų plyšinių jungčių kanalų savybės fiziologinėmis ir patologinėmis sąlygomis bei jų įtaka širdies ir nervinės sistemos veiklai.

Už tarptautinės patirties indėlį į pokyčius regionuose apdovanotas Jonas Sluckus. Įgijęs patirties Švedijoje ir Norvegijoje, 2005 m. grįžo į Lietuvą. Jis stengėsi, kad Švedijos kompanija „Bigso“, kuri jau turėjo gamyklą Šiauliuose ir planavo plėtrą, investuotų į naują gamybos liniją Ventoje, Akmenės rajone. Šiuo metu modernioje kartono dėžučių gamykloje dirba apie 400 darbuotojų, produkcija eksportuojama į 21 šalį, gaminami užsakymai didelėms tarptautinėms įmonėms (įskaitant IKEA).

Globaliu Lietuvos draugu apdovanojimuose buvo įvardytas japonas Kenjiro Tamaki. 2013 m. įsteigė Japonijos-Lietuvos mainų centrą, kuris siekia stiprinti šių šalių verslo ir mokslo atstovų ryšius, garsinti Lietuvos vardą Japonijoje. Turėdamas didelę profesinę patirtį tarptautinio verslo srityje, jis konsultuoja Lietuvos įmones eksporto ir verslo aplinkos klausimais, padeda ieškoti partnerių Japonijoje, organizuoja renginius Tokijuje, Osakoje, Kobėje, Yokohamoje, Hiratsukoje, Yaotsu, kuriuose pristatoma Lietuva.

Už tarptautinę patirtį Lietuvos įmonėms pagerbtas Darius Vaškelis. Gimęs ir augęs JAV, tačiau nuolat dalindamasis savo ilgamete profesine patirtimi, Darius Vaškelis palaiko su Lietuva nenutrūkstamą ryšį. Darius yra konsultacinės kompanijos OneWindow bendraįkūrėjas, kurio misija kompanijoje yra padėti klientams optimizuoti ir įvertinti pajamų ir valdymo kaštus apjungiant į visumą verslo, įėjimo į rinką bei pardavimų strategijas. Darius Vaškelis yra aktyvus Global Lithuanian Leaders programos „Patarėjai verslui“ dalyvis.

Renginio metu buvo įteikta ir specialus apdovanojimas - „Ypatingas įvertinimas už Lietuvai vertingą dešimtmečio veiklą“. Įvertinimas skirtas Londono Sičio lietuvių klubui (LCLC) jų 10 metų sėkmingos veiklos jubiliejaus proga. LCLC jungia daugiau nei 60 įvairių sričių profesionalų, dirbančių Londono finansų, investicijų, teisės kompanijose, ir inicijuojančių įvairius projektus prisidedant prie labdaringų, edukacinių, mentorystės programų, skirtų Lietuvos jaunimui. Klubas aktyviai prisideda prie Lietuvos įvaizdžio kūrimo tarptautinėje erdvėje bei investicijų pritraukimo į gimtąją šalį.

Už užsienio lietuvių telkimą pagerbtas Tadas Kananavičius, kuris 2008 m. įsteigė Didžiojoje Britanijoje dirbančių gydytojų asociaciją, kuri vienija daugiau nei 80 nuolatinių narių. Asociacija siekia užtikrinti lietuvių gydytojų pagalbą vienas kitam, vieningą atstovavimą profesinėse organizacijose, palaikyti ryšius su gydytojais Lietuvoje. Asociacija inicijavo sprendimus Lietuvoje dėl Jaunesniųjų gydytojų statuso, pradėjo bendradarbiavimą tarp JK Paliatyvinės organizacijos ir Lietuvos Pranciškonų organizacijos dėl pagalbos vėžiu sergantiems ligoniams.

Už Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje naujienų portalo Delfi.lt skaitytojų sprendimu apdovanotas Virginijus Šikšnys. Prof. Virginijus Šikšnys yra pirmasis Lietuvos mokslininkas, apdovanotas prestižine „Warren Alpert“ fondo premija (JAV) už reikšmingą indėlį į bakterijų CRISPR antivirusinės apsaugos sistemos pažinimą. Jo vadovaujama komanda buvo viena pirmųjų tyrėjų grupių pasaulyje, atradusių, kad Cas9 baltymas gali būti panaudojamas tiksliam DNR redagavimui, taip atveriant galimybes genetinių ligų gydymui.

Ceremonijos metu buvo pagerbtas ir „Už viso gyvenimo nuopelnus“ apdovanotas Prezidentas Valdas Adamkus, kuris savo padėkos kalboje sakė: „Globali Lietuva seniai egzistuoja, seniai kuria ir keičia pasaulį savo politikos, ekonomikos, kultūros ir mokslo talentais. Lietuva aktyviai ir kūrybingai dalyvauja ateities pasaulio kūrime, kaip ir pasaulis aktyviai dalyvauja kurdamas ateities Lietuvą. Globalumas mums neabejotinas iššūkis, tačiau tai ir neabejotinos galimybės, tai mūsų istorinė proga siekti pažangos. <...> Šį garbingą apdovanojimą priimu ne kaip asmeninį įvertinimą, bet kaip solidarumo bendruose darbuose ženklą. Džiaugiuosi žinodamas, kad kiekvieną dieną yra tyliai ir kantriai dirbama vardan tos Lietuvos: globalios, pasklidusios pasaulyje ir vėl sugrįžtančios į savo Tėvynę prie savo tautinių ir dvasinių šaknų.“

Globalios Lietuvos apdovanojimai“ pagerbia su Lietuva save siejančius tarptautinius profesionalus, kurie savo talentu ir darbu atveria Lietuvai pasaulines galimybes ir perspektyvas. Apdovanojimais siekiama, kad svarūs globalių lietuvių nuopelnai būtų pastebėti, pripažinti ir įvertinti.

„Globalios Lietuvos apdovanojimus“ organizuoja tarptautinių profesionalų tinklas „Global Lithuanian Leaders“, telkiantis diasporos atstovus Lietuvos vardui garsinti, ekonominiam ir visuomeniniam šalies potencialui stiprinti bei globalioms galimybėms Lietuvai kurti drauge su partneriais Užsienio reikalų ministerija, pagrindiniu rėmėju IT ir telekomunikacijų bendrove „Teo“ ir „Omnitel“, DNB banku, advokatų kontora „Cobalt“ bei tarptautiniu lino gaminių prekės ženklu „LinenMe“, naujienų portalu DELFI bei tiesioginę transliaciją dovanojančia LRT televizija.

,,Globalios Lietuvos apdovanojimus“ globoja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)