Jo suburta asociacija „Viva Sol“ ne tik rūpinosi sūrių prekyba ir organizavo kasmetinį Sūrio festivalį Druskininkuose, bet ir rengia diskusijas su šūkiu „Kad kaimas būtų gyvas”, kuriose dalyvavo mokslo, politikos, verslo ir kaimo bendruomenių atstovai.

Pasak paties V. Kavaliausko, 2008 metais įkurti Sūrininkų namai yra tarsi vėliava – ženklas po kuriuo knibžda įvairiausios veiklos: viešasis maitinimas ir sūrių pardavimas Dargužiuose, sūrių prekybos kooperatyvas „Mūsų sūriai”, raugą ir įrangą smulkiems sūrininkams tiekianti sūrininkystės mokykla „Viskas sūriams”. Pats Sūrininkų namų pavadinimas priklauso asociacijai „Viva Sol“.

„Dargužių kaime mums ir mūsų ožkoms pasidarė ankšta, neturime ganyklų. Tad prieš keletą metų įsigiję Norvydiškių kaime sodybą su ganyklomis, po truputį ją pritaikome mūsų ir ožkų gyvenimui. Jau ateinantį pavasarį kelsimės ten gyventi, ganyti ožkas ir daryti sūrius,“- sakė V. Kavaliauskas.

Paklaustas, koks likimas tuomet laukia Sūrininkų namų Dargužiuose, tapusių kone privaloma daugelio gurmanų sustojimo vieta, keliaujant iš Vilniaus į Dzūkiją, jis patvirtino, kad apie tai jau teiraujasi ne tik kaimynai, sūrių valgytojai, bet ir Varėnos rajono valdžia, sunerimusi, kad Dargužių sūrininkų persikėlimas paveiks kaimo gyvenimą.

„Esame optimistai. Tikime, kad atsiras entuziastinga, kaimą ir maistą mylinti šeima, kuri ne tik perims veiklą, bet ją atnaujins, išplės, kad kaimas būtų gyvas. Tačiau jaučiame ir Lietuvos realybę: turintys pakankamai pinigų jau nebenori dirbti, o norintys dirbti, dažniausiai neturi pakankamai pinigų,“- nuogąstauja ponas Valdas.

Kaip vieną iš variantų jis svarsto solidaraus finansavimo galimybę, kai socialiai aktyvūs piliečiai išpirktų nekilnojamą turtą ir išnuomotų specifinei visuomenei naudingai veiklai. Tokių, V. Kavaliausko teigimu, yra pakankamai daug senosiose Europos šalyse. Pavyzdžiu jis pateikia www.terredeliens.org, kurie užsiima žemės ir smulkaus ūkininkavimo prieinamumo organizavimu sutelkiant piliečių finansavimą.

Naujiesiems šeimininkams Dargužių sūrininkai pasirengę nuo 2017 pavasario perleisti ne tik sūrių pardavimo ir sūrio baro veiklas, bet ir visą sodybą: 61,72 arų namų valdos sklypą Merkio gatvėje su tvenkiniu ir 70 metrų Graužupio upelio pakrantės, 69 kv. metrų komercinės paskirties Sūrininkų namų pastatą, atitinkantį sanitarinius reikalavimus maisto parduotuvei ir viešajam maitinimui, 37 kv. m sūrinę, dūminę pirtį, tvartą ir gyvenamąjį namą, kuriame įrengta sūrių brandykla su klimato kontrole.

Tokio išskirtinio pasiūlymo kainą sudaro ne tik statiniai ir įranga. V. Kavaliauskas teigia, kad sodyboje išsitektų 20-30 ožkų arba 5 karvių ūkis. Vidutinė Sūrininkų namų apyvarta per sezoną siekia 45 tūkst. eurų, o pardavimo kaina – 150 tūkst. eurų.

Be to, naujieji šeimininkai nemokamai galės trejus metus naudotis patentuotu Sūrininkų namų pavadinimu.

„Dar prieš dešimtį metų kaimo bendruomenės laikraštėlyje išsprūdo frazė: Dargužiai – stebuklų kaimas. O toliau sekė paaiškinimas - „nes jame gyvena stebuklingi žmonės”. Šiandien manau jau kitaip, jokių stebuklų čia nėra, tiesiog tai laisvi žmonės,“- sako V. Kavaliauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)