Beveik 30 proc. Lietuvos gyventojų pernai gyveno ties skurdo riba, teigia Eurostato duomenys. Tokių žmonių daugiau yra tik Bulgarijoje, Rumunijoje, Graikijoje ir Latvijoje. Lietuvoje skurdo rizikos riba vienam asmeniui – 259 eurai per mėnesį, o šeimai – 574 eurai. „Carito“ darbuotojai teigia, kad pas juos daugiausiai žmonių užsuka šiuo metu, prieš šventes.

„Tų žmonių pas mus visada būdavo labai daug, dabar tikrai prieš šventes. Šiandien buvo 100 žmonių nuo 10 iki 14 val. Tai dabar prieš šventes jie nori kokį paketėlį maistui gauti, galvoja, kad čia gaus kažką daugiau“, – sako „Carito“ socialinės tarnybos vadovė Snieguolė Rudzinskienė.

Naujoji valdžia žadėjo, kad nuo liepos senjorams pensijos didės 40 eurų. Tačiau persigalvojo ir nutarė nuo sausio padidinti 20 eurų. Dar panašiai pensijos turėtų didėti nuo 2018-ųjų. Premjeras sako, kad ne tik senjorai, bet ir kitos socialinės grupės pajus socialiai teisingesnį biudžetą.

„Visoms socialinėms reikmėms, kurios gerina įvairių Lietuvos socialinių grupių gyvenimą, papildomai, palyginus su 2016 metais, yra numatyta skirti 547 mln. eurų“, – žada ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

„Pagal ekonomines prognozes vidutinis darbo užmokestis turės augti maždaug 8 proc., kai kuriose srityse augs ženkliau. Manau, kad tos sritys, kuriose šiandien yra pakilimas, – statybų sektorius, IT sektorius, įvairių paslaugų teikimas, ypač užsienio firmų darbuotojų, jų užmokestis didės“, – sako Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Algirdas Sysas.

Žadėtų pinigų laukia pedagogai. Nuo kitų metų turėtų augti mažiausiai uždirbančių mokytojų algos. Švietimo ir mokslo ministerija taip pat rengiasi keisti jų skaičiavimo tvarką. Atlyginimas būtų skaičiuojamas ne pagal kintantį pamokų skaičių, bet už visus su ugdymo procesu susijusius darbus.

„Mes iš nieko sugebėjome išspausti dar papildomai 17 mln. eurų ir iš viso mokytojų atlyginimų didėjimui nuo 2017 metų sausio 1 dienos yra skirta 41 mln. eurų. Daugiau nebus, kol nebus padarytos struktūrinės reformos“, – sako S. Skvernelis.

Gražių žodžių neužtenka, socialinėje srityje reikia reformų, sako konservatorių lyderis. Pasak Gabrieliaus Landsbergio, buvo siūlyta įdarbinti daugiau socialinių darbuotojų, kurie padėtų vaikams, šeimoms, tačiau Seimas siūlymą atmetė. Konservatorius abejoja, ar pavyks valdantiesiems pasiekti realių pokyčių socialinėje srityje.

Lietuva savo socialinę sritį finansuoja bene mažiausiai iš visų kitų sričių, jeigu švietimas praktiškai ES vidurkį pasiekia, netgi lenkia, sveikatos apsauga nepasiekia ES vidurkio, bet yra netoli, tai socialinė apsauga – viena mažiausiai finansuojamų, jeigu lygintume su kitomis ES valstybėmis. Tai akivaizdu, kad čia reikia rimtų struktūrinių reformų“, – teigia Seimo Tėvynės sąjungos–Krikščionių demokratų frakcijos seniūnas G. Landsbergis.

Kitų metų biudžete didesnis finansavimas skirtas užtikrinti viešąjį saugumą. Atlyginimai, planuojama, didės ugniagesiams, policininkams, Sienos apsaugos tarnybos,Viešojo saugumo ir kitų tarnybų statutiniams pareigūnams. Pavyzdžiui, nuo ateinančių metų liepos pirminės grandies policininkai gaus ne mažiau kaip 700 eurų po mokesčių. Dabar gauna 600.