DELFI primena, kad kitąmet akcizas didinamas visiems gėrimams. Tikimasi, kad dėl to alkoholio suvartojimas kitąmet mažės maždaug ketvirtadaliu. Kita vertus, planuojama, kad į valstybės biudžetą bus surinkta per 40 mln. Eur papildomų lėšų.

Įvairiems gėrimams akcizas skaičiuojamas skirtingai ir taip pat didės nevienodai. Pavyzdžiui, alui taikomas akcizas didinamas nuo 3,63 Eur iki 7,11 Eur (už 1 proc. alkoholio koncentracijos).

Etilo alkoholiui, t. y. degtinei ir kitiems stipriems gėrimams jis didinamas nuo 1 387,53 Eur iki 1665,04 Eur už gryno etilo alkoholio hektolitrą (t.y. už 100 l).

Kiek brangs parduotuvėse

Akcizą į didmeninę gėrimų kainą įtraukia jų gamintojai ir tiekėjai. Kaip paaiškino Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas, parduotuvėse pirkėjai mato kitokią gėrimų kainą:

Akcizai įskaičiuojami į kainos bazę nuo kurios skaičiuojamas (pridedamas) dar ir PVM, tad, galutinė kaina vartotojui didėja labiau nei tik akcizo mokesčio tarifo padidinimu. Be to, mažėjant pardavimams, gali būti didinama ir paties gamintojo bei prekybininko dalis, nes tokias pačias patiriamas sąnaudas reikia padengti mažesniu kiekiu pardavimų.

Labai preliminariai galima skaičiuoti, kad po šio akcizų padidinimo vidutiniškai 0,5 l alaus butelis ar skardinė gali brangti apie 15-20 ct, o 0,5 l degtinės – apie 70-90 ct“.

Jo teigimu, brangesnių gėrimų bus parduodama mažiau, bet neaišku, ar tiek pat sumažės ir faktinis alkoholio suvartojimas.

„Kalbant apie poveikį pardavimams, reikia atskirti du dalykus: oficialų pardavimą ir vartojimą. Oficialūs pardavimai tikrai kris ir, galbūt, net tokia apimtimi kaip prognozuoja pataisų rengėjai. Vis dėlto, būkime realistai: realus vartojimas tokia apimtimi tikrai nekris ir didelė oficialių pardavimų sumažėjimo dalis pereis į šešėlį (kalbant apie stiprų alkoholį) arba pas kaimynus lenkus ir latvius“, – komentavo vadovas.

Lietuvos aludarių gildijos prezidentas Saulius Galadauskas sakė, kad sudėtinga prognozuoti, kiek tiksliai alus pabrangs kavinėse ir restoranuose.
Laurynas Vilimas

„Sunku pasakyti, nes ten labai dideli antkainiai. Bet vis dėlto dvigubai – tai tikrai. Mažmeninėje prekyboje irgi dvigubai pabrangs. Praktiškai labai tikėtina, kad tas antkainis ir bus taikomas toliau. Bet tiksliau sakyti ką nors apie kainodarą neturiu teisės, nes Konkurencijos taryba tai galėtų vertinti kaip kokią indikaciją dėl bendrų veiksmų.

Vis dėlto, jei kalbame apie tokius drastiškus akcizo kėlimus, tai jau kitąmet alui turėtume beveik tokį akcizą kaip Danijoje. Čia jis siekia 7,5 Eur, o Lietuvoje būtų 7,11 Eur. Tačiau 2020 m. turėtume jau dvigubai didesnį akcizą nei Danijoje, 4 kartus didesnį nei Lenkijoje ir Latvijoje arba 23 kartus didesnį nei Vokietijoje“, – aiškino pašnekovas.

S. Galadauskas sakė nesuprantąs, kodėl įstatymo pataisomis siekiama suvienodinti akcizus silpniems ir stipriems gėrimams.

Jo teigimu, tokia praktika tėra vienintelėje iš išsivysčiusių šalių – Slovėnijoje. Tačiau ji esą yra viena didžiausių spirito eksportuotojų, o tokie akcizai – pastarųjų lobizmo rezultatas.

Kiek gėrimai kainuoja Suvalkuose

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos deleguotas sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir kiti valdantieji abejojo, ar lietuviai tikrai važiuos pirkti gėrimų į kaimynines šalis. Esą gėrimai brangs visai nedaug, be to, gali būti, jog kitos šalys įkandin Lietuvos taip pat didins akcizus. Pvz., Estija jau ėmėsi tokių žingsnių.

Kiek daugiau nei prieš savaitę Suvalkų parduotuvėse apsilankė DELFI žurnalistas Romas Sadauskas-Kvietkevičius. Be kitų prekių kainų, jis apžiūrėjo ir kiek kainuoja alkoholiniai gėrimai.

„Apsiperkantys lietuviai ypatingai atidžiai apžiūrinėjo alaus ir stipriųjų gėrimų lentynas, nors velkančių prie kasų alaus dėžes nepastebėjau", – įspūdžius pasakojo jis.

Pigiausias Suvalkų „Lidl“ aptiktas alus – po 1,79 zloto (0,40 Eur) už pusės litro skardinę. Labai panašus šviesus alus Lietuvoje kainuoja 0,39 Eur.

Tačiau lietuviškose „Lidl“ parduotuvėse galima rasti ir dar pigesnio, vos 0,29 Eur už skardinę kainuojančio alaus.

„Dėl jo skonio čia nesiginčysime. Geriau verta priminti, kad Lenkijoje dar neveikia skardinės taros užstato sistema, todėl atneštas prie kasos alus kainuoja tiek pat, kaip ir parašyta parduotuvės etiketėje, o Lietuvoje pabrangsta 10 centų, kuriuos galite susigrąžinti pridavęs skardines į taromatą“, – priminė pirkėju tapęs žurnalistas.

Lietuviškame „Lidle“ pigiausia degtinė – 40 laipsnių stiprumo pusės litro talpos kainuoja 4,19 euro. Lenkiškame prekybos centre ji kainuoja 17,99 zloto (4,52 euro). Be to, šalia jis aptiko puslitrį 38 laipsnių stiprumo kitos degtinės, parduodamą už 15,99 zloto (3,62 Eur).

Pigiausias alus „Kauflande“ kainuoja 1,49 zloto (0,34 Eur), pigiausia degtinė – po 19,99 zloto (4,52 Eur) už puslitrį. Lietuvoje nėra šio prekybos tinklo. Tačiau, pvz., parduotuvės „Prisma“ interneto puslapyje nurodoma, kad 0,5 l to paties ženklo degtinės kainuoja 6,39 Eur.

Litras vieno iš viskių Lenkijoje kainuoja 59,99 zloto (oficialiu kursu – 13,6 Eur). Lietuviškoje „Maximoje“ šiuo metu toks gėrimas parduodamas už 15,71 Eur.

Taigi, panašu, kad šiuo metu didelių kainų skirtumų su Lenkija nėra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (708)