„Pastaraisiais metais stipriai padaugėjo neapmokėtų Rusijos piliečių rezervacijų per viešuosius tinklapius (booking.com, expedia.com, ostovok.ru ir t.t.). Rezervacijos yra daromos ilgesniam laikotarpiui (2-15 dienų) ir vėliau atšaukiamos“, – portalui DELFI rašė nenorėjęs prisistatyti vieno Lietuvoje veikiančio viešbučio atstovas.

Skundžiamasi, kad Lietuvoje viešbučiai patiria didžiulių nuostolių, nes rezervacijos yra daromos prieš 15-30 d., o nemokamai atšaukiamos prieš 0-3 d. Viešbučiams per tokį laiką tampa labai sunku, o kartais nebeįmanoma parduoti kambarių.

„Rezervacijos yra daromos, kad būtų galima gauti lietuviškas turistines vizas, galiojančias visoje Šengeno erdvėje, ir išvykti į kitas šalis. Lietuviškas turistines vizas yra lengviau gauti, nėra griežtų taisyklių. Dauguma Europos valstybių yra nusistačiusios griežtas taisykles, tai yra daroma tam, kad piliečiai, gavę vizą, tikrai atvyktų į šalį, kur gavo vizą, – toliau rašome kreipimęsi į žiniasklaidą. – Padarę kitų Europos valstybių konsulatų analizę, pavyzdžiui, Lenkijos, pastebėjome, kad norint gauti turistinę vizą yra privalomas išankstinis apmokėjimas už apgyvendinimą viešbutyje“.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė patvirtino, kad Lietuvos viešbučiai kenčia nuo apgaulingas rezervacijas darančių Rusijos piliečių.

„Apie šią problemą su Užsienio reikalų ministerija esame kalbėję jau prieš trejus metus. Vis dar laikomės nuomonės, kad viešbučio rezervacijos reikalavimas yra perteklinė informacijas“, – kalbėjo ji.

Pasak viešbučius vienijančios organizacijos vadovės, ji kaip tik neseniai apie šią bėdą kalbėjo su keletu didžiųjų viešbučių atstovais ir jų buvo pastebėta, kad šią problemą labiausiai jaučia ne didieji tinkliniai viešbučiai ir žemesnės kategorijos (3 ir mažiau žvaigždučių) viešbučiai.

Evalda Šiškauskienė

„Bet jie sako, kad jau kiaurai mato, kai rezervacijos yra apsimestinės: kai pamato, kad yra rezervuojama kokiai dešimčiai dienų ir rezervacija daroma Rusijos ar Baltarusijos piliečių“, – komentavo pašnekovė.

Kaip teigė E. Šiškauskienė, prieš trejus metus diskutuojant šį klausimą su Užsienio reikalų ministerija nebuvo priimta jokio sprendimo, kaip gelbėti situaciją.

„Galvojome, kad reikėtų prašyti išankstinio reikalavimo, bet tokiu būdu būtų stabdomi rezervacijų srautai, nes žmonėms toks reikalavimas gal ir pasirodytų sudėtingas“, – toliau kalbėjo pašnekovė.

Užsienio reikalų ministerija informavo, kad Šengeno vizų išdavimo tvarką nustatoma pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą, nustatantį Bendrijos vizų kodeksą, kuris yra privalomas visoje Europos Sąjungoje. Reglamentą priima ir keičia Europos Taryba kartu su Europos Parlamentu.

„Prašymą išduoti vizą pateikiantis asmuo pateikia patvirtinamuosius dokumentus, dėl kurių sąrašo susitaria konkrečioje trečiojoje šalyje reziduojančių valstybių narių konsulatai vietos Šengeno bendradarbiavimo lygmeniu, o patvirtina Europos Komisija įgyvendinamuoju sprendimu. Pateikiamas patvirtinamųjų dokumentų sąrašas gali skirtis priklausomai nuo to, kokioje trečiojoje valstybėje yra pateikiamas prašymas“, – teigiama ministerijos atsakyme.

Užsienio reikalų ministerija taip pat informuoja, kad apgyvendinimo rezervavimo sistemų atstovų Lietuvoje teigimu, apgyvendinimo paslaugas teikiantys verslininkai gali pasirinkti, kokiomis sąlygomis siūlyti klientams nakvynės ir poilsio paslaugas, o dažnai atšaukiamų rezervacijų gali būti sumažinama pasirenkant atsiskaitymą ne grynaisiais pinigais, o kreditinėmis kortelėmis.

„Jei viešbučiai turi informacijos, kad jų rezervacijomis buvo pasinaudota tik siekiant gauti vizą ir tai nėra pavieniai rezervacijų atšaukimai, o ydinga tendencija, Lietuvos užsienio reikalų ministerijos Konsulinis departamentas būtų dėkingas už suteiktą konkrečią informaciją“, – prašo ministerija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (267)