„Toks sprendimas priimtas siekiant užtikrinti, kad visa parama, kurią skirs bendrovė, bus paskirstyta skaidriai, laikantis visiems suprantamų paramos skyrimo kriterijų ir principų. Bendrovė sieks užtikrinti, kad visi paramos gavėjai būtų ne tik viešai skelbiami, bet ir teiktų ataskaitą, kaip buvo panaudota jiems skirta parama“, – pranešime spaudai cituojamas AB „Lietuvos geležinkeliai“ generalinis direktorius M. Bartuška.

Seimas, kaip jau skelbta, antradienį po pateikimo pritarė prezidentės Dalios Grybauskaitės teikiamoms įstatymų pataisoms, leisiančioms užkirsti kelią piktnaudžiavimui skirstant ir gaunant paramą.

Prezidentės pataisas paskatino piktavališkas politikų vardo fondų bei valstybinių įmonių, tokių kaip „Lietuvos geležinkeliai“, piktnaudžiavimas labdara.

Į viešumą iškylantys atvejai atskleidė, kad neviešinama parama naudojama siekiant asmeninės naudos, interesų grupių palankumo arba politinei reklamai, pabrėžta Prezidentūros pranešime.

Valstybės valdomi „Lietuvos geležinkeliai“, kurie kasmet neskaidriai dalino šimtus tūkstančių eurų paramos, įskaitant ir su politikais susijusioms įstaigoms, planuoja parengti naują jos skirstymo tvarką.

Skirtingai nei iki šiol, pagal ją paramos gavėjai bus skelbiami viešai.

„Lietuvos geležinkelių“ atstovas Domas Jurevičius BNS teigė kol kas negalintis atsakyti, kada bus parengta nauja tvarka.

Pasak jo, parama paprastai pradedama skirstyti metų viduryje.

„Dabar parama išdalinta, pasirašytos sutartys. Stabdoma parama naujoms paraiškoms – jos nebus priimamos, kol nebus patvirtinta nauja tvarka“, – BNS paaiškino D. Jurevičius.

Bendrovė anksčiau nenurodydavo paramos gavėjų, motyvuodama, kad tai konfidenciali informacija.

Pernai bendrovė išdalino daugiau nei 1 mln. eurų, šiemet – 853 tūkst. eurų paramos, rodo Seimo Antikorupcijos komisijos ir Audito komiteto gauti duomenys.

Plačiausiai piniginę įmonė atverdavo krepšiniui – viešoji įstaiga „Krepšinio rytas“, valdanti „Lietuvos ryto“ krepšinio klubą, pernai sulaukė 400 tūkst., šiemet – 300 tūkst. eurų injekcijos, Lietuvos krepšinio lyga – atitinkamai 200 tūkst. ir 50 tūkst. eurų, Moterų krepšinio lyga gavo 60 tūkst. eurų.

„Lietuvos geležinkeliai“ per metus paaukoja dešimtims mokyklų, darželių, klubų, parapijų, organizacijų, universitetų ir pan.

BNS taip pat rašė, kad per pastaruosius trejus metus išskirtinio „Lietuvos geležinkelių“ dėmesio buvo sulaukę Vilkaviškio rajono ir Mažeikių rajono lopšeliai, darželiai ir sporto mokyklos.

Vilkaviškio vienmandatėje apygardoje nuo 1996 metų kandidatuoja buvęs socialdemokratų premjeras Algirdas Butkevičius, Mažeikiuose savivaldybės tarybos nariu dirba ministro pirmininko patarėjas susisiekimo klausimais Darius Jarmantavičius.