Pataisų svarstymas baigėsi kiek netikėtai. Valstiečių ir žaliųjų frakcijos vardu jų atstovas Povilas Urbšys paprašė svarstymo pertraukos iki kito Seimo posėdžio.

Tikimasi, kad iki to laiko bus spėta į projektą įtraukti gruodžio 20 d. registruotas naujas pataisas dėl didesnių akcizų stipriems gėrimams.

Naujausios įstatymo pataisos pristatomos taip:

„Siūloma padidinti akcizą stipriesiems gėrimams 20 procentų, priešingai, negu numatyta Akcizų įstatymo pakeitimo įstatymo projekte. Prognozuojama, kad papildomas stipriųjų gėrimų apmokestinimas atneš papildomų pajamų į valstybės biudžetą, kurias bus galima naudoti stiprinant visuomenės sveikatą. Taip pat Akcizų įstatymo pakeitimo įstatymo projekte tikslinama įsigaliojimo data“.

Pagal naujausią pasiūlymą, etilo alkoholiui būtų taikomas ne 1423,39 Eur, o 1665,04 Eur už gryno etilo alkoholio hektolitrą akcizų tarifas.

Be Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovų, kaip pataisų rengėjai nurodyti ir konservatoriai Gabrielius Landsbergis, Tadas Langaitis.

Stasys Jakeliūnas posėdyje informavo, kad Biudžeto ir finansų komitete naujausios pataisos bus apsvarstytos jau trečiadienį. Tada bus galima grįžti prie visų pataisų priėmimo Seimo posėdyje ketvirtadienį.

Biudžeto ir finansų komitetas (BFK), kaip pagrindinis komitetas, nusprendė, kad kol kas įstatymo pataisomis akcizų didinimas bus nustatytas tik 2017 m.

Komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas praėjusį penktadienį DELFI sakė, kad dėl akcizų didinimo 2018 m. ir vėlesniais metais turės būti sprendžiama kitais metais.

Beje, grupė Seimo narių registravo papildomą įstatymo pataisą, pagal kurią bus labiau didinamas ir stiprieji alkoholiniai gėrimai.

BFK praėjusį penktadienį kreipėsi į Specialiųjų tyrimo tarnybą (STT) prašydamas tokių pataisų antikorupcinio vertinimo. Tačiau ši neturėjo jokių pastabų įstatymo pataisoms.

„Atliekant antikorupcinį vertinimą nustatyta, kad projektu siekiama padidinti akcizo mokestį alui, vynui ir kitiems fermentuotiems gėrimams ir iki 2020 m. suvienodinti visų rūšių alkoholinių gėrimų apmokestinimą. Atlikus antikorupcinį vertinimą pastabų ir pasiūlymų dėl šio projekto neturime, – rašoma STT pažymoje.

Kad įstatymas būtų galutinai priimtas, už jį dar kartą bus balsuojama šiemet. Kad įstatymas įsigaliotų, jį dar turės pasirašyti prezidentė.

Pateikiamame infografike matyti, kaip turėjo keistis alkoholio akcizai pagal pirminį valstiečių planą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)