Seimo Biudžeto ir finansų komitetas paėjusį penktadienį nesutiko, kad alkoholio akcizas būtų didinamas iki 2020 metų - tai siūlė „valstiečiai“ Rima Baškienė ir Povilas Urbšys, pateikę Akcizų įstatymo pataisas.

„Matydami reakcijas tiek kitų politikų, tiek pramonės, jos prieštaringos yra. Vieni linkę palaikyti (akcizų didinimo planus - BNS), kiti labai priešinasi. Argumentų visokių yra - ir ekonominių, ir ideologinių. Šis siūlymas - kompromisinis, kad būtų palikta erdvė tolesniems sprendimams. Kitų metų eigoje stebėsime vidaus rinką, taip pat išorinę - estus, latvius lenkus. Nuo to priklausys mūsų tolesni sprendimai“, - BNS sakė komiteto vadovas Stasys Jakeliūnas.

Stasys Jakeliūnas

Tačiau, anot jo, kitų metų akcizų didinimo planai išlieka nepakitę. Jeigu Seimas pritars, vyno ir kitų fermentuotų gėrimų akcizo tarifas nuo kitų metų kovo didės 97-112 proc., alaus – 112 proc., iki 8,5 laipsnio stiprumo tokie gėrimai brangtų 14 proc., arba 21 centu (0,5 litro), stipresni – 17 proc., arba 74 centais (0,7 litro), alus - 9-13 centų (0,5 litro), kiti spiritiniai gėrimai - 42-74 centais (0,5 litro).

Taip pat ketinama pakeisti alkoholio akcizo skaičiavimo tvarką - pagal ją tarifas būtų skaičiuojamas nuo 1 proc. alkoholio litre gėrimo, o dabar taip akcizas nustatomas tik alui. Planuota, kad įgyvendinus ketverių metų plane numatytus pakeitimus, 2020 metais visiems gėrimams akcizas būtų 18 centų už 1 laipsnį viename litre.

Dalis opozicijai priklausančių Seimo narių buvo pateikę alternatyvias įstatymo pataisas, numatančias mažesnį akcizų didinimą, tačiau Biudžeto ir finansų komitetas joms nepritarė.

Lietuvos aludarių gildijos prezidentas Saulius Galadauskas komiteto nariams aiškino, kad nauja akcizų tvarka paskatins stipraus alkoholio vartojimą.

„Per pastaruosius metus (nuo 2007 iki 2016 metų - BNS) alaus pardavimai smuko 22 proc., todėl ar reikia dar toliau mažinti šios kategorijos gėrimų vartojimą, tuo būdu privilegijuojant degtinę. 112 proc. pakeliamas alui akcizas, o degtinei - 5 procentais. Mes stumiame vartoti stiprų alkoholį“, - parlamentarams sakė S.Galadauskas.

Tuo metu Legalaus verslo aljanso, kuriam priklauso ir stambūs stipraus alkoholio gamintojai, prezidentas Romas Apulskis Seimo nariams priminė, kad pastarųjų metų rezonansiniai įvykiai buvo susiję ne su degtinės, o alaus vartojimu, nes jis 4 kartus mažiau apmokestintas nei degtinė.

„Siūlymas suvienodinti (tarifą skaičiuoti nuo 1 proc. alkoholio litre gėrimo, dabar taip akcizas nustatomas tik alui - BNS) gal ir nėra teisingas, bet - pirmas žingsnis. Pirmų metų (tarifai - BNS) neiškreipia situacijos, tik ją subalansuoja“, - tvirtino R.Apulskis.

Konservatorius Andrius Kubilius pareikalavo, kad būtų atliktas pataisų antikorupcinis vertinimas. Komitetas tam pritarė ir išsiuntė pataisas STT.

„Matau, kad jau prasideda didžiųjų verslų santykių aiškinimasis, kas nori turėti geresnį biznį, tai siūlau atlikti pataisų antikorupcinis vertinimas, nes nenoriu, kad paskui mes nebūtume kaltinami, kad „MG Baltic“ nutiesėme kelią į didelius pelnus“, - teigė A.Kubilius.

Liberalas Kęstutis Glaveckas abejojo, ar akcizų pakėlimas leistų į biudžetą surinkti daugiau pajamų. Anot jo, brangstantis alkoholis skatins gyventojus jį įsigyti Lenkijoje arba gamintis jį patiems namuose.

„Toks dramatiškas akcizų padidinimas dabartiniu metu sukeltų didesnes rizikas biudžetui, pajamų surinkimui, nei būtų gauta tariama nauda dėl kainos padidėjimo“, - teigė K.Glaveckas.

Finansų ministras Vilius Šapoka tvirtino, kad gyventojams į Lenkiją važiuoti neapsimokės.

„Kažin, ar vertės važiuoti į Lenkiją, nes kainos skirtumas bus tik 9 centai“, - teigė ministras.

Biudžeto ir finansų komiteto, kuris yra pagrindinis svarstant siūlomas akcizų įstatymo pataisas, išvadą turės vertinti Seimas - jeigu ją atmes, pataisoms apsvarstyti bus skiriamas kitas komitetas.

Pirminiam pataisų variantui iš esmės yra pritaręs Sveikatos reikalų komitetas, tuo metu Ekonomikos komitetas siūlo jas atmesti. Anot jo, per ketverius planuojamas akcizų padidinimas yra labai drastiškas, nėra atlikti pataisų poveikio ekonomikai skaičiavimai, neatsižvelgta į verslo lūkesčius bei suteikta per mažai laiko prisitaikyti mokesčių permainoms.

2017 metų biudžeto projekte numatyta, kad dėl akcizų didinimo kitąmet bus gauta apie 45 mln. eurų papildomų pajamų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)