Pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje Lietuvos banko (LB) ekonomistai pranešė, kad 2017 metais darbo užmokestis Lietuvoje turėtų augti 5,7 proc. Tačiau ne taip stipriai kaip šiemet (7,3 proc.), o infliacija bus kur kas didesnė – 1,9 proc. (2016 metais buvo 0,6 proc.).

LB prognozuoja, kad 2017 metais šalies ūkis augs 2,4 proc., taigi sparčiau nei šiemet, tačiau ne tiek daug, kiek prognozuota rudenį.

Anksčiau LB prognozavo, kad 2016 metais bendrasis vidaus produktas augs 2,3 proc., o 2017-aisiais – 2,9 proc.

LB ekonomistai teigia, kad ekonomikos prognozių mažinimą lemia mažiau augsiantis eksportas ir investicijos. Ilgesnio laikotarpio ekonomikos augimą vis labiau ribos nepalankios demografinės tendencijos ir emigracija.

LB valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kuodis teigė, kad ekonomika auga, tačiau tai nesustabdo gyventojų emigracijos.

„Per metus svetur dirbti išvyko 22 tūkst. šalies piliečių, t.y. tiek, kiek gyvena Ukmergėje. Deja, kol kas nematome priežasčių, kad ši tendencija galėtų pasikeisti ir kitais metais“, – sakė jis.

LB pabrėžia, kad ne mažiau svarbus neigiamas veiksnys darbo rinkai yra demografinės tendencijos. Kadangi anksčiau mažėjo gimstamumas, dabar kasmet į darbo rinką įsilieja vis mažiau jaunų žmonių, o tai irgi aštrina darbuotojų trūkumo problemą.

Darbdaviams kovojant dėl Lietuvoje likusių darbuotojų, atlyginimai šalyje keliami bene sparčiausiai Europoje. Prie to prisideda ir nuolat didinimas minimalus mėnesinis atlyginimas.

Kylant atlyginimams, LB ekonomistai pabrėžia, kad ne ką mažiau sparčiau turėtų augti ir darbo našumas. Tačiau šiuo metu atotrūkis tarp darbo užmokesčio ir darbo našumo augimo yra vienas didžiausių Europos Sąjungoje.

Jei tokios tendencijos vyraus ir toliau, verslas praras iki šiol tarptautinėje rinkoje turėtus pranašumus.

Augo eksportas

LB ekonomistai pastebi, kad 2016 metais 3 proc. augo eksportas.

„Labiausiai tai lėmė nebemažėjantis reeksportas ir tebevykstantis ankstesnių metų gero derliaus eksportas. Tačiau 2017 metais šio teigiamo poveikio nebeliks, taigi eksportą lamiau lems padėtis užsienio prekybos partnerėse ir mūsų eksportuotojų konkurencingumas“, – sakė LB Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos direktorius Gediminas Šimkus.

Kitąmet turėtų būti paramos lėšų iš Europos Sąjungos fondų panaudojimas, tada vėl turėtų didėti investicijos, kurios 2016 mažėjo. Šį veiksnį labiausiai turėtų pajusti statybų sektorius.

LB ekonomistai prognozuoja, kad tiek verslo plėtra, tiek atlyginimų augimas turėtų lemti didesnį vartojimą.

Infliacija 2017 metais gali pasiekti 1,9 proc., teigia LB ekonomistai. Kainas labiausiai didins prognozuojamas naftos kainų atsigavimas ir maisto žaliavų brangimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (217)