Ketvirtadienį kai kuriuose bankomatuose vis dar galima buvo išsiimti 100 bolivarų nominalo kupiūras, likus kelioms valandoms, kol jos nustojo galioti.

Gruodžio 4 dieną šalies centrinis bankas paskelbė apie planus išleisti naujus didesnės vertės banknotus – tokiomis priemonėmis tikimasi įveikti hiperinfliaciją.

Šalies prezidentas Nicolas Maduro pranešė, kad didesnė vertės kupiūros bus pilnai išplatintos sausį.

Pirmadienį jis įsakė 72 valandoms uždaryti šalies sieną su Kolumbija ir Brazilija, kaltindamas JAV remiamas „mafijas“, kad šios, kaupdamos Venesuelos banknotus, siekia destabilizuoti jo šalies ekonomiką.

Valdžia tikisi, kad tokios priemonės jai padės kovoti su kontrabanda ir įveikti maisto produktų bei pirmos būtinybės prekių deficitą.

Siena buvo uždaryta praėjus vos dienai po to, kai N. Maduro pasirašė dekretą, kuriuo iš apyvartos išimamas didžiausio nominalo – 100 bolivarų – banknotas.

Pasak N. Maduro, tokio žingsnio imtasi dėl Vašingtono finansuojamo sąmokslo, nukreipto prieš sunkumų kamuojamą jo šalies ekonomiką.

Venesuelos prezidentas tvirtino, kad šalies tyrėjai išsiaiškino, kad Kolumbijoje ir Brazilijoje veikiančios tarptautinės mafijos yra užslėpusios milijardus bolivarų, daugiausia – 100 bolivarų kupiūromis.

Šiomis dienomis prie Venesuelos bankų rikiuojasi ilgos eilės, gyventojams skirtos 72 valandos išsikeisti 100 bolivarų vertės banknotus į naujus didesnės vertės banknotus ir monetas.

Infliacija šalyje auga vos ne kas mėnesį.

Lapkritį bolivaro vertė JAV dolerio atžvilgiu juodojoje rinkoje sumažėjo 60 procentų.

Juodojoje rinkoje 100 bolivarų vertė siekia maždaug du JAV centus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)