Antradienį nuo 6 val. ryto Rotušės gatvėje esančiose UAB „Biržų alus“ gamyklos administracinėse ir gamybinėse patalpose dirbo Lietuvos kriminalinės policijos biuro, Panevėžio vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ir Valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojai. Buvo atliekama krata, skaičiuojama produkcija, renkami dokumentai ir atliekami kiti tyrimo veiksmai.

Vėliau paaiškėjo, kad iš viso buvo atliktos 36 kratos gyvenamosiose patalpose, įmonės buveinėse, sandėliuose, prekyvietėse. Įtarimai pareikšti devyniems asmenims, dar keli apklausti kaip specialieji liudytojai. Įmonės direktorius ir pagrindinis akcininkas Juozas Narinkevičius sulaikytas.

Antradienio rytą prie „Biržų alaus“ administracijos pastato vaikščiojo kriminalistai ir mokesčių inspekcijos pareigūnai.

Nežinojo, kas vyksta

Praėjusį antradienį „Biržų aluje“ darbai buvo stabdomi. Iš pradžių kriminalistai administracijos darbuotojams nurodė sėdėti ir niekur neiti.

Vėliau užsidarė gamybinių patalpų durys, kai kurie darbuotojai ėjo į namus. Valstybinės mokesčių inspekcijos operatyvininkai iš Vilniaus atliko patikrinimą ne tik įmonėje, bet ir šalia įsikūrusioje firminėje alaus parduotuvėje.

Kalbinti įmonės darbuotojai gūžčiojo pečiais ir sakė, kad nežino nieko, kas čia vyksta. Jie atėjo į darbą ir rado būrį kriminalistų. Kiti netgi pagalvojo, kad anksti ryte į alaus daryklą atvyko ekskursija. Tik vėliau suprato, kad čia – operatyvininkai.

Kol vyko krata, įmonės teritorijoje stovėjo direktoriaus Juozo Narinkevičiaus visureigis. Paties direktoriaus kai kurie darbuotojai teigė nuo ryto nematę.

Žmonės puse lūpų kalbėjo, jog apie galimai nusikalstamą veiklą įmonėje operatyvininkams galėjo pranešti iš čia atleisti darbuotojai. Pastaraisiais metais darbuotojų kaita bendrovėje buvusi didžiulė.

Itin didelė ji buvusi tarp vairuotojų. „Tie, kas ieškojo teisybės, čia nebedirba“, – kalbėjo viena moteris.

Ji minėjo iš darbo išėjusį sandėlininką, vairuotoją. Dėl atleidimo ir kitų sąlygų jie su įmonės vadovu ginčijosi Valstybinės darbo inspekcijos Darbo ginčų komisijoje.

Antradienį mokesčių inspekcijos pareigūnai tikrino ir „Biržų alaus“ firminę parduotuvę.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas

Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Komunikacijos skyriaus vadovas Ramūnas Matonis trečiadienį „Šiaurės rytams“ patvirtino, kad dėl „Biržų alaus“ pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal kelis Baudžiamojo kodekso straipsnius, kuriuose minimas sukčiavimas, apgaulingas apskaitos tvarkymas, dokumentų klastojimas, neteisingų duomenų apie pelną pateikimas. Pagal kai kuriuos išvardintus Baudžiamojo kodekso straipsnius numatomas laisvės atėmimas iki 8 metų.

R. Matonis patvirtino, kad tiriant šią bylą sulaikytas vienas asmuo.

Redakcijos neoficialiomis žiniomis, tyrimas dėl galimos prekybos alumi „į šoną“ buvo atliekamas nuo šių metų balandžio mėnesio. Tačiau surinkti duomenys siekia laikotarpį nuo 2009 metų.

Nelegali prekyba galėjo būti vykdoma dideliu mastu. Nepatvirtintais duomenimis, ji galėjo siekti nuo 300 000 iki 350 000 eurų per metus.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai turėjo informacijos, kad UAB „Biržų alus“ šalia legalios produkcijos gabena tiekėjams ir nelegalią.

„Biržų alaus“ direktorius Juozas Narinkevičius buvo sulaikytas, jam pareikšti įtarimai dėl nusikalstamos veikos.

Įkalčius surinko darbuotojai

Vienas buvęs įmonės darbuotojas, liudijantis šioje byloje, savo mintimis pasidalino su „Šiaurės rytais“. Žmogus pasakojo, kad įmonės vadovas mėgo darbuotojus vaginti. Tačiau, anot pašnekovo, pirmiausia jis turėjo pasižiūrėti į save.

Pasak pašnekovo, įmonėje dirbantys žmonės dažniausiai gaudavo minimalius atlyginimus. Būdavo užrašoma oficiali 8 valandų darbo diena, o dirbti tekdavo po 15 – 16 valandų. Tačiau darbo tabeliuose tas neatsispindėdavo.

Vairuotojai turėdavo ne tik iš įmonių surinkti grynuosius pinigus, perkrauti didžiulius kiekius produkcijos.

Įmonės darbuotojai privalėjo dalyvauti įmonės vadovo vadinamajame „biznyje“. Užsakovams jie veždavo alų ir fiktyvų važtaraštį. Pristačius į vietą būdavo paliekamas alus, o fiktyvus važtaraštis vadovo nurodymu turėjo būti suplėšomas. Vėliau ta pati sąskaita būdavo išrašoma kito žmogaus vardu, tik jau mažesniais kiekiais.

Arba dieną alus į prekybos taškus esą būdavo vežamas su sąskaitomis, o vakare jau be sąskaitų. Tačiau įmonės darbuotojai pradėjo fiktyvius važtaraščius ne plėšyti, o kaupti. Taip jie rinko įrodymus, kad galėtų, reikalui esant, pasiteisinti, jog ne jų valia buvo vykdoma tokia prekyba.

Rinkti nelegalios prekybos įrodymus juos paskatinęs įmonės vadovo elgesys. Jis darbuotojams neva grasindavo, kad apie jų veiksmus praneš policijai ir šie neišsiginsią, jog pavogė jo alų ir jį patys nelegaliai pardavinėja. Jis aiškindavęs, kad jie neturėsią apsiginti tiek pinigų, kiek turi jis.

Alus nelegaliai neva buvo vežamas į Biržų rajono įmones, Kupiškio rajoną, Šiaulius, Vilnių.

Redakcijos žiniomis, Biržų rajone neapskaitomu įmonės alumi galėjo būti prekiaujama Rinkuškiuose, Medeikiuose, Smilgiuose, Vabalninke.

Kalbama, kad viena prekybos įmonė neapskaitytą alų laikydavo Biržuose esančiame garaže. Vasarą jis buvo išplėštas ir alus pavogtas. Tačiau savininkai dėl vagystės į policiją kreiptis negalėjo, nes alus buvo neapskaitytas.

Vėliau įmonės savininkai šiame garaže įvedė signalizaciją.

„Tai pamoka ne vienam darbdaviui, kad pas jį dirbantys žmonės nėra vergai. Žmonės turi sąžiningai dirbti ir užsidirbti, kad galėtų gyventi. O darbuotojams reikia ginti savo teises, nebijoti liudyti apie nusikalstamas veikas“, - kalbėjo byloje liudininku tapęs buvęs įmonės darbuotojas.

Vadovu tapo gavęs akcijų

UAB „Biržų alus“ yra viena seniausių alaus daryklų Lietuvoje, ji įkurta 1686 metais. Šioje darykloje atsitiktinai buvo atrastas senas rūsys, kuris 2004 metais restauruotas. Jame priimami lankytojai, kurie gali čia pat paragauti vietoje gaminamo alaus. UAB „Biržų alus“ priklauso Biržų turizmo klasteriui bei Mažųjų alaus daryklų asociacijai. Įmonė yra viena iš pagrindinių mieste vykstančių renginių rėmėjų.

Įmonės vadovu Juozas Narinkevičius dirba daugiau nei penkiolika metų. Didžiąją akcijų dalį jam perleido buvusi alaus daryklos savininkė Danutė Jasinskienė.