Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) vadovas Kęstutis Jucevičius patvirtino, kad suimti asmenys buvo paleisti vakar vakare – trečiadienį, tačiau apklausos nebuvo bevaisės.

„Kaip nekeista, sulaikyti asmenys jau pradėjo duoti parodymus, nelabai tikėjomės, jie neneigia, kad iš „ofšorų“ gautais pinigais jie dalinosi“, - teigė K. Jucevičius.

Perklausus, ar pinigais buvo dalijamasi tarpusavyje ar su „Lietuvos geležinkeliais, FNTT vadovas teigė, kad jokių pavardžių kol kas sulaikytieji nenorėjo atskleisti, bet nepaneigė, kad per „ofšorus“ išgrynintais pinigais reikėjo „pasidalinti“ ne tik tarpusavyje.

FNTT Vilniaus padalinio vadovas Dainius Baršauskas trečiadienį spaudos konferencijoje informavo, kad tarnyba kratas atliko dviejose bendrovėse Vilniuje, kurios yra registruotos tuo pačiu adresu, sulaikyti 3 asmenys – bendrovių direktoriai ir vienas darbuotojas.

„Tarp sulaikytų asmenų „Lietuvos geležinkelių“ darbuotojų nėra“, – sakė D. Baršauskas.

DELFI primena, kad FNTT minimą tyrimą pradėjo šių metų sausį, kai gavo pranešimą apie dviejų Lietuvių įmonių galimai neteisėtas veikas, susijusias su tarptautiniu pinigų plovimu, panaudojant Jungtinėje Karalystėje ir Belize registruotų ofšorinių kompanijų bankų sąskaitas, atidarytas Latvijos banke.

Pasklidus informacijai apie „Lietuvos geležinkeliuose“ vykdomas kratas bendrovė atsiribojo nuo bet kokių įtarimų ir teigė, kad tyrimas susijęs ne su ja, o su įmonėmis, kurios turi sandorių su valstybės valdoma įmone.

FNTT tyrime minimos trys Lietuvos bendrovės – „Izoteka“, „Rail Services“ ir „Litmotas“. Visos jos registruotos Vilniuje, A. Smetonos gatvėje. Tarp bendrovių akcininkų yra šie asmenys: Juozas Širvinskas, Gabrielė ir Monika Širvinskaitės bei Dainius Bundonis.

„Litmotas“ savo interneto puslapyje prisistato taip: „grupė „Litmot“ buvo įkurta 2003 m. sausio mėnesį. Pagrindinės veiklos kryptys – prekyba ir techninis aptarnavimas, tarpininkavimas, atstovavimas“. Taip pat nurodoma, kad bendrovė yra vienintelė Jaroslavlio variklių gamyklos, Jaroslavlio dyzelinės kuro aparatūros gamyklos ir kai kurių kitų Europos bendrovių atstovė Lietuvoje.

„Freedata.lt“ ir Viešųjų pirkimų tarnybos duomenimis, 2016 m. „Lietuvos geležinkeliai“ iš „Litmoto“ nupirko prekių ir paslaugų už daugiau kaip 601 tūkst. Eur. Ankstesniais metais vien iš „Litmoto“ kartu su kitomis bendrovėmis, veikiančiomis pagal jungtinės veiklos sutartį „Lietuvos geležinkeliai“ pirko prekių ir paslaugų nuo kelių šimtų tūkstančių iki 13 mln. Eur (2015 m.) per metus.

Kitos FNTT tyrime minimos bendrovės „Railway Baltica LLP“, „Rand Impex Limited“. Pirmoji yra registruota Didžiojoje Britanijoje, o jos akcininkės Belize registruotos ofšorinės įmonės „Consulting Group Corp“ ir „Trade Invest System Limited“. Įmonės pavadinimu „Rand Impex Limited“ figūruoja Airijos ir Naujosios Zelandijos registruose, tačiau abiejose šalyse šios bendrovės jau išregistruotos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)