E. Žvybas žurnalistams ketvirtadienį teigė, kad pirmąjį šių metų pusmetį "Ekranas" sugrąžino bankams 130 mln. litų paskolų. "Daugiau atiduoti mes nepajėgūs, nes tai priverstų stabdyti gamybą", - sakė "Ekrano" vadovas.

2004 metų pabaigoje kineskopų gamintojas turėjo apie 200 mln. paskolų, iš kurių per 100 mln. litų sudarė SEB Vilniaus banko suteiktos paskolos. "Ekranas" buvo viešai paskelbęs, kad praėjusių metų pabaigoje bendrovės likvidumo rodiklis bei skolų ir pelno prieš palūkanas, mokesčius, amortizaciją ir nusidėvėjimą (EBITDA) santykis neatitiko paskolos sutarties su SEB Vilniaus banku reikalavimų.

"Dabar sąlygos, keliamos mums, kai kuriais punktais neįvykdomos, - sakė "Ekrano" vadovas. - Tos sąlygos susijusios su tuo, kad bankas (SEB Vilniaus bankas. - ELTA) nori tiesioginio mūsų valdymo".

SEB Vilniaus bankas ir "Hansabankas" yra didžiausi "Ekrano" kreditoriai. Bendrovę taip pat finansuoja "Nord/LB Lietuva", "Snoras" bei "Nordea Bank Finland" Vilniaus skyrius. Su šiais kreditoriais ketvirtadienį susitinka "Ekrano" vadovybė.

"Hansabankas" nori pasiraukti iš finansavimo. Be abejo, tai yra jų valia, bet laikas pasirinktas netinkamas", - teigė E. Žvybas. Vis dėlto jis teigė tikįs, kad su bankais bus susitarta.

"Hansabanko" valdybos pirmininkas Giedrius Dusevičius nekomentavo, kiek bankui yra skolingas "Ekranas" ir ar bankas toliau pasiryžęs finansuoti įmonę.

"Pozicijos apibrėžtos susitarime. Vyksta derybos, - teigė G. Dusevičius. - Šiuo metu sutartys yra vykdomos, o kaip bus ateityje...".

"Ekrano" vadovas nurodė du galimus bendrovės veiklos scenarijus, vienas iš jų - gamybos augimas ir plėtra 2006 metais. "Kitas scenarijus būtų, jei nerastume sprendimo su finansinėmis institucijomis ir sulauktume neigiamo Europos Komisijos sprendimo dėl antidempingo taikymo. Tuomet turėtume peržiūrėti savo perspektyvą", - sakė E. Žvybas.

Jis taip pat tvirtino, kad "Ekranas" per kelerius metus į gamybą investavo 100 mln. JAV dolerių ir jaučiasi konkurencingas tarp kitų tos pačios produkcijos gamintojų.

"Darėme tas investicijas, kurias buvome pajėgūs daryti, ir užtikrinti mums trumpąją perspektyvą", - teigė E. Žvybas.

Kineskopų gamintoja paskelbė laukianti elektronikos parodos Berlyne rugsėjį, po kurios bus tikslinami "Ekrano" laukiami veiklos rezultatai šiemet. Be to, bus deramasi su JAV kompanija "Eglass" dėl techninių dokumentų įsigijimo skystųjų kristalų (LSD) stiklo gamybai bendrovėje.

Anksčiau kineskopų gamintojas skelbė šiemet planuojąs pagaminti 5,3 mln. kineskopų, tačiau dėl tradicinių kineskopų gamintojams nepalankiai susiklosčiusios padėties pasaulio rinkose prognozavo 10 mln. litų nuostolius. Tačiau jau per pirmąjį pusmetį "Ekrano" patirti nuostoliai siekė 36 mln. litų, o pardavimai, palyginti su 2004-ųjų sausiu-birželiu, sumažėjo 38,8 proc. iki 164,6 mln. litų.

"Ekranas" pernai, pagal tarptautinius apskaitos standartus, uždirbo 1,288 mln. litų audituoto grynojo pelno (2003 metais - 20,156 mln. litų), bendrovės apyvarta siekė 467,2 mln. litų - buvo 1,1 proc. mažesnė (462,3 mln. litų).

"Ekrano" akcijos kotiruojamos Vilniaus vertybinių popierių biržos Oficialiajame sąraše. Šiuo metu įmonės vertė rinkoje - 117,4 mln. litų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją