Priimtame Euro grupės pareiškime pažymėta, kad Lietuva ėmėsi ambicingos darbo rinkos ir pensijų sistemos reformos (socialinio modelio), dėl kurios EK buvo pateiktas prašymas taikyti struktūrinių reformų išimtį, vertinant 2017 m. biudžeto projektą. Nors, EK vertinimu, yra rizika neatitikti Stabilumo ir augimo pakto reikalavimų, Euro grupė pabrėžia, kad, tęsiant socialinio modelio reformą, Lietuvos biudžeto rodiklių atitikimas Stabilumo ir augimo pakto nuostatoms pagerėtų, t. y. reformos įgyvendinimas šią riziką sumažintų. Lietuva taip pat skatinama kaip įmanoma skubiau pateikti naujos Vyriausybės patikslintą biudžeto projektą, kuris bus nuodugniai įvertintas.

Euro grupės posėdžio metu buvo akcentuojama, kad euro zonos šalyse tęsiasi ekonomikos atsigavimas, dėl vykdytos fiskalinės konsolidacijos mažėja šalių biudžetų deficito vidurkis, valstybių skolų santykis su BVP.

Taip pat euro zonos ministrai pažymėjo, kad, formuojant biudžetus, būtina daugiau dėmesio skirti investicijoms ir augimo skatinimui. Susitikimo metu akcentuota mažesnio darbo jėgos apmokestinimo ir išlaidų peržiūrų svarba, gerinant viešųjų finansų kokybę. Euro zonos ministrai pabrėžė, kad šalių vykdomos fiskalinės politikos turi atitikti Stabilumo ir augimo pakto reikalavimus. Euro grupė stebės, kaip valstybės įgyvendina prisiimtus įsipareigojimus. Detalus Europos Komisijos vertinimas šiuo klausimu numatomas kitų metų kovo mėnesį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)