Bendrovė numato neeilinį visuotinį akcininkų susirinkimą dėl įstatinio kapitalo didinimo surengti lapkričio mėnesį, o veiklos prognozes patikslinti po elektronikos parodos Berlyne rugsėjį, pranešė "Ekranas" per biržą.

Šiuo metu "Ekrano" įstatinis kapitalas siekia 308,9 mln. litų.

"Ekrano" generalinis direktorius Eimutis Žvybas ketvirtadienį žurnalistams teigė, kad didinti įstatinį kapitalą ir kapitalizuoti skolą vienai iš bendrovės akcininkių - Britų Mergelių salose registruotai kompanijai "CPT Investments" - reikalauja didžiausias kineskopų gamintojo kreditorius SEB Vilniaus bankas.

Ši skola "CPT Investments" susidarė "Ekranui" investavus į kineskopų gamybos linijos pirkimą.

Anksčiau kineskopų gamintojas skelbė šiemet planuojąs pagaminti 5,3 mln. kineskopų, tačiau dėl tradicinių kineskopų gamintojams nepalankiai susiklosčiusios padėties pasaulio rinkose prognozavo 10 mln. litų nuostolius. Bet jau per pirmąjį pusmetį "Ekrano" patirti nuostoliai siekė 36 mln. litų, o pardavimai, palyginti su 2004-ųjų sausiu-birželiu, sumažėjo 38,8 proc. - iki 164,6 mln. litų.

"Ekrano" valdyba trečiadienį įgaliojo bendrovės vadovą ir valdybos pirmininką Eimutį Žvybą vesti derybas ir pasirašyti sutartį su JAV kompanija "Eglass" dėl techninių dokumentų įsigijimo skystųjų kristalų (LSD) stiklo gamybai bendrovėje.

Bendrovė taip pat pranešė, kad yra patenkinta dėl naujos kartos 21 colio įstrižainės "Slim Type CPT" (sutrumpinto) bandomosios kineskopų gamybos. "Tai spalvotų kineskopų ateitis pasaulio kineskopų pramonėje", - tikino E. Žvybas.

"Ekranas" "Slim Type CPT" spalvinių kineskopų gamybai yra paprašęs 3,764 mln. litų Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų paramos.

Anksčiau "Ekrano" atstovai yra teigę, kad šių kineskopų gamybą bendrovė įgyvendintų su partneriais. Galimi partneriai nebuvo skelbti, o viso projekto vertę, atsižvelgiant į konkurencinės rinkos aplinką, "Ekranas" žadėjo paskelbti tik gavęs teigiamą sprendimą dėl ES paramos skyrimo.

"Ekrano" vadovybė apie naują įmonės plėtros kryptį paskelbė dar šių metų sausio pabaigoje. Tuomet teigta, kad naujų kineskopų masinę gamybą numatoma pradėti 2006 metais.

Panevėžio bendrovės teigimu, šiuo metu pasaulio elektronikos pramonėje gamybos ir pardavimų sumažėjimas pastebimas ne tik spalvotų televizorių, bet ir kitų vartojimo produktų rinkoje, įskaitant automobilių pramonę.

Remiantis didžiausių Turkijos televizorių gamintojų statistika, šiemet sausio-liepos mėnesiais, palyginti su pernai tuo pačiu laikotarpiu, spalvotų televizorių gamyba sumažėjo 17 procentų. ECID duomenimis, naujų technologijų produktų gamyba (skystųjų kristalų, plazminiai ir projekciniai televizoriai) nukrito 12,3 proc. -iki 133 tūkst. vienetų, kai tuo tarpu televizorių su spalvotais kineskopais suvartojimas sumažėjo 3,4 proc. - iki 997,49 tūkst. vienetų.

Įvertinusi situaciją pasaulio rinkoje, pirmojo pusmečio finansinius rezultatus, palyginti su kitų Europos ir Azijos spalvotų kineskopų bei naujų technologijų gamintojų rezultatais, "Ekrano" padėtį vadovybė vertina "pakankamai gerai".

Nepaisant to, "Ekrano" kreditoriai sunerimę dėl padėties įmonėje ir jos turimų skolų, viršijančių 200 mln. litų. Ketvirtadienį "Ekrano" atstovai Vilniuje susitinka su kreditoriais - SEB Vilniaus banko, "Hansabanko", "Nord/LB Lietuvos", "Snoro" bei "Nordea Bank Finland" Vilniaus skyriaus atstovais.

Tiesa, "Ekranas" dar liepą kreipėsi į Europos Komisiją su prašymu ištirti, ar Pietryčių Azijos šalių - Indijos ir Pietų Korėjos - gamintojai sąžiningai konkuruoja Europos rinkoje 14 colių įstrižainės spalvoto vaizdo kineskopų segmente. Dėl antidempingo bylų iškėlimo dar 7 šalims "Ekranas" į Europos Komisiją tikisi kreiptis netrukus. Gavus teigiamą Europos Komisijos sprendimą, "Ekrano" konkurencingumas rinkose sustiprėtų.

"Ekranas" pernai, pagal tarptautinius apskaitos standartus, uždirbo 1,288 mln. litų audituoto grynojo pelno (2003 metais - 20,156 mln. litų), bendrovės apyvarta siekė 467,2 mln. litų - buvo 1,1 proc. mažesnė (462,3 mln. litų).

"Ekrano" akcijos kotiruojamos Vilniaus vertybinių popierių biržos Oficialiajame sąraše. Šiuo metu įmonės vertė rinkoje - 117,4 mln. litų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją