Britų banko Standard Chartered“ padalinys, veikiantis Singapūre, nubaustas 3,65 mln. JAV dolerių, o banko „Coutts“ padalinys – 1,7 mln. dolerių.

Pažeidimai buvo nustatyti atliekant tarptautinį tyrimą byloje dėl daugiau nei milijardo dolerių vagystės iš fondo 1MDB, įsteigto pagelbėti Malaizijos ekonomikai. Įtariama, kad su vagyste siejami žmonės yra artimai susiję su Malaizijos premjeru Najibu Razaku.

Byla dėl fondo 1MDB tiriama jau keturiose šalyse – JAV, Malaizijoje, Singapūre ir Šveicarijoje. Tyrėjų nuomone, iš Malaizijos fondo nuo 2009 metų, kai šis buvo įsteigtas, galėjo būti pavogta milijardai dolerių. Dalis šių lėšų greičiausiai buvo išleista JAV aktyvams įsigyti.

Liepą JAV teisingumo departamentas padavė ieškinį reikalaudamas areštuoti maždaug milijardų dolerių vertės aktyvus, kurie gali būti susiję su „tarptautiniu sąmokslu plaunant pinigus, pavogtus iš 1MDB“. Ieškinyje nurodoma, kad prie lėšų vagystės ir plovimo gali būti prisidėję keletas žinomų žmonių, įskaitant Malaizijos pareigūnus. Ieškinyje taip pat teigiama, kad su byla susijęs ir Riza Azizas, Malaizijos premjero posūnis. Pats premjeras N. Razakas ieškinyje neįvardinamas, tačiau, kaip pažymi žiniasklaida, būtent jis greičiausiai figūruoja dokumente kaip „Malaizijos valdininkas Numeris 1“. Vėliau šią versiją BBC patvirtino ir vienas iš Malaizijos ministrų.

Fondą įkūręs Malaizijos premjeras N. Razakas ir kiti 1MDB atstovai neigia vykdę bet kokius nusikalstamus veiksmus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)