Organizacijos valstybė narės – Argentina, Brazilija, Paragvajus ir Urugvajus – pranešė Venesuelai, kad jos, kaip narės, teisės „yra sustabdytos“, pareiškė agentūros AFP šaltinis.

MERCOSUR valstybės narės jau yra grasinusios sustabdyti Venesuelos narystę, nes šalis neįtraukė pagrindinių organizacijos susitarimų į savo nacionalinę teisę.

Praėjusią savaitę ekonominio bloko lyderiai pareiškė, kad Venesuelos prezidento Nicolaso Maduro vyriausybė nepatvirtino 112 organizacijos rezoliucijų ir neperkėlė jų į Venesuelos teisę.

Tuo tarpu Venesuela yra aiškinusi, jog šių dokumentų negali patvirtinti, nes jie prieštarauja nacionalinės teisės aktams.

MERCOSUR šalys tuomet nustatė trijų mėnesių laikotarpį, per kurį Venesuela turėjo patvirtinti bloko nustatytas priemones.

Nors Venesuela į MERCOSUR įstojo 2012 metais, kitos organizacijos valstybės narės skundžiasi, kad šalis dar neratifikavo daugybės taisyklių, reglamentuojančių prekybą, politiką, demokratiją ir pagarbą žmogaus teisėms.

Venesuelos kaimynės vis labiau nerimauja dėl pokyčių kadaise klestėjusioje naftą eksportuojančioje šalyje, kurią dabar yra ištikusi didžiulė ekonominė krizė.

Šalyje, kuri itin skaudžiai nukentėjo dėl naftos – savo pagrindinės eksporto prekės – kainų kritimo, trūksta maisto, vis kyla riaušių ir vis labiau plinta plėšikavimas.

Krizė kilo labai nepatogiu MERCOSUR metu, nes organizacija yra atnaujinusi derybas su Europos Sąjunga (ES) dėl laisvosios prekybos.

Įtampa tarp N. Maduro vyriausybės ir kitų MERCOSUR šalių dar padidėjo, kai 2015 metais Argentinos prezidentu buvo išrinktas Mauricio Macris, o nušalintoji Brazilijos prezidentė Dilma Rousseff buvo pakeista Micheliu Temeru.

Venesuelos opozicijos nariai siekia nuversti N. Maduro, o jis savo ruožtu aiškina, kad krizė šalyje yra JAV remiamų kapitalistų sąmokslas.

Nors MERCOSUR sprendimas sustabdyti Venesuelos narystę organizacijoje nėra tiesiogiai susijęs su dabartine krize šioje šalyje, tai yra reikšmingiausias žingsnis, kurį šiemet padidėjus įtampai kokia nors užsienio organizacija yra žengusi prieš N. Maduro valdžią.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)