Už socialdemokrato Algirdo Syso, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narių Tomo Tomilino, Rimos Baškienės ir Ramūno Karbauskio užregistruotą projektą balsavo 64 parlamentarai, prieš – 14, 19 susilaikė.

Tai pirmasis žingsnis siekiant atidėti kodekso ir kitų socialinio modelio įstatymų įsigaliojimą. Dabar pasiūlymą turėtų svarstyti Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas. Kitas svarstymas plenariniame posėdyje numatytas gruodžio 13 dieną.

„Socialinis modelis yra tęsiamas, struktūrinė reforma vyksta. Vakar įvyko labai konstruktyvus susitikimas su darbdavių ir investuotojų asociacijų atstovais“, – pristatydamas projektą sakė T. Tomilinas ir pridūrė, kad pensijų indeksavimas (jų padidėjimas maždaug 15 eurų) prasidės nuo sausio 1 dienos.

Jis tvirtino, kad per ankstesnį Darbo kodekso priėmimą buvo padaryta klaidų, o dabar norima jas ištaisyti ir grąžinti pasitikėjimą trišaliu formatu (tarp Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų – DELFI).

Kaip rašoma kodekso pataisos aiškinamajame rašte, jos tikslas – sudaryti prielaidas dar kartą socialiniams partneriams, visiems suinteresuotiems asmenims ar visuomenei, pateikti savo pasiūlymus dėl Darbo kodekso ir kitų socialinio modelio įstatymų.

„Įvertinus šiuos pasiūlymus, būtų pateiktos reikiamos įstatymų pataisas, kurios labiau subalansuotų darbuotojų ir darbdavių interesus ir atlieptų Lietuvos gyventojų lūkesčius“, – rašoma jame.

Praėjusioje kadencijoje Darbo kodeksą ypač palaikęs laikinai premjero pareigas einantis Algirdas Butkevičius ketvirtadienį ryte sakė, kad socialinio modelio atidėjimas nepatiktų investuotojams.

„Aš balsuosiu tikrai prieš, nes man reikalingi argumentai. Aš Konsultacinėje taryboje prašiau, kad būti įvardinti penki argumentai dėl ko norima atidėti, nes pasiųsime labai neigiamą signalą investuotojams. Tuo laikotarpiu darbo užmokesčio augimas bus pristabdytas“, – „Žinių radijui“ sakė jis.

R. Baškienė anksčiau yra sakiusi, kad iki vasaros atidėjus įstatymų įsigaliojimą, detalus Darbo kodekso svarstymas vyktų pavasario sesijoje.

Prieš kodekso atidėjimą yra pasisakę didelė dalis Lietuvos ekonomistų. Pavyzdžiui, SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda teigė, jog pirmiausia reikėtų pažiūrėti, kaip jis veikia.

„Pirmiausia reikėti pažiūrėti, kur jis iš tikrųjų yra silpnas. Nei jūs, nei aš, nei R. Karbauskis, nei kažkas kitas negali a priori pasakyti, ar dokumentų rinkinys veikia tinkamai, jeigu jis net nepradeda veikti“, – anksčiau yra sakęs G. Nausėda.

Kartu su kodekso pataisa teikiami ir lydimieji įstatymų projektai, pagal kuriuos iki liepos terminuotoms darbo sutartims nedarbo draudimo įmokos tarifas nebūtų didinamas dukart. Taip pat siūloma atšaukti Seimo anksčiau numatytas „Sodros“ įmokų lubas ir įsipareigojimą darbdaviams kasmet po 1 proc. punktą mažinti darbdavio įmoką „Sodrai “, kuri dabar siekia 31 proc.

Skaičiuojama, kad kai kurių socialinio modelio nuostatų įsigaliojimo atidėjimas leistų sutaupyti apie 80 mln. eurų.

Lietuva Europos Komisijos (EK) prašo naująjį socialinį modelį pripažinti struktūrine reforma ir su juo susijusioms išlaidoms taikyti išlygą, skaičiuojant 2017 metų viešųjų finansų deficitą. Šios planuojamos išlaidos dabar siekia 243 mln. eurų ir sudaro apie 0,6 proc. prognozuojamo bendrojo vidaus produkto.

Prieš balsavimą konservatoriui Andriui Kubiliui klausimas, ar nukėlus Darbo kodekso įsigaliojimą, EK vis tiek pripažins, kad Lietuva vykdo struktūrinę reformą ir netaikys sankcijų dėl papildomo deficito.

T. Tomilinas pripažino, kad tai pagrįstas klausimas, tačiau tvirtino, kad valdantieji jau yra pradėję derybas su EK ir yra įsitikinę, kad ją pavyks tuo įtikinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (178)