Pasak Kauno technologijos universiteto Šilumos ir atomo energetikos katedros vedėjo profesoriaus Jono Gylio, Lietuvos ir užsienio ekspertai yra ne vieną kartą patvirtinę, kad šiuo metu Ignalinos atominės elektrinės (IAE) saugos lygis yra ne mažesnis nei vakarietiškų panašaus senumo atominių jėgainių, rašo dienraštis "Lietuvos žinios".

Valstybinės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) vadovo Sauliaus Kuto nuomone, pastarasis įvykis jėgainėje, kai dėl personalo klaidos buvo sustabdytas vienintelis jėgainėje veikiantis antrasis blokas, rodo, kad vadinamoji saugos kultūra - elektrinės personalo profesionalumas, kompetencija ir motyvacija - dar turi būti gerinama.

"Gerai, kad nieko rimto neįvyko, nebuvo radiacijos išmetimo į aplinką, bet pats stabdymo faktas nėra džiuginantis. Kiekvienas elektrinės darbo sutrikimas parodo, kad saugos kultūra nėra tokia jau gera, kokia turėtų būti", - sakė elektrinės saugą prižiūrinčios VATESI viršininkas.

Praėjusių metų VATESI ataskaitoje taip pat nurodoma, kad esama nemažai saugos kultūros trūkumų, ir būtina ją gerinti.

Pasak S.Kuto, šiuo metu psichologinė IAE darbuotojų būklė kiek sušvelnėjo, tačiau ji buvo ypač įtempta prieš keletą metų, Lietuvai priimant sprendimą dėl eksploatavimo nutraukimo.

Lietuva yra įsipareigojusi ES iki 2010 metų sustabdyti elektrinę, kurios reaktoriai Europoje laikomi iš esmės nesaugiais. Tačiau tai kelia psichologinių problemų, nes uždaromos jėgainės darbuotojai, kurių nemažai yra vieninteliai darbdaviai šeimoje, nėra tikri dėl savo ateities ir dėl galimybės susirasti kitą darbą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją