„Košmaras. Tik taip galiu pakomentuoti šitą situaciją“, - siūlymą prijungti IVPK prie Ekonomikos komiteto BNS vertino Informacinės visuomenės plėtros komiteto prie Susisiekimo ministerijos direktorius Ramūnas Čepaitis.

R. Čepaičio vadovaujamas komitetas, nors ir to paties pavadinimo kaip ir parlamentinis komitetas, tačiau vykdo politikos įgyvendinimo funkcijas.

„Mane labai stebina užmačios naikinti komitetą, kuris sprendžia strategiškai svarbius ir specifinio pobūdžio, siauros kompentencijos klausimus, bet kuris yra labai horizontalus ir dengia visas valstybė valdymo sritis. Tiesą sakant, mane labai neramina du dalykai - kad poreikis naikinti šį komitetą apskritai nebuvo niekaip argumentuota, o kitas dalykas yra visuomenės, politikos, verslo, ypač IT verslo, pasyvumas sprendžiant šitą klausimą“, - kalbėjo R. Čepaitis.

Jis teigė sunkiai įsivaizduojantis kaip Ekonomikos komitetas galės spręsti specifinius IT srities klausimus.

„Informacinės visuomenės plėtros problema apima infrastruktūros klausimą, valstybės informacinių išteklių valdymo problematiką, visuomenės kompetenciją, elektroninį turinį. (...) IVPK buvo sukurtas 2001 metais ir pats sukūrimo faktas buvo savalaikis ir rodė rimtą valstybės požiūrį į sparčiai besiplėtojančią IT pažangą ir poreikį jausti pulsą ir atitinkamai į jį reaguoti, keisti teisinį reguliavimą, kad pažanga būtų kuo efektyviau panaudojama viešajame ir privačiame sektoriuje“, - sakė R. Čepaitis.

Asociacijos „Infobalt“ vykdomasis direktorius Paulius Vertelka BNS teigė, kad rinkos dalyviai tikėjosi, jog valstybė skirs daugiau dėmesio IRT sektoriui.

„Struktūriškai žvelgiant, natūralu, kad tai (siūlymai prijungti IVPK prie Ekonomikos komiteto - BNS) yra žingsnis atgal, o ne į priekį ir tas mus glumina. Ekonomikos komitete darbotvarkė bus įtempta, daug su ekonomika susijusių klausimų ir klausimas, ar neatsitiks taip, kad mes vėl atsidursime paraštėse, kaip ilgą laiką šioje valstybėje slystame į tą užmirštą kampą. Jau turbūt galima skaičiuoti kelis dešimtmečius, kai valstybės dėmesys yra mažinamas, prioritetas yra mažinamas, tai dabar šitas sprendimas rodo, kad ta linkme ir toliau bus judama“, - BNS sakė P. Vertelka.

„Infobalt“ vadovas vylėsi, kad Ekonomikos komiteta pavyks rasti parlametarų, kurie bus suinteresuoti gilintis į IRT sektorių.

„Mes rizikuojama, kad neišnaudosime savo potencialo. Pats sektorius juda iš savęs, bet valstybinės lyderystės nėra ir, panašu, kad bent su pastaruoju sprendimu naikinti komitetą, jos nebus. Neturime valstybės lygmeniu kas atstovautų ir galėtų kalbėti, su kuo IRT sektorius galėtų kalbėti, kaip galėtume sukurti naujus sprendimus, kurie būtų naudingi tiek Lietuvos viduje, tiek galėtume juos eksportuoti į išorę“, - kalbėjo P.. Vertelka.

Po antradienį vykusios Seimo Seniūnų sueigos valdančiosios „valstiečių“ partijos lyderis Ramūnas Karbauskis žurnalistams teigė, kad IVPK greičiausiai bus jungiamas prie Ekonomikos komiteto, nors dar pirmadienį buvo siūlyta IVPK palikti ir pervadinti į Inovacijų ir technologijų komitetą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)