Forumo globėja Prezidentė Dalia Grybauskaitė susirinkusiems dalyviams atsiųstame vaizdo sveikinime teigė, kad nors visi Lietuvos regionai turi investicinio patrauklumo, reikia gebėjimų jį atrasti, o tam ypač pasitarnauja tarptautinė patirtis.

„Pasaulis keičiasi dideliu greičiu. Tai mes ypač ryškiai pajusime minėdami mūsų valstybės atkūrimo šimtmetį. Tegul jis mus visus įkvepia ir sutelkia bendram tikslui - dėl Lietuvos, vienintelės mūsų bendros tėvynės, dėl jos žmonių. Linkiu vertingų diskusijų ir dar vertingesnių, visiems naudingų sprendimų", - sveikinimo kalboje sakė Prezidentė.

Forumą pradėjęs Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus pabrėžė, kad prasta ekonominė situacija regionuose ir intensyvi lietuvių emigracija yra viena kitą gilinančios problemos.

„Ateitis priklausys nuo to, kaip spręsime regionų ekonomikos ir demografines problemas. Turime suvienyti valstybės, savivaldybių, verslo, mokslo pajėgas, kalbėtis ir bendradarbiauti su tėvynainiais, gyvenančiais svetur", - sakė V. Sutkus

Ūkio ministro Evaldo Gusto teigimu, PLEF sudaro sąlygas stiprinti ryšius ir demonstruoti lyderystę.

„Tai unikali vieta tautiečiams pasidalinti patirtimi, užmegzti vertingų verslo ryšių, susipažinti su inovatyviomis idėjomis bei stiprinti tarptautinę lietuvių bendruomenę. Jau tradiciniu tapęs didžiausias ekonomikos renginys pasaulio lietuviams kasmet sutraukia vis gausesnį būrį savo sričių profesionalų, garsių verslo ir politikos lyderių", - sakė ūkio ministras.

PLEF programoje numatyti Lietuvos ir užsienio ekspertų pranešimai bei diskusijos lietuviškos tapatybės, geopolitinės situacijos ir ekonominės raidos temomis. Taip pat daug dėmesio skiriama regioninei šalies politikai, jos pokyčiams po 2020 m. bei išeivijos vaidmeniui formuojant naujas šalies vystymosi gaires.

Pranešimus skaitys istorikas, profesorius Alfredas Bumblauskas, SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda, politikos apžvalgininkas Rimvydas Valatka, buvęs Ukrainos ekonomikos ministras Aivaras Abromavičius, Pasaulio Lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Henke ir kiti.

Prezidentės D. Grybauskaitės globojamas PLEF siekia sutelkti po įvairias šalis pasklidusias sėkmingus verslo, meno, kultūros ir kitų sričių lyderius iš Lietuvos.

Renginio tikslas - telkti viso pasaulio lietuvius, bendrauti, bendradarbiauti, tobulėti, skatinti domėtis savo šalimi ir kurti ateities Lietuvą. Nuo 2009 m. renginys vyko Čikagoje, Tel Avive, Londone bei Vilniuje.