Ar pavyks stabilizuoti rinkas?

Galbūt atrodo, kad pateikti tokį klausimą nesąžininga, turint omeny, kad eiti prezidento pareigas D. Trumpas pradės tik sausio 20 d., o 10 savaičių – gana ilgas laikotarpis rinkose vykstančių pokyčių atžvilgiu. Vis dėlto negalima ignoruoti fakto, kad finansų rinkose iki pat rinkimų pabaigos buvo tikėtasi demokratų iškeltos kandidatės Hillary Clinton pergalės. Žinia, kad į Baltuosius rūmus netrukus įsikels D. Trumpas, sutrikdė pasaulinių akcijų rinkų stabilumą. Investuotojai šiuo metu yra ganėtinai sunerimę. Visus kamuoja klausimas, ar rinkimų kampanijai būdinga nepamatuota retorika ekonominėmis temomis tęsis ir pradėjus eiti prezidento pareigas.

Ar D. Trumpo administracija ketina atšaukti galiojančias prekybos sutartis?

Per rinkimų kampaniją išrinktasis prezidentas negailėjo kritikos šiuo metu galiojančių JAV prekybos susitarimų atžvilgiu. Ypač kandžių komentarų sulaukė Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos susitarimas (NAFTA), pagal kurį buvo įteisinta tarifų nenumatanti (arba taikant gerokai mažesnius tarifus vykdoma) prekyba su artimiausiomis šalies kaimynėmis – Meksika ir Kanada. D. Trumpas taip pat pažadėjo nepasirašyti jokių naujų sutarčių, kurios buvo suderintos Baracko Obamos administracijos. Apie tai kalbėdamas D. Trumpas ypač akcentavo Ramiojo vandenyno regiono šalių partnerystę (TPP) įtvirtinančius susitarimus. Labai tikėtina, kad atsisakius JAV vykdomos nuoseklios prekybos santykių plėtros programos nepavyks išvengti liūdnų pasekmių tiek JAV, tiek viso pasaulio ekonomikai.

Ar bus apribotas JAV federalinio rezervo savarankiškumas?

Vienas iš daugiausia būgštavimų sukėlusių klausimų, kurį D. Trumpas kėlė kalbėdamas apie visuotinę finansų sistemą, siejosi su JAV centrinio banko – federalinio rezervo – savarankiškumu. Tvirtindamas, kad JAV federalinio rezervo sistemos vadovė Janet Yellen prezidento B. Obamos nurodymu stengiasi išlaikyti nedideles palūkanas, D. Trumpas akivaizdžiai suabejojo esminiais principais, kuriais pagrįsta JAV finansinė sistema. Federalinis rezervas yra nepriklausomas ir pinigų politiką vykdo nevaržomas jokios išrinktų politikų kontrolės. Jei D. Trumpas su šia sąlyga nesutinka, visų finansų rinkos dalyvių pažiūros turės pasikeisti.

Kokiomis priemonėmis bus keliama JAV ekonomika?

Kreipdamasis į JAV elektoratą D. Trumpas ne kartą pabrėžė sieksiąs, kad JAV ekonomikos augimo rodikliai sugrįžtų į prieš kelis metus ar net dešimtmečius pasiektas aukštumas. Užėmus prezidento postą, jei ne anksčiau, D. Trumpo neabejotina bus pasiteirauta, kokiomis priemonėmis jis ketina įgyvendinti užsibrėžtus tikslus. B. Obamos administracijai pavyko užtikrinti jau kelis metus stebimą ekonominę plėtrą. Panašu, kad išrinktojo prezidento ekonominės užmačios gerokai skiriasi nuo B. Obamos vizijų: D. Trumpas yra pasiryžęs labai sumažinti mokesčius, tačiau iki šiol visiškai neaišku, kokia yra jo JAV ekonominės gerovės užtikrinimo paslaptis.

Kaip bus bendradarbiaujama su JAV Kongresu?

Įgyvendindami įvairiausius sprendimus, pavyzdžiui, mažindami mokesčius, keisdami federalinio rezervo santykį su vyriausybe ar perrašydami prekybos sutartis, visi be išimties prezidentai neišvengiamai bendradarbiauja su Kongresu. Nors prezidento administracijai, Atstovų Rūmams ir Senatui nuo šiol vadovaus respublikonai, nesutarimų tarp partijos narių per aštuoniolika D. Trumpo kampanijos mėnesių tikrai atsirado. Atsakymus į šiuos ir begalę kitų klausimų didele dalimi lemia D. Trumpo sugebėjimas bendradarbiauti su Kongresu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)