D. Trumpo pergalė būtų antras smūgis pasaulinei tarpbankinei valiutų rinkai per mažiau nei penkis mėnesius po to, kai britai balsavo už pasitraukimą iš Europos Sąjungos.

Dolerio vertė sumažėjo 3,8 proc. jenos atžvilgiu (didžiausias vertės sumažėjimas per dieną po „Brexit“ referendumo), 2,4 proc. euro atžvilgiu ir 2,3 proc. Šveicarijos franko atžvilgiu. Meksikos peso vertė sumažėjo iki rekordinio lygio - 10,54 proc.

Swedbank“ banko šio ryto rinkų apžvalgoje rašoma, kad valiutų rinkose stebimas nemažas dolerio vertės kritimas svarbiausių pasaulio valiutų atžvilgiu.

EUR/USD valiutų poroje euro vertė 08:36 val. buvo pakilusi +1.98 proc. už vieną eurą mokant 1,1240 USD.

JPY/USD valiutų poroje jenos kursas kilo +2.72 proc., kai tuo tarpu MXN/USD valiutų poroje, kurioje labiausiai buvo stebimas nerimas dėl teigiamų D. Trumpo rezultatų, peso vertė krito daugiau nei -9.13 proc. demonstruodama didžiausią vienos dienos kritimą nuo 2008 m ekonominės krizės pradžios.

Kaip jau buvo skelbta, žinia apie tikėtiną D. Trumpo pergalę supurtė akcijų rinkas.

D. Trumpo pergalė vertinama itin neigiamai poveikio Azijos ekonomikai prasme dėl protekcionistinės retorikos rinkiminės kampanijos eigoje. D. Trumpas vertinamas kaip „didelė nežinomybė“, o H. Clinton vadinama „jau žinomu velniu“.

Dar tik ėmus aiškėti pirminiams rezultatams, trečiadienio rytą Japonijos „Nikkei 225” akcijų indeksas smuko 5,2 proc., Honkongo „Hang Seng“ – 3,8 proc., o „Shanghai Composite“ – 1,6 proc. Australijos ASX 200 krito 2,1 proc., Pietų Korėjos „Kospi“ – 3,1 proc. Prognozuojama, kad „Dow Jones“ indeksas smuks daugiau nei 4 proc.

„Dow Jones“ indeksas ankstyvą lapkričio 9 d. rytą buvo smukęs daugiau nei 650 punktų arba per 3,5 proc. Žemiausi rezultatai pasiekti naktį iš lapkričio 8 į 9 d., kai „Dow Jones“ indeksas buvo sumažėjęs daugiau nei 800 punktų.

Taigi galima teigti, kad JAV akcijų rinka juda didžiausio smukimo link po 2011 m. rugpjūčio mėn., kai fiksuotas 6,6 proc. smukimas po JAV kredito reitingo sumažinimo, rašo CNN.

Nors Volstrytą ištiko dramatiški porinkiminiai nuostoliai, jie neprilygsta tiems, kurie fiksuoti ištikus 2008 m. finansinei krizei, kai esminiai rodikliai smuko kur kas daugiau nei 6 proc.

D. Trumpo pergalė nusmukdė ir naftos kainas. Maždaug 8 val. 15 min. Lietuvos laiku JAV „West Texas Intermediate“ žaliavinės naftos ateities sandoriai gruodžio mėnesiui smuko 1,22 JAV dolerio iki 43,76 JAV dolerio, o „Brent“ rūšies naftos ateities sandoriai sausio mėnesiui krito 1,08 JAV dolerio iki 44,96 JAV dolerio.

„Tai žingsnis į nežinią, nes niekas nežino, koks prezidentas bus D. Trampas, – pakomentavo rinkos tyrimų bendrovė „Capital Economic“. – Ar jis bus tas pats demagogas, grasinęs pasodinti į kalėjimą savo politinius oponentus, nubausti žiniasklaidą, statyti sienas pasienyje ir pradėti pasaulinės prekybos karą? O gal jam pavyks vadovauti nuosaikiau?“

Rodo nepasitenkinimą

Lietuvos ekonomistų nuomone, D. Trumpo laimėjimas rodo visuomenės nepasitenkinimą tarptautinės prekybos ir globalizmo plėtra. Lietuvos ekonomistų vertinimu, ši tendencija nėra nauja - tai buvo galima pastebėti jau po „Brexit“.

„Swedbank“ vyriausiojo ekonomisto Nerijaus Mačiulio nuomone, noras apsaugoti savo rinkas nuo užsienio valstybių gamintojų yra visame pasaulyje matoma tendencija. Tačiau, jo nuomone, tiesioginių grėsmių po JAV rinkimų Lietuvai neturėtų kilti

„Aiškus rinkėjų balsas, pasisakantis už nacionalistines ir protekcionistines idėjas, tiek Jungtinėje Karalystėje, tiek JAV, tiek ir ženklai, kuriuos matome kitose valstybėse, - gyvename esminių lūžių metu, kai didelė išsivysčiusių valstybių gyventojų dalis yra nepatenkinta ekonomine padėtimi, ir tam yra aiški priežastis - realios gyventojų pajamos daugelyje valstybių nedidėjo jau daugelį metų, jie nejaučia ekonomikos augimo, jis nusėda pakankamai siauruose visuomenės sluoksniuose, ir tuomet mes matome iškylantį protesto balsą“, - BNS sakė N.Mačiulis.

Tačiau, jo nuomone, tiesioginių grėsmių po JAV rinkimų Lietuvai neturėtų kilti. N. Mačiulis įžvelgia daugiau netiesioginių rizikų - euro zonos stabilumai, ES vienybei ir integracijai.

Banko „Nordea“ vyriausias ekonomistas Žygimantas Mauricas taip pat mano, kad išsivysčiusių valstybių gyventojų nuotaikos rodo, jog globalizavimas turės kuriam laikui sustoti. Tačiau jis įžvelgia prekybos karų grėsmę.

Ž.Mauricas prognozuoja, kad išpildęs rinkiminius pažadus ir padidinęs prekybos tarifus Kinijai ir Meksikai, D.Trumpas sukeltų prekybos karą pasaulyje, o dėl to nukentėtų Europos Sąjunga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)