„Vėl mes pasirodome valstybe, kuri negali padaryti struktūrinės reformos. (...) Jau įmonės buvo pradėjusios planuotis, mano žiniomis, jau rengiami seminarai apie naujas Darbo kodekso nuostatas, kokius pakeitimus įmonės turėtų priimti, o čia kažkam atrodo, kad atidėsim, dar pasvarstysim... Ką pasvarstysim, kas pasvarstys?

Gali būti, kad jis (Darbo kodeksas - BNS) nebus priimtas, arba Darbo kodeksas vėl bus tampomas į visas puses“, - BNS sakė R. Skyrienė.

Ji teigė netikinti, kad per pusmetį Darbo kodeksą pavyks patobulinti, kad jis būtų naudingesnis žmonėms.

„Kai yra padaroma reforma, o paskui atidedamas jos įsigaliojimas, tai signalas investuotojams siunčiamas nekoks. Dabar niekas nėra ramu, nes niekas nežino, kaip baigsis. Tęstinumas valdžioje užtikrina, kad valstybėje yra ramybė, tvarka ir aiški situacija, kas yra labai svarbu pritraukiant investuotojus“, - kalbėjo R. Skyrienė.

Tuo metu Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas sako palaikantis susitarimą atidėti Darbo kodekso įsigaliojimą ir mano, kad jį patobulinus ir atidėjus jo įsigaliojimą darbdaviai ir darbuotojai galės geriau pasiruošti pokyčiams.

„Kadangi ten tų derinimo dalykų nėra daug, tai jei labai rimtai užsiimant realiai galvoju, kad iki Naujųjų metų, gal dar sausį, iki šios sesijos pabaigos mes spėtume tą įstatymą sutvarkyti ir tada liktų 3-4 mėnesiai pasiruošimui ir per tą laiką darbdaviai ir darbuotojai pasiruoštų“, - BNS sakė A. Černiauskas.

Jo teigimu, profesinės sąjungos sutiktų, kad Darbo kodeksas būtų liberalesnis, tačiau turėtų pasikeisti darbdavių ir darbuotojų mentalitetas.

„Pasikeitus mentalitetui galime eiti link liberalumo, link susitarimo. O ką daryti žmogui Ignalinos rajone, kur didelė bedarbystė, kai jam pasakoma: arba tu sutinki su darbdavio sąlygomis, arba gyvenk iš bedarbio ar socialinės pašalpos, trečio varianto nebūna. Kai susėsime, kai pradėsime kalbėti, tada galėtų būti kitaip. Dabar, deja, žmogui apsauga yra reikalinga“, - teigė A.Černiauskas.

Vienas LVŽS lyderių Ramūnas Karbauskis pirmadienį žurnalistams pranešė, kad Darbo kodekso įsigaliojimas bus atidedamas pusei metų. Jis taip pat pabrėžė, jog yra „vyraujanti nuomonė“, kad reikia atidėti ir viso socialinio modelio įstatymų įsigaliojimą.

Lapkričio pradžioje baigiantys kadenciją parlamentarai kodeksą šiek tiek pataisė. Pakeitimai priimti atsižvelgiant į prezidentės Dalios Grybauskaitės Darbo kodekso veto nurodytas pastabas. Tada parlamentarai nutarė veto atmesti, bet pagal prezidentės siūlymus teikti pataisas ir patobulinti kodeksą. Seimas priėmė pakeitimus dėl šešių prezidentės pastabų, o dar į 13 kol kas neatsižvelgė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)