Dabartinis Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymas įsigaliojo metų pradžioje. Jame buvo numatyta, kad vietos visai nedeklaravę arba prie savivaldybės ją deklaravę asmenys, privalo per 6 mėn. deklaruoti, kur jie faktiškai gyvena.

Tačiau tūkstančiai asmenų per šį terminą to nepadarė, tad jis pratęstas iki 12 mėn. – t. y. iki šių metų pabaigos.

Taigi jei gyventojai nuomojasi butą arba šiaip gyvena pas giminaičius ir ten nėra deklaravę gyvenamosios vietos, kitąmet jie netektų teisės į socialines išmokas, kitą valstybės paramą, praras prioritetus registruojant vaiką į darželius ir kt.

Kad taip nenutiktų, Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK) įregistravo įstatymo projektą, kuriame numatyta, kad gyventojai privalo deklaruoti gyvenamąją vietą per 24 mėnesius nuo pirminio įstatymo įsigaliojimo (t. y. iki 2018 m. sausio 1 d.).

„Įvertinus dabartinę situaciją, matyti, kad dalis asmenų vis dar susiduria su sunkumais deklaruojant faktinę gyvenamąją vietą dėl, pavyzdžiui, būsto nuomotojų nenoro leisti nuomininkams deklaruoti gyvenamąją vietą nuomojamame būste. Taip pat matoma ryški tendencija, kad nėra sudaromos ir būsto nuomos sutartys, taip vengiant mokesčių mokėjimo valstybei ar dėl kitų priežasčių.

Manytina, jog būtina stiprinti būstų nuomotojų kontrolę nelegalios nuomos mastams mažinti, ir asmenys, kurie nuomojasi būstus, galėtų įgyvendinti Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatyme numatytą teisę deklaruoti gyvenamąją vietą ten, kur faktiškai gyvena. Tam būtini aktyvesni aiškinimo ir viešinimo veiksmai savivaldybėse, kuriuos numatoma vykdyti per ateinančius metus“, – rašoma dokumento aiškinamajame rašte.

Komiteto skaičiavimais, tebėra apie 90 tūkst. gyventojų, nedeklaravusių savo gyvenamosios vietos.

Ketvirtadienį prasidėjus Seimo plenariniam posėdžiui, SRDK pirmininkė Kristina Miškinienė prašė Seimo pirmininkės įtraukti minėtą įstatymo projektą į darbotvarkę. Tačiau to nebuvo padaryta, nes iki posėdžio pradžios nebuvo sutvarkyti visi reikalingi dokumentai.

Vis dėlto nuspręsta, kad įstatymo pataisos gali būti svarstomos artimiausiame Seimo posėdyje – t. y. lapkričio 8 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (187)