Nuo kitų metų įsigaliosiantį įstatymą, kuriuo buvo siekiama Lietuvoje įtvirtinti lankstesnį darbo santykių reguliavimą, parlamentarai ėmėsi koreguoti šiam dar nė nepradėjus veikti, taip, asociacijos nuomone, suduodamas smūgį Lietuvos investiciniam patrauklumui.

„Lietuvoje investuojančių užsienio kapitalo įmonių atstovų apklausos aiškiai nurodo, kad politinis nestabilumas yra vienas kertinių veiksnių, mažinančių šalies patrauklumą investuotojams. Neapibrėžtumą dėl rinkimų ir besikeičiančios valdžios toliau didina ir šis, darbą baigiantis Seimas, keisdamas nespėjusį įsigalioti įstatymą.

Toks nenuoseklus politikų elgesys yra dar vienas rimtas signalas vietos ir tarptautinei investuotojų bendruomenei, teikiančiai pirmenybę toms šalims, kur teisinės aplinkos pokyčiai yra prognozuojami ir nevykdomi stichiškai“, − pranešime cituojama Rūta Skyrienė, asociacijos „Investors‘ Forum“ vykdomoji direktorė.

Pasak jos ypač kritiškai vertintinas Seimo sprendimas atsisakyti nenustatytos darbo apimties sutarčių liudija nenorą pripažinti darbo rinkoje vykstančius pokyčius ir įteisinti lankstesnį darbo santykių reguliavimą. Tai gali sukliudyti didinti žmonių užimtumą, padėti greičiau į rinką įsilieti jauniems, patirties neturintiems darbuotojams.

„Belieka tikėtis, kad naujos sudėties parlamentas elgsis nuosekliai ir leis įsigalioti šiam, tegu ir apkarpytam, bet vis tiek gerokai pažangesniam Darbo kodeksui. Savo ruožtu didžiausi bei aktyviausi investuotojai į šalies ekonomiką ir toliau dės pastangas priartinti Lietuvą prie modernių ir konkurencingų valstybių“, − teigia R. Skyrienė.

Pasaulio ekonomikos forumo Pasaulinio konkurencingumo indekse Lietuva užima 35 poziciją tarp 138 valstybių. Tačiau pagal darbo rinkos lankstumo rodiklius esame 96 vietoje, pagal įdarbinimo ir atleidimo sąlygas – 116-oje. Mūsų šalies galimybės išlaikyti talentus įvertintos 106-ąja pozicija, o juos pritraukti – 111-ąja.

„Investors‘ Forum“ jau dešimtmetį nuosekliai ragina valdžios institucijas imtis esminės darbo santykių reformos ir nustatyti lankstesnį šios srities reguliavimą.

Asociacijos atliekamo Lietuvos investuotojų pasitikėjimo indekso tyrimo duomenimis, 85 proc. investuotojų darbo santykių reguliavimą laiko prioritetine pokyčių reikalaujančia sritimi. Paklausti apie iššūkius verslui kasdienėje veikloje, 41 proc. investuotojų pažymėjo susiduriantys su problemomis dėl esamo darbo santykių reguliavimo. Daugiau nei pusei – 53 proc. respondentų, tokie iššūkiai kyla dažnai, 53 proc. – periodiškai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)