Tokią išvadą daro prieš ketverius metus kapų tvarkymo paslaugų verslą pradėjusi alytiškė Jurgita Pukinskė, daugiausia užsakymų sutvarkyti kapus sulaukianti šiltuoju metų laiku.

„Prašymų lapkričio 1-ąją nuvažiuoti į kapines ir uždegti žvakutes sulaukiame retai. Nebent tai būtų vienkartinis kapavietės sutvarkymas ir kartu gėlių padėjimas, žvakučių uždegimas. Manau, kad lapkričio 1-ąją žmonės, kad ir kaip toli gyventų, stengiasi aplankyti kapus ir patys uždegti žvakutes. Galbūt ateityje žvakučių uždegimo paslauga lapkričio 1-ąją bus populiaresnė“, - svarstė J. Pukinskė.

Kitu metų laiku klientų sulaukiama nemažai. Ypač pavasarį, kai visi nori atnaujinti kapavietes, persodinti augalus, pakeisti dekoratyvinę skaldelę ar kitą gruntą.

Kapų tvarkymo paslaugą užsisako tiek klientai iš užsienio, tiek iš Lietuvos. Dažniausiai tie, kurie gyvena toli ir negali dažnai atvažiuoti sutvarkyti toli esančių kapaviečių.

Dažniausiai žmonės užsisako vienkartinį kapavietės sutvarkymą. Prašo užpilti dekoratyvinės skaldelės, pasodinti gėlių ar dekoratyvinių augalų, po sutvarkymo ant kapavietės uždegti žvakutę, kartais - padėti gėlių puokštę. Kapavietės sutvarkymo paslauga kainuoja nuo 15 eurų.

Paslaugas alytiškiai teikia Pietų Lietuvos regione. Į toliau esančius miestus nevažiuoja, kadangi dėl kelionės išlaidų paslauga klientui gerokai pabrangtų.

Nors darbo netrūksta, J. Pukinskė tikino, kad kai dirbi mielą širdžiai darbą – sunkumų nėra, o konkurentai nebaisūs.

„Visada stengiamės kliento užsakytą paslaugą atlikti kokybiškai ir laiku“, - teigė J. Pukinskė, kapų tvarkymo paslaugas Alytuje nusprendusi teikti po to, kai pati prieš ketverius metus tokių paslaugų Alytuje intensyviai ieškojo ir nieko nerado.

Tuomet į užsienį išvykę jos šeimos draugai paprašė pasidomėti, ar Dzūkijos sotinėje teikiamos kapų tvarkymo paslaugos.

Jurgita su vyru pradėjo ieškoti, bet pastangos buvo bergždžios.

„Neradome. Taip ir kilo mintis imtis to patiems. Kodėl nepabandžius? Padarėme rinkos analizę ir nusprendėme, kad tokia paslauga Alytuje reikalinga.

Pradžia buvo sunki, patirtimi niekas nenorėjo dalintis, visos žinios šioje srityje įgyjamos dirbant. Teko daug laiko praleisti internete ieškant informacijos, domėjomės, kokie augalai tinka kapams sodinti, kokie jų priežiūros ypatumai. Sukūrėme interneto svetainę ir sulaukėme pirmųjų klientų“, - prisiminė J. Pukinskė jau ketverius metus šiuo verslu užsiimanti kartu su vyru.