Savo ruožtu Žemės ūkio rūmų vicepirmininkas Bronius Markauskas tikina, kad Lietuvos ūkininkai neturėtų nukentėti dėl didėsiančios konkurencijos.

„Aš manau, kad laisvosios prekybos sutartys yra naudingos mažiau išsivysčiusioms šalims, tai reiškia, iš Kanados bus lengviau importuoti į Europos Sąjungą, tarp jų ir į Lietuvą. Vis dėlto tų kanadietiškų prekių Lietuvoje nėra daug, o pas juos gamyba brangesnė. Lietuvos gamintojams parduoti Kanadoje turėtų būti lengviau, o į Kanadą eksportuoti lietuviams yra svarbu ir galima, nes gamybos kaštai mažesni. Mūsų daugiausiai ta tradicinė gamyba eitų: maistas, chemijos pramonė, baldai“, - BNS sakė Vilniaus universiteto mokslininkas R. Lazutka.

Anot jo, ES ir Kanados laisvosios prekybos sutarties įtaką Lietuvoje tikriausiai pajus nedaug įmonių, jau galinčių eksportuoti į Kanadą.

„Perversmo mūsų ekonomikoje nebus, bet vienam ar kitam gamintojui, kuris galbūt turi galimybes vežti, tai poveikis bus. Lietuvos rinka yra maža ir mūsų gyventojai nėra pajėgūs pirkti dvigubai brangesnių prekių, pagaminamų turtingesnėse šalyse, todėl tas poveikis gali būti mažas“, - teigė R. Lazutka.

Žemės ūkio rūmų vicepirmininkas B. Markauskas tvirtino, kad laisvosios prekybos sutartys Lietuvos žemės ūkiui iš esmės nėra naudingos, bet sutartis su Kanada neturėtų daryti žalos Lietuvos ūkininkams.

„Kalbant apie žemės ūkį, tai jokios transatlantinės sutartys nėra naudingos Lietuvai nei su Kanada, nei su JAV. Tos sutartys kalba apie naudą vartotojui, pramonei, o ne žemės ūkiui. Bet iš kitos pusės, Kanada nekelia didelio pavojaus, nes tai yra aukštų kaštų valstybė ir jų pieno sektoriuje yra palaikoma pieno supirkimo kaina ir pieno produktų kainos didelės. Iš pieno ir kitų Kanados žemės ūkio sektorių grėsmės mums nėra. Gal net Lietuvai prekybos balansas bus naudingesnis. Lietuvos maisto produktai būtų konkurencingi Kanados rinkoje“, - BNS teigė B. Markauskas.

Jo žodžiais, Lietuvos žemės ūkiui kur kas pavojingesnė būtų ES ir JAV Transatlantinė prekybos ir investicijų partnerystės sutartis, kuri į Lietuvos rinką leistų gabenti pigesnius JAV žemės ūkio produktus.

„Amerikoje toli nueita su genetiškai modifikuota produkcija, o jos kaštai žymiai mažesni, ir mes esame nuo Amerikos visiškai atsilikę ir būtume priklausomi nuo sėklų bei chemijos. Čia yra didelis pavojus. Amerikos kaštai bendrai yra mažesni nei Europos dėl įvairių priežasčių, todėl tie produktai turėtų konkurencinį pranašumą prieš mūsų produktus“, - teigė B. Markauskas.

Sekmadienį Kanados premjeras ir ES vadovai sekmadienį Briuselyje pasirašė istorinę sutartį, kurios pasirašymui buvo iškilusi grėsmė, kuomet mažas Belgijos Valonijos regionas grasino ją „palaidoti“.

CETA yra ambicingiausias prekybos susitarimas, dėl kurio ES kada nors derėjosi. Ji pašalina 99 proc. muitų bei vieningą 500 milijonų gyventojų turinčios ES rinką susieja su 10-a pagal dydį pasaulio ekonomika, kurioje gyvena 36 mln. žmonių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)