Prancūzakalbio Valonijos regiono nepritarimas grasino sužlugdyti 28 valstybių Bendrijos ir Kanados, dešimtos pagal dydį pasaulio ekonomikos sutartį.

Bet Belgijos ministras pirmininkas Charles'is Michelis ketvirtadienį pranešė, kad pasiekė susitarimą su Valonijos lyderiais dėl pritarimo Išsamiosios ekonomikos ir prekybos sutarčiai (Comprehensive Economic and Trade Agreement, CETA).

„Jeigu jis materializuosis – bus puiki žinia“, – pareiškė Kanados ministras, lankydamasis Paryžiuje, ir pridūrė kol kas esąs nusiteikęs „atsargiai optimistiškai“.

Jo prancūzų kolega Jeanas-Marcas Ayrault pridūrė: „Jeigu jis bus patvirtintas, mes labai dėl to džiaugsimės“.

CETA sujungtų 500 mln. vartotojų turinčią ES rinką su dešimta didžiausia pasaulio ekonomika. Ji būtų iki šiol ambicingiausia laisvosios prekybos sutartis.

„Esu nusiteikęs atsargiai optimistiškai – kartą įkąstas bus dvigubai bailesnis, – pridūrė S.Dion. – Mes parodysime, kad įmanoma prekiauti ir turėti pažangias strategijas aplinkosaugos, sveikatos ir socialinėje politikoje“.

Valonijos, 3,5 mln. gyventojų turinčio regiono į pietus nuo Briuselio, lyderiai nori garantijų, kad CETA nepakenks vietinių ūkininkų ir kitų interesams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)