Jei bendrovei pavyktų gauti ES paramos, tai būtų jau ne pirmas už ES fondų pinigus įgyvendintas įmonės modernizavimo projektas.

2002 metais Vilniaus paukštynas, pasinaudodamas ir SAPARD parama, įgyvendino 13,3 mln. litų modernizavimo projektą. 2004-aisiais Vilniaus paukštynas į modernizavimą investavo 8,6 mln. litų, iš kurių dalis gauta iš SAPARD programos.

Vilniaus paukštynas pernai uždirbo 5,4 mln. litų audituoto grynojo pelno - 2,4 mln. litų daugiau nei 2003-iaisiais (2,276 mln. litų). Bendrovės pajamos pernai ūgtelėjo 37,1 proc. - nuo 65,473 mln. iki 89,786 mln. litų.

ES paramos verslo plėtrai šiemet gavo ir didžiausia Vilniaus paukštyno akcininkė - bendrovė "Kauno grūdai".

"Kauno grūdai" šių metų birželį su Nacionaline mokėjimo agentūra pasirašė sutartį, pagal kurią gaus 3,5 mln. litų ES paramos malūno rekonstrukcijai.

Paramos sutartis buvo pasirašyta tuo metu, kai Seimo sudaryta komisija tyrė, ar "Kauno grūdų" generalinio direktoriaus bei Kauno tarybos nario Tautvydo Barščio veikloje nebuvo viešųjų ir privačių interesų konflikto skirstant SAPARD lėšas.

Valstybės kontrolė buvo nustačiusi, jog bendrovė "Kauno grūdai ir partneriai" kombinuotųjų pašarų gamybos projektui gavo apie 2 mln. litų daugiau SAPARD lėšų nei galėjo gauti.

Auditoriams užkliuvo šios bendrovės įsteigimo aplinkybės - visos akcijos priklauso "Kauno grūdams", o tarp jos įsteigimo ir paraiškos paramai gauti pateikimo esą praėjo itin trumpas laikas.

"Kauno grūdų" generalinis direktorius T. Barštys paneigė, kad bendrovė buvo sukurta specialiai ES paramai gauti. "Kas Lietuvoje nedraudžiama, tas leidžiama. Mes - ne vienintelė įmonė, kuri suskaldė savo veiklą", - aiškino verslininkas.

Tačiau vėliau žurnalistams jis teigė, jog "mūsų visos įmonės skirtos tam, kad gautų SAPARD lėšų". Šiuo metu "Kauno grūdų" įmonių grupė vienija apie 30 bendrovių, tarp jų - Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynus.

Pagrindinis grupės akcininkas - T. Barštys ir jo šeimos nariai.

Planuojama, kad "Kauno grūdų" grupės įmonių apyvarta 2005 metais sieks 350 mln. litų ir bus penktadaliu didesnė nei pernai, kai apyvarta buvo 290 mln. litų. Pelningai dirbančios įmonių grupės gaminių eksportas turėtų sudaryti apie trečdalį visos gamybos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją