Kaip ir kiti Seimo nariai valstiečių ir žaliųjų lyderis Vyriausiajai rinkimų komisijai turėjo pateikti turto ir pajamų deklaraciją. Joje naujos valdančiųjų koalicijos architektas nurodė turintis 2,05 mln. Eur vertės privalomo registruoti turto. Be to, jis deklaravo turįs vertybinių popierių, meno kūrinių ir juvelyrinių dirbinių už 9,37 mln. Eur. Dar 103,7 tūkst. Eur jis turi piniginėmis lėšomis.

Taigi, sprendžiant iš viešai skelbiamos informacijos, jo viso privalomo deklaruoti turto vertė yra apie 11,5 mln. Eur. Tai gerokai daugiau nei 2015 m. buvo vertinamas dabar jau besibaigiančios Seimo kadencijos turtuolių turtas.

Pvz., socialdemokrato Broniaus Bradausko šeimos turtas buvo vertinamas 8,2 mln. Eur, o Stasio Brunzos – 4 mln. Eur, neseniai parodė Valstybinės mokesčių inspekcijos atskleisti duomenys.

Turtu lenkia daug turtuolių

Vis dėlto R. Karbauskio deklaracijoje nurodyta informacija parodo ne visą informaciją apie jo turtus. Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Plunksnis skaičiuoja, kad jie gali būti bent dešimt kartų didesni.

„Jeigu žvelgtume į dviejų didžiausių įmonių, kurias R. Karbauskis valdo tiesiogiai – UAB „Agrokoncernas“ ir UAB „Agrokoncerno grūdai“ balansus, tai pirmosios įmonės nuosavas kapitalas 2015 m. birželio 30 d. sudarė 77,4 mln. Eur, o pastarosios – 14,7 mln. Eur.

Todėl vien konservatyviai skaičiuodami gauname 92,1 mln. Eur vertę. Tačiau pelningai veikiančios įmonės (2014/2015 finansinių metų jų pelnas atitinkamai buvo 5,7 mln. Eur ir 0,8 mln. Eur) turėtų kainuoti daugiau nei jų nuosavas kapitalas“, – DELFI pakomentavo jis.

V. Plunksnis taip pat atkreipė dėmesį į kitą politiko turtą, kurio kiekis ne tik Lietuvoje, bet ir visoje planetoje yra ribotas, t. y. žemę.
Vytautas Plunksnis

„Kitas svarbus klausimas – kokia „Agrokoncerno“ grupei priklausančių žemės ūkio paskirties žemių vertė. Ji balanse nurodyta kaip 28,5 mln. Eur, tačiau tikėtina, kad ilgus metus pirktų sklypų rinkos kaina būtų gerokai didesnė. Todėl būtų galima tvirtinti, kad R. Karbauskio turto vertė viršija 100 mln. Eur, o kiek – tai gilesnės analizės reikalaujantis klausimas“, – paaiškino Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas.

Jo teigimu, viešose deklaracijose skelbiama mažesnė turto vertė nei tikroji, nes jose prašoma nurodyti akcijų nominalią, o ne rinkos vertę. Tačiau politiko įmonių akcijomis nėra prekiaujama akcijų biržoje, o tokių bendrovių tikrą kainą galima sužinoti tik jas pardavus.

Vis dėlto paklaustas, kiek pats vertina savo turtą, R. Karbauskis atkreipė dėmesį, kad tai darant pamirštamas vienas svarbus dalykas:

„Niekaip nevertinu, nes jūs nežinote vieno skaičiaus ir niekada niekas jo nevertino. Tai yra, kiek lėšų įmonės pasiskolinusios iš bankų. Šito aš tiesiog nesakysiu, nes neprivalau sakyti. Tik bendrai galiu pasakyti, kad aš tikriausiai daugiausia, mano verslas daugiausia pasiskolinęs. Lietuvoje nėra tikriausiai kitos tokios įmonės.

Jeigu jums bankai teiks informaciją atskirai, aš negaliu jos teikti, tai konfidencialu, bankai nenorėtų, kad sakyčiau. Taigi vertinant turtą reikia šitą skaičių žinoti“.

Politiko teigimu, visi jo ir bendrovių vykdyti įsigijimai (žemės, kitų bankrutuojančios bendrovių) ir kt. buvo vykdomi paėmus kreditų.

„Aš esu pasirašęs tai, ką pasirašę yra labai mažai verslininkų. Už kiekvieną kreditą aš atsakau visu turtu asmeniškai. Tokių verslininkų yra vienetai, kurie išdrįsę tai padaryti, bet kitaip aš negaučiau kredito.

Tai kaip dabar vertinti – turtingas aš ar ne? Viskas, ką turiu, priklauso bankams kaip užstatas. Taigi, jeigu kas nors nesuveiktų, atsitiktų, tai vaikščiočiau basas, plikas“, – paaiškino LVŽS pirmininkas.

2015 m. žurnalas „IQtop“ R. Karbauskio turtą įvertino 151 mln. Eur. Dėl to turtingiausių lietuvių sąraše jis užėmė 10 vietą ir aplenkė tokius žinomus verslininkus kaip, pvz., Augustinas Rakauskas (123 mln. Eur), Tautvydas Barštys (117 mln. Eur), Arvydas Avulis (105 mln. Eur), Visvaldas Matijošaitis (90 mln. Eur) ar Gediminas Žiemelis (88 mln. Eur).

Tiesa, minėtame sąraše R. Karbauskis nusileido, pvz., pagrindiniams „VP Grupės“ savininkams, „MG Baltic“ valdančiam Dariui Mockui, „Achemos grupės“ akcininkei Lydai Lubienei ir kt.

Rugpjūtį turtingiausių lietuvių sąrašą skelbė ir žurnalas „Veidas“. Jame R. Karbauskis atsidūrė 23–25 vietoje, nes jo turtas buvo įvertintas 55 mln. Eur.

Atkreiptinas dėmesys, kad Civiliniame kodekse numatyta, jog po santuokos įgytas turas laikomas bendra jungtine sutuoktinių nuosavybe. Preziumuojama, kad sutuoktinių bendro turto dalys yra lygios, taigi, skyrybų atveju visas turtas dalinamas į dvi lygias dalis. R. Karbauskis šiuo metu yra vedęs Liną Karbauskienę, kuri jau ne vienerius metus gyvena Ispanijoje.

Ką darys su verslu?

Politikas deklaracijoje nurodo esantis šių bendrovių akcininkas: „Agrokoncerno grupė“, „Naisių vasara“, „Ūkininko patarėjas“, „Šiaulių agrocentras“, „Agrokoncernas“, „Corporation Mobiliara Del Baltico“ (registruota Ispanijoje), „Agrokoncerno grūdai“, „Bridai“.

„Agrokoncerno“ įmonių grupė interneto puslapyje prisistato kaip „viena didžiausių Lietuvos žemdirbių partnerių agrocheminio aptarnavimo, žemės ūkio produkcijos realizavimo ir kitose žemės ūkio verslo srityse“.

Nurodoma, kad verslas pradėtas 1990 m., kaip nedidelė, konsultavimo paslaugas teikianti, prekybos įmonė, dabar išaugusi „į 50 dinamiškai besiplečiančių įmonių susivienijimą, galintį Lietuvos žemdirbiams konkurencingomis kainomis pasiūlyti geriausias paslaugas, pažangiausias technologijas ir kokybiškiausius produktus“.

Grupė skelbia per 2014–2015 m. sezoną pardavusi prekių ir suteikusi paslaugų daugiau kaip už 400,7 mln. eurų.

Neseniai dalyvaudamas DELFI konferencijoje R. Karbauskis neigė turintis kokių nors neaiškių verslo sąsajų su Rusija, jei ryšio su Rytų rinkomis ir esama, tai jis nėra didelis ir jei prireiktų nutraukti, daug žalos nuo to nebūtų.

Politikas taip pat tvirtino, kad dirbdamas Seime nebus Kaimo reikalų komiteto nariu ir nebalsuos dėl teisės aktų, kurie turėtų įtakos jo verslui ir keltų abejonių dėl galimo interesų konflikto.

Paklaustas, ar to vengdamas neparduos valdomų bendrovių akcijų R. Karbauskis sakė: „Nesuprantu, kaip tą padaryti <...>, ką pakeistų? Ar jūsų požiūris į mane pasikeistų jei savo akcijas perleisčiau tėčiui ar broliui? Tikriausiai nepasikeistų. Tas reikalavimas Lietuvoje niekam netaikomas, nes dėl jo niekas nesikeistų“.

Anot LVŽS pirmininko, seniai nustatyta, kad parlamentarai negali gauti pajamų iš veiklos, kuri nesuderinama su Seimo nario darbu, tačiau pajamos iš akcijų ir ūkininko ūkio yra leidžiamos, taigi jokių pažeidimų dėl to jis nedaro.

DELFI primena, kad prieš 1996 m. Seimo rinkimus viešai skelbtoje biografijoje apie R. Karbauskį rašoma: „1993 m. įsteigė bendrovę „Agrokoncernas“. Jos prezidentu dirba iki šiol. „Agrokoncernas“ Lietuvoje atstovauja Vokietijos koncernui BASF, Šveicarijos firmoms „Birchmeier“, „Felco“, Rusijos koncernui „Acron“.

Pastaroji – viena didžiausių trąšų gamintojų kaimyninėje valstybėje ir visame pasaulyje. Ją valdo vienas iš turtingiausių Rusijos verslininkų Večiaslavas Kantoras (2,6 mlrd. JAV dolerių vertės turtas, 33–ia vieta „Forbes“ turtingiausiųjų sąraše).

Šis su Kremliumi siejamas oligarchas neseniai trečią kartą išrinktas Europos žydų kongreso prezidentu. Per susitikimą su juo Vladimiras Putinas pakvietė nuo Europoje esą kilusios naujos antisemitizmo bangos bėgančius žydus į Rusiją.

R. Karbauskis neigė bet kokias sąsajas su „Acron“ ir apskritai su Rusija ar jos verslininkais. Biografijoje pavartotas žodis „atstovauti“ esą reiškia tik tiek, kad „Agrokoncernas“ prekiavo minėtos bendrovės trąšomis.

„Žodis atstovavo, jei jis parašytas, jis reiškia tiesiog „prekiavo“, turėjo teisę pirkti ir parduoti – tokią teisę turėjo kokios dvidešimt įmonių iš Lietuvos.

Trąšas iš Rusijos perkama visų Europos įmonės dėl to, kad kalis ir fosforas išgaunamas iš iškastinių žaliavų. Niekur Europoje tokių tik Baltarusijoje ir Rusijoje“, – aiškino LVŽS lyderis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1541)