Tačiau toks nurodymas negalios įvežantiems gyvūninius subproduktus - kepenis, širdis, galvijų galvų mėsą. Tokių krovinių siuntų laboratoriniai tyrimai ir toliau bus atliekami.

Kaip Eltą informavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Darius Remeika, pernai dėl nepatenkinamos epizootinės situacijos pasaulyje į Lietuvą nebuvo leista įvežti gyvūnų ir gyvūninių produktų daugiau kaip iš 30 valstybių. Užsienio gamintojams grąžinta daugiau kaip 600 tonų nekokybiškos mėsos ir subproduktų.

Šiemet importuotojams, kurie du kartus pažeidė maisto prekių įvežimo į Lietuvos Respubliką tvarką, - uždarosioms akcinėms bendrovėms "Vetrija", "Agrokontaktas" bei "Panevėžio Egzotika" - vieneriems metams uždrausta importuoti mėsą ir maistinius subproduktus. Taip pat įspėtos 20 importuojančių mėsą ir maistinius subproduktus firmų, vieną kartą pažeidusių nustatytas importo taisykles.

Į Lietuvą per 2001 metus įvežta apie 15 tūkst. tonų mėsos, įskaitant paukštieną ir jos produktus. Šiais metais daugiausiai gyvulinės kilmės produkcijos importuota iš Vokietijos, Olandijos, Suomijos.

Eltos korespondentui pasiteiravus, ar nėra pavojaus, kad liberalizavus veterinarinę kontrolę į mūsų šalies rinką iš ES prasmuks ir nesaugių maisto produktų, VMVT direktoriaus pavaduotojas D.Remeika patikino, kad tam patikimai užkirstas kelias.

Lietuvos maisto ir veterinarijos tarnyba šiuo metu prisijungia prie Tarptautinės informacinės sistemos TRAPEX, kuri padės operatyviai keistis žiniomis apie maisto produktų judėjimą bei perspėti apie įvairius pažeidimus.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją