Paramos sutartis buvo pasirašyta birželį - tuo metu, kai Seimo sudaryta komisija tyrė, ar "Kauno grūdų" generalinis direktoriaus bei Kauno tarybos nario Tautvydo Barščio veikloje nebuvo viešųjų ir privačių interesų konflikto skirstant SAPARD lėšas.

Valstybės kontrolė buvo nustačiusi, jog "Kauno grūdai" ir partneriai kombinuotųjų pašarų gamybos projektui gavo apie 2 mln. litų daugiau SAPARD lėšų, nei galėjo gauti.

Auditoriams užkliuvo šios bendrovės įsteigimo aplinkybės - visos akcijos priklauso "Kauno grūdams", o tarp jos įsteigimo ir paraiškos paramai gauti pateikimo esą praėjo itin trumpas laikas. Pasak VK Finansinio audito 7-ojo departamento vadovo Tomo Mackevičiaus, ši bendrovė galėjo būti įsteigta dirbtinai.

Valstybinės auditorės Žanetos Grečnienės teigimu, verslo plane buvo nurodyta, kad naujos bendrovės įkūrimu siekiama restruktūrizuoti "Kauno grūdų" veiklą, padidinti valdymo efektyvumą. "Mūsų manymu, jos restruktūrizuoti nereikėjo. Tai nepagrindė naujos įmonės ekonominės naudos", - pažymėjo Ž. Grečnienė.

"Kauno grūdų" generalinis direktorius Tautvydas Barštys paneigė, kad bendrovė buvo sukurta specialiai ES paramai gauti. "Kas Lietuvoje nedraudžiama, tas leidžiama. Mes - ne vienintelė įmonė, kuri suskaldė savo veiklą", - aiškino verslininkas.

Tačiau vėliau žurnalistams jis teigė, jog "mūsų visos įmonės skirtos tam, kad gautų SAPARD lėšų". Šiuo metu "Kauno grūdų" įmonių grupė vienija apie 30 bendrovių, tarp jų - Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynus.

Pagrindinis grupės akcininkas - T. Barštys ir jo šeimos nariai.

Planuojama, kad "Kauno grūdų" grupės įmonių apyvarta 2005 metais sieks 350 mln. litų ir bus penktadaliu didesnė nei pernai, kai apyvarta buvo 290 mln. litų. Pelningai dirbančios įmonių grupės gaminių eksportas turėtų sudaryti apie trečdalį visos gamybos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją