Aktualūs klausiami: Ar visi lagaminai priimami į lėktuvus? Kokie išmatavimai taikomi lagaminams, kuriuos galima imti į saloną?

Ar galima į lėktuvo saloną neštis kuprinę? Kaip lagaminą apsaugoti skrendant? Kur kreiptis užsienyje, jei dingtų bagažas? Atsakome į juos ir siūlome keletą makalius.lt aukso vertės patarimų keliaujantiems, rašo „Savaitraštis Kaunui“.

Skirtingų oro linijų reikalavimai rankiniam ir registruotajam bagažui šiek tiek skiriasi. Prieš planuodami skrydį turite pasidomėti, ką galėsite neštis į lėktuvo saloną, o ką teks atiduoti registruotojo bagažo skyriui.

Pateikiame keleto avialinijų reikalavimus.

Į lėktuvo saloną keleivis gali pasiimti vieną mažo orlaivio salono bagažo vienetą (jo matmenys negali viršyti 42 x 32 x 25 cm) ir prekes, įsigytas užsiregistravus ir perėjus oro uosto apsaugos kontrolės procedūras.

Į orlaivio saloną nemokamai galima pasiimti šiuos daiktus: paltą arba apklotą; mobilųjį telefoną; skaitinį; jaunesniems nei 2 metų vaikams – maisto skrydžiui ir sulankstomą vežimėlį arba mažą vaikišką lovelę; neįgaliems keleiviams – porą ramentų.

Įsigijus pirmenybinio įlaipinimo paslaugą, keleiviams be mažo arba didelio orlaivio salono bagažo leidžiama vežtis vieną papildomą asmeninį daiktą: rankinę, nešiojamojo kompiuterio arba fotoaparato krepšį (jo matmenys – 40 x 30 x 18 cm).

Didesniam orlaivio salono bagažui ir visam registruotajam bagažui taikomi bagažo mokesčiai. Sužinoti, kiek reikės mokėti, galima pasinaudojus bagažo mokesčio skaičiuokle.

Mokamai galima vežti iki 6 registruotojo bagažo vienetų. Vieno svoris turi neviršyti 32 kg, matmenys – 149 x 119 cm x 171 cm.

„Ryanair“

Į bilieto kainą įskaičiuoti 2 rankinio bagažo vienetai: rankinis bagažas iki 10 kg (jo išmatavimai negali viršyti 55 x 40 x 20 cm) ir mažasis rankinis bagažas (35 x 20 x 20 cm). Antrajam bagažui svorio apribojimai netaikomi.

Oro uoste įsigytas prekes į lėktuvo saloną galima įsinešti atskirai. Jeigu jūsų rankinis bagažas yra didesnis ir netelpa į oro uostuose esančias bagažo patikros dėžes, „Ryanair“ atstovai paprašys jį užregistruoti bagažo skyriuje. Tai jums kainuos apie 50 Eur. „Ryanair“ registruotasis bagažas neturi būti didesnis nei 81 x 119 x 119 cm. Registruotojo bagažo svoris gali būti 15 kg arba 20 kg.

Jeigu registruotasis bagažas sveria daugiau, už papildomą kilogramą teks mokėti 10 Eur.

Registruotojo bagažo svoris negali viršyti 32 kg. „Ryanair“ registruotojo bagažo mokestis priklauso nuo skrydžio datos ir krypties.

Didesni mokesčiai taikomi paslaugą užsakant po bilietų pirkimo. Vienas asmuo gali gabenti iki 3 registruotojo „Ryanair“ bagažo vienetų.

Kūdikiams iki 2 metų priklauso nemokamas 5 kg rankinis bagažas. Dydžio apribojimai šiam bagažui nenurodomi. Kai keliauja kūdikis / vaikas, „Ryanair“ nemokamai leidžia vežtis 2 kūdikio / vaiko įrangos vienetus: sudedamą vežimėlį ir automobilinę kėdutę, kelioninę lovelę arba automobilio sėdynę. Automobilinė kėdutė į lėktuvo saloną priimama, jei atitinka nustatytus reikalavimus ir jai išpirkta atskira vieta.

Visą įrangą reikia užregistruoti oro uoste bagažo skyriuje likus ne mažiau nei 40 min iki skrydžio. „Ryanair“ kompanijos lėktuvuose rasite vietą kūdikiams pervystyti ir galimybę šildyti jiems skirtą maistą.

Keleiviui (išskyrus kūdikius) į lėktuvo saloną galima pasiimti: 1 rankinį bagažą (55 x 40 x 20 cm) + 1 asmeninį bagažą (30 x 40 x 10 cm), jei įsigyjamas Basic arba Premium bilietas; 2 rankinius bagažus (kiekvieno išmatavimai ne didesni nei 55 x 40 x 20 cm) + 1 asmeninį bagažą (30 x 40 x 10 cm), jei keleivis turi Business bilietą arba PINS VIP kortelę. Įsigijusiesiems Basic ar Premium bilietą bendras rankinio bagažo ir asmeninio bagažo vieneto svoris negali viršyti 8 kg.

Asmeninis bagažas apima: rankinę, nešiojamojo kompiuterio krepšį, neapmokestinamų pirkinių krepšį, fotoaparato krepšį ir skėtį.

Rankinį bagažą reikia laikyti po kėde, esančia priešais keleivio vietą, arba virš keleivio vietos esančioje lentynoje. Riboto judumo keleiviams leidžiama į lėktuvo saloną pasiimti pagalbines priemones, jei tai nepažeidžia saugumo taisyklių.

Papildomas / didesnių matmenų rankinis bagažas bus nepriimtas prie įlaipinimo vartų arba, jeigu įmanoma, už 60 Eur mokestį bus priimtas į lėktuvo bagažo skyrių.

Jeigu nesate tikri dėl savo rankinio bagažo dydžio ir (arba) svorio, prašome prieš einant pro apsaugos patikrą kreiptis į bagažo atidavimo stalelio darbuotoją. Jeigu bus nustatyta, kad jūsų bagažas viršija apribojimus, turėsite jį užregistruoti ir sumokėti 40 Eur mokestį.

Tai pigiau nei mokestis, kurį būtumėte paprašyti susimokėti prie vartų! Jei vienas iš jungiamųjų skrydžių yra vykdomas kitos skrydžių bendrovės, sužinokite, kokius rankinio bagažo dydžio ir svorio apribojimus taiko abi skrydžių bendrovės, ir laikykitės griežčiausių taisyklių.

Bagažo praradimo, sugadinimo arba vėlavimo atveju keleiviai gali pateikti pranešimą atvykę į kelionės vietą. Keleiviui reikia atvykti į bagažo išdavimo arba prarasto bagažo punktą, kur jam bus padėta nedelsiant užpildyti pranešimo apie nuosavybės praradimą (PIR) blanką.

Jei atvykimo oro uoste pranešimo blankas neužpildomas, bendrovė negali prisiimti atsakomybės. Kad bagažas būtų kuo greičiau grąžintas savininkui, visus bagažo vienetus būtina pažymėti keleivio vardu, inicialais ir adresu prieš registruojant.

Rimvydas Širvinskas, geriau žinomas kaip populiarios kelionių agentūros makalius.lt įkūrėjas, sako, kad per pastaruosius 5 metus žmonės vis dažniau linkę keliauti tik su rankiniu bagažu, todėl patarimai – labai naudingi. Štai ką svarbu atsiminti ruošiantis kelionei.

Lagaminas.

Vykstant į kelių dienų kelionę, pakanka vežtis rankinį lagaminą. Žinokite, kokių matmenų lagamino jums reikia, nes skirtingos avialinijos priima skirtingų išmatavimų lagaminus.

Rinkitės kuo lengvesnį, pavyzdžiui, tekstilinį lagaminą. Lagaminas visada šalia, todėl jam nereikia tvirtos apsaugos nuo smūgių, jeigu prisidėsite daugiau daiktų, lagaminą lengviau užsegsite, nes jis tamprus. Be to, jis yra lengvas.

Drabužiai.

Pasidomėkite šalies, į kurią vykstate, klimatu. Išvykite mūvėdami kelnes, avėdami batus ir striukes – paprastai šie daiktai sveria daugiausia. Įsimeskite keletą marškinėlių ir marškinių, juos galėsite derinti tarpusavyje prie šortų ir prie kelnių. Geriau paimkite vienus patogius, bet stilingus batus. Juos galėsite avėti ir dieną, ir vakare.

Rankšluostis.

Daugelis keliautojų neima rankšluosčių, nes tikisi pasinaudoti esančiais viešbučiuose. Mintis gal ir šauni, bet daugelis viešbučių draudžia juos neštis į paplūdimį, be to, nusiprausus nesmagu šluostytis smėlėtu, chloruotu rankšluosčiu.

Saulės akiniai.

Keliaujant į saulėtus kraštus kuris nors iš draugų visada pamiršta saulės akinius. Nereikia stebėtis, kad parduotuvės, siūlančios maudymosi aprangą, akinius ir apsaugines priemones, kainas padidina 3−10 kartų – užuomaršos turistai nori ramiai atostogauti, o ne skirti brangų laiką paieškoms.

Kita.

Nepamirškite būtinų vaistų, pleistro, drėgnų servetėlių rankoms, šampūno, muilo, antiperspiranto, kepurės nuo saulės ir guminių šlepečių.