„Unilever“ yra didžiausias Jungtinės Karalystės maisto prekių gamintojas. Tarp jų gaminamų prekių yra ir tokių garsių ženklų kaip „Ben & Jerry‘s“ ledai, „Comfort“ skalbinių minkštiklis, „Hellmann‘s“ majonezas, „Dove“ odos priežiūros prekės ir kita.

Nors „Tesco“ parduotuvėse iš lentynų prekės nešalinamos, tačiau kai kurios jų jau yra išpirktos. Šių prekių „Tesco“ parduotuvės tinklalapyje taip pat nebegalima nusipirkti.

Sprendimą nebeparduoti žinomiausių prekių ženklų parduotuvių tinklas priėmė po to, kai dėl nukritusio svaro vertės „Unilever“ norėjo padidinti didmenines produktų kainas.

Gamintojas kainas kelti nori net toms prekėms, kurios yra gaminamos JK, o buvęs „Sainsbury‘s“ parduotuvių tinklo vadovas Justin‘as King‘as teigė, kad mažmenininkai nebegali „sugerti“ tiekėjų kainų kėlimo, tad jas tektų kelti ir pirkėjams.

„Žinoma, niekas nenori pirmas pradėti kaltinti „Brexit“ dėl didėjančių produktų kainų. Bet kai tik kažkas apie tai prabils, iš paskos seks ir kitos įmonės, nes jos visos nuo to nukentės“, - aiškino J. King‘as.

Mažmeninės prekybos analitikas Richard‘as Hyman‘as teigė: „Problema ta, kad mažmenininkai negali tiesiog pakelti kainų ir nesulaukti jokio atsako. Vis didėjantis mažmenininkų kiekis šalyje per pastaruosius 24 mėnesius reiškė, kad šalyje vyko maisto prekių defliacija. Tad kodėl jie mano, kad kainos gali iš niekur nieko pakilti?“

Tarp „Tesco“ nebeparduodamų prekių yra ir tokie britų pamėgti produktai kaip „Marmite“, „PG Tips“ arbata, „Pot Noodles“ greito paruošimo makaronai ir netgi „Surf“ skalbimo milteliai.

Po „Brexit“ referendumo, svaro sterlingo vertė nukrito apie 16 proc., o antradienį, spalio 11 d., buvo pranešta, jog kai kuriuose oro uostuose svaras nevertas nė vieno euro.