Degalai Lietuvos degalinėse šiemet pirmą kartą pabrango sausio pirmosiomis dienomis, įsigaliojus Seimo 2001 metų gruodžio 6 dieną priimtoms Akcizų įstatymo pataisoms. Dėl to Lietuvos degalinėse benzino kaina pakilo maždaug 3 centais, o dyzelinių degalų - maždaug 15 centų už litrą.

Antrą kartą šiemet benzino kainos Lietuvoje kilo šios savaitės pradžioje - antradienį. Tuomet litras A95 benzino dėl išaugusių didmeninių naftos produktų kainų pabrango maždaug 2, o A92 - maždaug 5 centais. Dyzelinių degalų kaina tada išliko nepakitusi.

"Daugelyje Europos šalių pabrango transportavimo tiek sausuma, tiek jūra paslaugos, todėl atsivežti iki Lietuvos ir importuoti į ją degalus tapo brangiau. Šiuo metų laiku taip pat sunkiau importuoti produkciją iš Rusijos, nes yra išaugęs šios šalies vidinis poreikis. Pabrangus degalų įvežimui, "Mažeikių nafta", atsižvelgdama į situaciją, pakoregavo savo kainų formulę", - BNS sakė koncerno "Mažeikių nafta" Komunikacijos tarnybos viršininkas Tadas Augustauskas.

Vilniuje degalų prekybos bendrovių "Neste Lietuva" ir "Hydro Texaco" automatinėse degalinėse A95 benzinas penktadienį buvo parduodamas po 2,18 lito už litrą, o A92 - po 2,13 lito.

"Shell Lietuva" ir "Lietuva Statoil" A95 benziną penktadienį Vilniuje pardavinėja po 2,24 lito, A92 - po 2,19 lito.

Dyzelinių degalų kaina "Neste Lietuvos" ir "Hydro Texaco" automatinėse degalinėse buvo 1,88 lito už litrą, "Shell Lietuvos" ir "Lietuva Statoil" degalinėse - 1,94 lito.

"Lietuva Statoil" mažmeninės prekybos vadovė Daiva Jokšienė ir "Neste Lietuvos" Mažmeninės prekybos skyriaus vadovas Audrius Miežys BNS patvirtino, kad bendrovės valdomose degalinėse degalai pabrango išaugus tiekimo kainoms.

A.Miežys neprognozavo, kaip artimiausiu metu galėtų kisti degalų kainos, tačiau sakė, kad kitas kainų kilimas priklausys nuo pasaulinių naftos produktų kainų ir situacijos rinkoje.

T.Augustauskas sakė, kad pastarąją savaitę jaučiama degalų pigimo tendencija, o įvykiai rinkoje bei benzino ir dyzelinių degalų perteklius leidžia spėti, kad ši tendencija dar kurį laiką išsilaikys.

"Naftos ir naftos produktų kaina jau kurį laiką krinta, todėl turėtų mažėti ir "Mažeikių naftos" parduodamos produkcijos kaina", - sakė T.Augustauskas.

Be to, anot jo, Lietuvos degalų prekybos bendrovės gruodžio mėnesį dyzelinių degalų pirko du kartus, o benzino - pusantro karto daugiau nei įprastai ir , T.Augustausko manymu, šios atsargos dar neturėtų būti išnaudotos. Dyzeliniai degalai ir benzinas praėjusių metų pabaigoje kainavo 5-10 proc. pigiau nei dabar.

Penktadienį "Mažeikių nafta" A95 rūšies benziną pardavinėja po 1,85 lito už litrą, o dyzelinius degalus - po 1,54 lito už litrą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją