Taip mano Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis.

Antrą vietą Seimo rinkimuose užimančios partijos vadovas DELFI konferencijoje pasidalino mintimis, ką po rinkimų naujas Seimas turėtų daryti dėl priimto Darbo kodekso (DK), kam jis naudingas ir ką daryti, kad lietuviai neemigruotų ir kt.

Valstiečių pirmininkas svarstė, kad kalbėti apie DK nereikėtų, jeigu kadenciją baigiantis Seimas būtų pritaręs prezidentės pasiūlymams. Tokio įstatymo parlamentas esą neturėjo priimti.

„Manau, susirinkus naujai kadencijai, pirmiausia jį turėtume grąžinti į Trišalę tarybą, kurioje turėtų būti aptarti visi keistini dalykai. Mes niekaip neįsivaizduojame, kad be profsąjungų ir darbdavių konsultacijų politikai galėtų nuspręsti dėl DK, nes jie ir taip pridirbę daug problemų.

Tiesiog viską reikėtų atlikti procedūriškai teisingai, padaryti taip, kaip ir turėjo būti daroma.

Trišalė taryba sutaria dėl projekto, tada jis tvirtinamas Seime. Nereikėjo daryti, ką padarė socialdemokratai ir buvusi valdančioji dauguma, iš esmės pakeitusi projektą, dėl kurio sutarė Trišalė taryba“, – komentavo jis.

R. Karbauskis darkart patvirtino, kad jo atstovaujama politinė jėga „absoliučiai“ pritaria prezidentės pateiktiems pasiūlymams.

Jis vylėsi, kad naujoje vyriausybėje profsąjungų ir darbuotojų balsas bus labiau girdimas, nes realiame gyvenime jie yra silpnesnioji darbo santykių pusė – o tokios nuostatos naujame DK neliko.

„Priimtas kodeksas orientuotas į pigios darbo jėgos atsivežimą iš užsienio ir tolesnį emigracijos skatinimą. Turime padaryti, kad niekas neišvažiuotų, o pradėtų grįžti. DK turi būti orientuotas į dirbančius, o ne darbuotojus“, – kalbėjo LVŽS vadovas.

Jo nuomone, įsigaliojus priimtam DK, po kurio laiko Lietuvoje gyventojų, darbuotojų dar labiau sumažės, o tai neigiamai paveiks patį verslą.

„Mano supratimu, šiuo DK suinteresuotos vien tik įmonės, kurios jau dabar suplanavusios atsivežti ukrainiečius, kazachus, gal ką nors iš Kinijos. Šioms įmonėms toks kodeksas yra tinkamas ir teisingas. Tačiau juo nėra suinteresuota visa Lietuva ir minėtų įmonių yra tik kelios. Labai gaila, kad politikai dėl nesuprantamų priežasčių vis dėlto ryžosi jį priimti. Bet dėl to dabartinė dauguma pralaimėjo rinkimuose“, – svarstė R. Karbauskis.

Jis įsitikinęs, kad kad kalbų apie kvalifikuotų darbuotojų trūkumą nebūtų, jeigu darbdaviai jiems mokėtų konkurencingą atlyginimą.

„Ką mes darome – ar siekiame savo žmones išlaikyti Lietuvoje, ar manome, kad turime lengvinti sąlygas atsivežti darbo jėgą (ir kvalifikuotą) iš užsienio? Galbūt čia gaudami 350, 400 ar 500 Eur ukrainiečiai sakys, kad jiems gerai moka. Bet kvalifikuoto lietuvio su tokia suma nesulaikysi.

Mano atsakymas darbdaviams: nustokite iš Lietuvos daryti Kiniją. Kai kurie darbdaviai bando kurti verslą Lietuvoje mokėdami tokius atlyginimais, kokius mokant Europoje to verslo kurti neįmanoma“, – aiškino valstiečių ir žaliųjų lyderis.

Jo teigimu, jeigu Lietuvoje būtų sumanyta daryti Kiniją, tai turėtų būti nuspręsta nacionaliniu lygiu ir tada visos priemonės būtų tinkamos, bet lietuviai tokioje valstybėje negyventų.

„Jei manome, kad čia turi gyventi lietuviai, o aš manau, kad taip ir turi būti, tai turime suprasti, kad esame Europos centre ir su tokiais atlyginimais, kurie yra dabar, jų neišlaikysime“, – įsitikinęs R. Karbauskis.

Jo teigimu, Lietuvoje yra didelė problema dėl darbdavių mentaliteto. Kalbėdami, kad darbuotoją sunku atleisti arba priimti pagal dabar galiojantį kodeksą, jie vengia atsakomybės.

Tačiau taip neturėtų būti. Esą negalima priimti tokio reguliavimo, pagal kurį visus darbdavių nuostolius atleidžiant darbuotojus dengtų valstybė.

Negali būti, kad darbdaviai taip lengvabūdiškai kada panorėję galėtų atleisti ir priimti darbuotojus išvengdami atsakomybės, nes taip nėra jokioje Europos valstybėje.

„Girdėjau premjeras sakė, kad konkurencingumas žmones padaro laimingesnius. Manau, tai buvo priežastis, dėl ko jis dabar liūdi dėl rinkimų rezultato. Ne konkurencingumas žmogų padaro laimingą, bet saugumas, kai jis yra saugus darbe ir gyvenime, kada gali galvoti apie užtikrintą ateitį“, – komentavo politikas.

Pasak jo, galiojantis darbo kodeksas nebuvo blogas darbdaviams, tiesiog kai kurie iš jų pamatė galimybę paveikdami politikus, dar labiau liberalizuoti darbo santykius ir taip palengvinti savo gyvenimą.

R. Karbauskis žadėjo grįžti prie DK svarstymo po rinkimų.

Tačiau jo atstovaujama politinė jėga esą nieko negalės padaryti jeigu bus sudaryta koalicija tarp socialdemokratų ir konservatorių. O taip esą nutiks, jeigu gyventojai pasyviai balsuos antrame rinkimų ture ir nebalsuos už LŽSV.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (528)