Dar sekmadienio naktį Z. Vaigauskas minėjo, kad dėl vėluojančių rezultatų reikėtų žvilgsnį kreipti į naują balsavimo informacinę sistemą įdiegusią ir prižiūrinčią bendrovę „iTree Lietuva“. Pirmadienį spaudos konferencijoje jis įmonės pavadinimo nebeminėjo, bet teigė, kad nenorėta skelbti pirmųjų balsų gerai nepatikrinus.

Primename, kad pirmųjų rezultatų iš apylinkių teko laukti beveik iki vidurnakčio.

„Situacija su rezultatų paskelbimais per visus metus keitėsi. Pamenu, 1992 m. rezultatai buvo tik trečiadienį skelbiami. Ir toliau rezultatai taip greitai nebuvo skelbiami“, - užklaustas apie vėlavimą kalbėjo Z. Vaigauskas. VRK pirmininkas pridėjo, kad vėliau rezultatai būdavo skelbiami kitos dienos rytą.

VRK pirmininkas teigė, kad rezultatai vėliau „plaukti“ viešai pradėjo ir dėl rinkimų komisijų sunkumų.

„Jei rinkimų komisijos susiduria su sunkumais, darbas sulėtėja, ypač didelėms komisijoms“, - kalbėjo Z. Vaigauskas.

Į spaudos konferenciją atvyko ir „iTree Group“ vadovas Darius Lazauskas.

„Norėčiau pabrėžti vieną labai svarbų momentą, kad VRK informacinė sistema kurta nuo nulio. Mes pirmą kartą ją bandėme gamybinėje aplinkoje. Ką mes padarėme: visų pirma mes norėjome sulaukti nemažai rezultatų iš nemažo apylinkių skaičiaus, kad galėtume pratestuoti duomenis ir jais pasitikėti“, - komentavo įmonės vadovas.

Turėjo dvi generalines repeticijas

Pasak jo, testavimai vyko ir prieš naujos sistemos panaudojimą realioje aplinkoje: „Bet vienas dalykas yra testavimai, kitas dalykas yra reali veikla. Kai mes gavome tuos rezultatus, tai buvo apie 22 val., paruošėme pirmą publikavimo variantą.

Tačiau, kaip minėjo pirmininkas, tas pirmasis variantas nebuvo dėl rezultatų, bet buvo klausimas dėl kai kurių parametrų: pagrindinis buvo rinkėjų aktyvumo atvaizdavimas“.

D. Lazauskas teigė, kad padarius pastebėtus ir reikalingus pakeitimus, apie 23 val. buvo pateikta nauja versija, kuri buvo publikuojama.

„Dar norėčiau atkreipti dėmesį į tai, kad pats procesas, kai yra pateikiami duomenys, užtrunka. Todėl mano žiniomis, 20 val., kai užsidarė apylinkės, buvo pradėtas apylinkėse darbas, o rezultatai VRK puslapyje pasirodė apie 23.30 val.”, - pridėjo įmonės vadovas.

Žurnalistams pasiteiravus, ar naujos informacinės sistemos pakankamo testavo nebuvo galima atlikti iki Seimo rinkimų, D. Lazauskas teigė: „Jei žiūrėsime į Seimo sistemą, tai pati sudėtingiausia sistema.

Mes esame daugybę jų kūrę, bet čia yra tokia sistema, kuri veikia vieną dieną. Pavyzdžiui, mokesčių sistema – trys mėnesiai testavimui, o mes turime iškart eiti į gyvą aplinką ir viską žiūrėti vietoje. Patikėkite, viskas buvo testuota, buvo dvi generalinės repeticijos“.

D. Lazauskas taip pat paminėjo, kad sistema veikti turėjo gerai ne tik iš IT pusės, bet ir kartu su ja teisingai dirbant apylinkių komisijų nariams.

„Kiti rinkimai, kitas turas atrodys kitaip. Šitą turą mes norėjome užsitikrinti ir rizikavome iš savo pusės užtempti laiką, bet neturėti klaidų rezultatuose“, - pridėjo pašnekovas.

Tuo metu Z. Vaigauskas teigė, kad didelė dalis rezultatų komisiją pasiekė anksčiau nei ankstesniais rinkimais.

„Bet dalis apylinkių susidūrė su tam tikromis problemomis, labai paprastomis, kai jos padarydavo kokią klaidą, tos klaidos nebūdavo galima sistemoje ištaisyti. Ir mano manymu, kai kurie paslaugos teikėjo programuotojai nesielgė apgalvotai“, - situaciją komentavo VRK pirmininkas.

„iTree Group“ vadovo paprašyta pakomentuoti ir situaciją, kai sekmadienio dieną buvo iškeltas klausimas, ar iš rinkėjų puslapio nenutekėjo asmeniniai gyventojų duomenys. Tuomet rinkėjai pastebėjo, kad įėjus į sistemą ir norint atsispausdinti rinkėjo pažymėjimą matyti prieš tai prie sistemos prisijungusių asmenų duomenys.

„Vienas svarbiausias momentas, jei kalbėti apie pagrindinę VRK informacinę sistemą, tai niekas nenutekėjo ir visi jautrūs duomenys ten ir yra“, - kalbėjo D. Lazauskas. Jis kaip tik pabrėžė, kad šiai sistemai kurti buvo panaudotos naujos apsaugos technologijos.

„Su rinkėjų puslapiu preliminariai buvo vienas atvejis: kai vartotojas prisijungdavo per valdžios vartus, tai jis matydavo paskutinio žmogaus duomenis, kuris atsispausdino rinkėjo kortelę: tai buvo vardas, pavardė, adresas ir gimimo data. Bet tik vieno asmens, kuris buvo paskutinis“, - aiškino įmonės vadovas.

Pasak jo, kol kas yra tiriama, kas buvo nutikę sus sistema.

Viešųjų pirkimų tarnybos duomenimis, bendrovė „iTree Lietuva“ šiais metais yra laimėjusi VRK viešąjį konkursą už 515,46 tūkst. eurų informacinės sistemos dalies prieglobos ir priežiūros paslaugoms.

Naujos informacinės sistemos kūrimas iš viso VRK preliminariai kainuos beveik 5 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (231)